İzin değil bilgilendirme

Güncelleme Tarihi:

İzin değil bilgilendirme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 21:44

Başbakanlığın uygulamaya koyduğu ‘atama modeli’ yumuşatılıyor. ‘Atama izni’, ‘atama bilgisi’ne dönüştürülecek.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN-LIĞIN 2 Aralık genelgesiyle uygulamaya koyduğu ‘atama modeli’ kısa sürede hem bürokraside hem de siyasette tartışmaya neden oldu. Bakanlıklar ve kamu kurumlarında, üçlü kararname gerektirmeyenler de dahil tüm atamaların başbakanlığın izni olmadan yapılamayacağına dair düzenleme yumuşatılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde de gündeme gelen ‘atama izni’, ‘atama bilgisine’ dönüştürülecek.


GEÇEN HAFTA YAYINLANAN


Başbakanlık genelgesine göre, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, yüksek mahkemeler, HSYK, YSK, Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT, belediyeler ve TSK hariç olmak üzere bundan sonra tüm memur atamalarında Başbakanlık yetkili olacaktı. Müşterek kararla atama gerektirmeyen; müstakil birim amiri ve üstü kadrolara yapılacak atamalar, il müdürü ve daire başkanı, eşiti ve üstü idari kadrolara kurumlar arası nakil yoluyla yapılacak atamalar ve sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapılan atamalarda da Başbakanlıktan izin alınması gerekecekti.

Haberin Devamı


KONTROL BİRİMİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayınlanan genelge, hem siyasette hem de bürokraside büyük yankı yarattı. Kulislerde, Davutoğlu’nun Saray’a yakın bakanların yapacağı atamalardan haberdar olmak için bu yöntemi bulduğu ve böylece tüm kabineye dönük bir kontrol mekanizması geliştirdiği de iddia edildi. Davutoğlu’nun bu kontrolü de tek başına yapmayacağı, başbakanlıkta ‘atamaları izleme birimi’ kuracağı veya bir başbakan yardımcısını bu amaçla görevlendireceği öne sürüldü. Uygun isim olarak da Başbakan Yardıcısı Lütfi Elvan’ın görevlendirileceği konuşuldu.


REVİZE EDİLİYOR


Davutoğlu’nun bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde de bu genelge gündeme geldi. Genelgenin uygulanmasının bakanlıklarda sıkıntıya neden olacağı ifade edildi. Üçlü kararname dışındaki tüm atamaların başbakanlığın iznine tabi olmasının, işlerin yavaşlamasına ve her atama için kulis yapılmasına neden olacağı dile getirildi. Toplantıda, uygulamanın amacının koordinasyon olduğu, izin alma değil bilgilendirme amacı taşıdığı, sistemin buna göre revize edileceği bilgisi verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!