Güncelleme Tarihi:
Expo Fuarı’nın İzmir’e gelebilmesi için çalışan İşadamları Komitesi’ne başkanlık eden Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR firmasının Türkiye CEO’su Kenan Yavuz 10 gündür delegeleri yakın markaja aldıklarını anlatarak, “Kemik oyu en güçlü aday İzmir. Son dakikaya kadar çalışacağız. Çok umutluyuz” dedi. İzmir var gücüyle mücadele ederken sel felaketinin kamuoyunda abartılarak tartışılmasından üzüntü duyduklarını anlatan Kenan Yavuz ile Paris’te konuştuk...
Expo oylaması yarın yapılıyor. Son güne geldik:
Expo, Türkiye’nin kültürü, ekonomisi ve turizmi açısından Olimpiyatlar kadar ö emli bir fırsat. Bu fırsatın algılanması Türk kamuoyunda yeterince olmadı. İzmir iş dünyasının dışında iş dünyasının da Expo’ya sahip çıktığı söylenemez. Dubai’nin önde olduğu şeklinde bir hava yaratılıyor. Ama bu kesinlikle doğru değil. Dubai’nin çalışmalarını İngiliz firması yönetiyor. Onların yaydığı bir hava. Ama İzmir’i İzmirliler savunuyor. Bu görüşmelerimizde çok net ortaya çıkıyor. Biliyorsunuz Katar’da dünya kupası yapılacak. Oradaki çalışmalarda 44 işçi öldü. 2020’ye kadar böyle giderse ölü sayısı 1000’e ulaşacak. Dubai’de de aynı durum var. İklim ve çalışma koşulları İzmir’in çok gerisinde. Expo’nun misyonu açısından da ruhuna en uygun aday İzmir’dir.
Nasıl bir markaj operasyonu gerçekleştirdiniz?
Arkamızda önemli siyasi destek var. Bakan Binali Yıldırım başkanlığında yürüyen bir operasyon bu. Başbakan ve Dışişlier Bakanlığı da gerektiğinde müdahil oluyorlar. 15 tane büyükelçi burada temaslarda bulunuyor. Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız da buradalar. İzmir iş dünyası da burada. Ekiplere bölünüp hala bire bir görüşmelere devam ediyoruz. Bu çalışmaları 10 gündür aralıksız yapıyoruz. Ve giderek umudumuz daha da artıyor. Yarın hayırlı bir netice almayı bekliyoruz.
İzmir’i su basması sizin bu hummalı çalışmalarınızı etkiledi mi?
Burada bir öz eleştiri yapmaya davet ediyorum. İzmir’de olan bir doğal felakettir. Doğal felaket dünyanın her yerinde olur. Felaketin adresi olmaz. Ama bu fotoğrafları bu kadar büyük ve abartılı verilmesi bizi üzdü. Sonucu çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Ama gene de üzücü. Olimpiyatlarda da bu yaşandı. Ülkemiz almasın diyenler bile var. Birbirimiz üzerinden farklı amaçlarla bunu yapmak hoş değil. Ulusal bilinç düzeyimizi gözden geçirmemiz lazım. Bu bir akıl tutulmasıdır. Bu kadar önemli bir organizasyon sürerken daha dikkatli olunmalıydı. Ben rakiplerimizin yerinde olsam bunu kullanırdım. Onlar da bunu kullanacaktır.
İşadamı heyeti olarak ekonomik ilişkilerle kulis yapıyorsunuz. Ekonomik ilişkiler mi, yoksa politik ilişkiler mi delege üzerinde daha etkili ?
Poliltik bi takım hassasiyetler var tabi. Azerbaycan-Türkiye, Ermenistan-Rusya gibi. Ama bunun ötesinde ekonomik ilişkiler delege görüşmelerinde etkili. İngiltere bu yüzden Dubai’yi destekliyor. SOCAR olarak biz bu projeye topyekün destek veriyoruz. İzmir Petkim bize ait. İzmir’de rafineri liman, petro kimya, Aliağa da 9.5 milyar dolarlık yatırım projemiz var. Bütün bu gücümüzle İzmir’in arkasındayız. Biz de istihdam yaratan bir firma olarak sosyal sorumluluk da hissediyoruz ve bu tür girişimleri destekliyoruz. Sosyal sorumluluk gereği bu tür operasyonlar içinde olmak istiyoruz. Azerbaycan’ın çok açık desteği var. Bizim için çalışıyor onlar da.
Kimler İzmir’i destekliyor desem?
İsim vermek istemiyorum. Rakiplerin bilmesini istemiyorum. Ama kemik oyu en yüksek olan İzmir. Dubai’nin kemik desteği de fena değil. Ama Ekaterinbourg ile Sao Paolo’nun kemik oyları zayıf. Expo’nun ruhu daha çok insani projelere katkı sunacak adayları desteklemeyi gerektiriyor. Dubai ne iklim, ne ekonomi ne de dünya barışına katkı açısından İzmir’in gerisinde. Saat farkı dezavantajı var. Biz son saniyeye kadar İzmir için çalışmaya devam edeceğiz.