Izgara başından en tepeye

Güncelleme Tarihi:

Izgara başından en tepeye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2009 16:06

Mc Donalds'ta en alt kademede çalışmaya başladıktan sonra geçen sene genel müdürlük koltuğuna oturan Hakan Serim ile konuştuk. Röportaj yarın da devam edecek...

Haberin Devamı

eguler@hurriyet.com.tr

II: Bölüm: Mc Donalds'ta en çok ne satılıyor?

- Mc Donalds'ta ne zaman çalışmaya başladınız?

İlk olarak 1980 yılında İngiltere'de çalışmaya başladım

- Orada ne yapıyordunuz?

İngiltere'ye okumaya gitmiştim. Liseden mezun olduktan sonra önce dil öğrenip ondan sonra jeoloji okumayı planlıyordum. İşte cep harçlığım çıksın diye de part-time olarak Mc Donalds'ta çalışmaya başladım.

- Ne olarak çalıştınız?

Ben ekip üyeliğinden, yani en aşağıdan başladım. Patates de köfte de kızarttık, yerleri de süpürdük... Orada 3 yıl boyunca çalıştım ve üç yılın sonunda bölüm müdürü seviyesine yükseldim.
 
- Part-time çalışarak mı?

Evet evet. Haftada bir-iki gün çalışıyordum ve bana 'bölüm müdürlüğü yapar mısın?' dediler ben de kabul ettim.

- Üniversiteye gidiyor muydunuz?

Haberin Devamı

İngiltere'deki eğitim sistemiyle buradaki liseyi kabul etmiyorlardı. O yüzden ara bir diploma almak gerekiyordu. Ben de onu aldım ve sonra üniversiteye başvurdum. Ama o dönem yabancı öğrenciler için kötü bir dönemdi. Margareth Thatcher yabancı öğrencilerin haçlarını  bir anda inanılmaz bir şekilde artırdı.

Şöyle söyleyeyim, bir anda 500 sterlinden 5 bin sterline filan çıktı. Ben de o parayı ödeyecek gücüm olmadığı için 1982 yılında Türkiye'ye dönme kararı aldım.

- Sonra?

Aslında üniversiteye gitmeyi planlıyordum ama önce askerliğimi yaptım. Askerdeyken üniversite sınavına girip hep istediğim bölüm olan İTÜ Jeoloji bölümünü kazandım. O zamanlar kafamda hep jeoloji okumak vardı.

Türkiye'nin ilk uluslararası fast food zinciri olan Mc Donald's Türkiye'ye geleli 23 yıl oldu. Taksim'deki restaurantla Türkiye'ye giren Mc Donalds'ın şimdilerde ise 120 şubeye ulaştı. Mc Donalds'ta genel müdürlük koltuğuna yaklaşık 1 yıl önce oturan Hakan Serim de zincirin Türkiye'deki ilk elemanlarından.

Eren GÜLER YAZIYOR

Aslında Mc Donalds'la ilk olarak İngiltere'de tanışan ve işe köfte-patates kızartıp temizlik yapmakla başlayan Serim, aradan geçen yıllar sonunda da Mc Donalds Türkiye'nin en üst seviyesine çıkmayı başarmış. Serim ile hem kendi kariyer yolculuğunu hem de Mc Donalds'ın Türkiye'deki yeni hedeflerini ve projelerini konuştuk. Röportaj yarın da devam edecek.


 
- Çalışmaya okurken mi başladınız?

Haberin Devamı

Önce Türk Hava Yolları'na başvurmuştum ama üniversite ile birlikte pek gitmiyordu, çok zorlanıyordum. Ondan sonra Mc Donalds'ın Türkiye'ye geleceğini duydum ve zaten İngiltere'de yıllarca çalıştığım için başvurmaya karar verdim.

- Ne olarak başladınız burada işe?

Yine bölüm müdürü olarak, orada bıraktığım görevden başladım. Zaten Mc Donalds'ta bu adettir, hangi pozisyondan bırakırsanız ordan devam edersiniz.

İşe başladıktan sonra burada ekibin işe alınması ve eğitim süreçlerini düzenledim, onları İngiltere'ye götürdüm. Kısa bir süre sonra da restaurant müdürü oldum.

- O kaç yılında oldu?

Ya 1986 yılının sonuydu ya da 1987'nin mart ayıydı, tam olarak hatırlamıyorum. Ama burada açıldıktan çok kısa bir süre sonra idi.

Haberin Devamı

- Restaurant müdürlüğünden sonra nasıl ilerledi?

Mc Donalds'ın eğitim ve kariyer sistemi içinde bölge danışmanlığı, işletmeci danışmanlığı ve operasyon müdürlüğü görevlerinde bulundum. En son mayıs 2003'te operasyon müdürü olarak göreve başladım ve 1 Temmuz 2008 itibariyle de Türkiye'deki Mc Donalds'ın sorumlusu oldum.

Sonuçta 3 yıl İngiltere 23 yıl Türkiye olmak üzere 26 yıldır Mc Donaldstayım. Zaten o dokuz aylık THY macerasını saymazsanız kariyerimin tamamı burada geçti.

- Sizin gibi başka bir örnek var mı Mc Donalds'ta?

Aslında beni Mc Donalds ailesindekilerle karşılaştırdığınızda ben biraz zayıf bile kalabiliyorum. Dünyada 30-35 yıl Mc Donalds'ta çalışan çok insan var.

- Türkiye'de?

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea4ff4f018fbb8f877a4bf
Türkiye'de de 21-22 yıldır çalışan arkadaşlarımız var. Zaten bizde ya çok kısa süre çalışırsınız ya da çok uzun kalırsınız.

- Genel müdürlük koltuğuna oturduğunuzdan bu yana yaklaşık 1 yıl olmuş. Bu sürede önemli bir değişiklik oldu mu?

Bizim stratejilerimiz zaten üç yıllık yapılıyor ve bu üç yıl içinde her yıl gözden geçirilip revize ediliyor. Bu nedenle stratejileri kim nerede bıraktıysa ondan sonra gelen alıp devam ettiriyor.

Bizim en büyük hedefimiz ve stratejimiz Türkiye'de büyümek ve müşterilerimize temel ilkelerimiz olan kalite, servis ve temizliğin en üstün değerlerini sunarak onları tekrar restoranlarımıza getirmek ve sadık müşteri grubu yaratmak.

Haberin Devamı

- Üç yıllık stratejide neler vardı?

Mesela uzun saatler projesi. 2007 yılında başladığımız bir insiyatifti ve halen devam ediyor. Bazı restaurantlarımız 24 saat, bazıların da gece 2-3'e kadar hizmet veriyor. Bunun haricinde geçen yıl mayısta başladığımız kahvaltı da devam ediyor. Şu anda 45 restaurantımız kahvaltı servisi veriyor.

- Nasıl gidiyor kahvaltı işi?

Şu anda hedeflerimiz doğrultusunda devam ediyor. Restaurant satışlarımızın yüzde 3'ü kahvaltı. Ama biz bunun daha iyiye gideceğini düşünüyoruz.

- Toplam kaç şubeniz var?

Şu anda 120 şubemiz var.

- Büyüme planınız nedir?

Biz bu yıl için 14 tane yeni restoran açmayı planladık ama yukarı doğru revize edebiliriz. Şimdiye kadar da 4 tanesini açmış durumdayız.

- Geçen yıl ne yaptınız?

Geçen yıl biz yüzde 15 büyüdük, bu yıl da yine yüzde 10-15 aralığında bir büyüme hedefliyoruz.

- Krizde özel bir strateji uyguladınız mı?

Krizle beraber yaptığımız hiçbirşey yok. Daha önceki stratejilerimizi devam ettiriyoruz. Zaten siz tüketicilerin yanında yalnızca kriz dönemlerinde değil daha önce ve daha sonra da oluyorsanız onların ilk tercihi olabiliyorsunuz. Biz buna inanıyoruz.

- Önümüzdeki dönemde belli yerlere yönelme gibi bir stratejiniz olacak mı?

Olmadığımız pazarlarda veya potansiyel gördüğümüz her pazarda restorant açmayı düşünüyoruz. Burada önemli olan pazardaki potansiyelin oluşması ve bizim orada olmayı istememiz.

- Peki öncelikli olarak gideceğiniz bir bölge veya bir şehir olacak mı?

Şu anda Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana gibi şehirlerde yeni restaurantlar açmayı düşünüyoruz ama dediğim gibi yalnızca bu şehirlerle sınırlı olmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!