E-KOBİ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 01:11
İTÜ Mimarlık’ta okurken en başarılı öğrenciler arasında bulunan ama çok sert rekabet eden Murat Kader ile Sema Eser, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in zoruyla ortak çalışmaya başladı. Şimdi, ikilinin mimarlık şirketi ‘iki design group’, İngiliz ve ABD’lilere adeta nal toplatıyor. Üç ülkenin en yüksek binalarını bu ikili tasarladı.
TÜRKİYE’nin, inşaat sektöründe küresel başarısı, mimarlıkta da yeni markalar çıkarıyor. İTÜ’de öğrenciyken en başarılı öğrenciler arasında bulunan ama aralarında sert rekabet bulunan iki rakip öğrenci, Murat Kader ile Sema Eser’in (Özsaruhan) kurduğu ‘iki design group’, ABD ve Avrupalı mimarlık ofislerinin tahtını sallıyor. Bu ikilinin bir araya gelmesini sağlayan ise İTÜ’nün eski rektörü
Prof. Dr. Gülsün Sağlamer. ‘iki design group’, 70 kişilik kadrosuyla çok sayıda projeye imza attı. Murat Kader şöyle konuşuyor:
3 YAŞINDA MİMARLIK HEDEFİ1970 doğumluyum. Bolu
Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan İTÜ Mimarlık Fakültesi’ne girdim. Sınavlara girerken tek bir tercih yaptım. Çünkü 3 yaşından itibaren mimar olmayı hayal ediyordum. İTÜ’ye kayıt için geldiğim gün, mimarlıktaki hocalarla tek tek tanışmak istedim ve o gün sadece rektörümüz Gülsün Sağlamer ile tanışabildim. Çünkü okul tatilde olduğu için diğer hocalar okulda yoktu. Gülsün Hoca da benim istekli halimi görünce herhalde beni çok sevdi. Ben Onu kendime rehber hoca hatta anne olarak seçtim.
OKURKEN ÇALIŞMAYA BAŞLADIMÖğrenciliğim sırasında Behruz Çinici Mimarlık Bürosu’nda, Viyana’da Marshalek&Laughclater Mimarlık Bürosu’nda ve Boston’da Arch. Standford Wilk Bürosu’nda çalıştım. 1994’te University of Pennsylvania’da yüksek lisans yaptım ve İstanbul’a döndüm. Para da kazanabileceğim bir ödül almak istiyordum. Marmaris Kültür Merkezi için yarışma yapılıyordu ve katılmak için hazırlığa başladım.
GÜLSÜN HOCA DEVREYE GİRDİGülsün Hoca’ya ‘yarışmaya katılacağım’ deyince bana, Mimarlık Fakültesi’nin bir diğer başarılı öğrencisi
Sema Eser ile birlikte katılmam gerektiğini söyledi. Bu öneriye hiç sıcak bakmadım. Çünkü Sema ile okuldan tanışıyorduk ve birbirimizden pek hoşlandığımız da söylenemezdi. Ben okul dördüncüsüyüm, Sema okul ikincisi, birbirimizi hep rakip görüyorduk. Ancak Gülsün Hoca’dan ‘yarışmaya birlikte katılın önerisi’ne de karşı çıkamazdım. Sonuçta Sema ile birlikte yarışmaya katıldık ve kazandık. Bu sırada gördük ki, farklı özelliklerimizi büyük bir uyum içinde kullanabiliyoruz ve yola birlikte devam etmemiz en doğrusu olacak. 1995 yılında ‘iki design group’u kurduk. Neredeyse 20’inci yıla giriyoruz.
YÜKSEK BİNALAR VE STADYUMLAR
Murat Kader, “İlk profesyonel işimiz Orhan Keçeli’ye yaptığımız villa ve konutlar oldu. Yurtdışında ilk işimiz, Doha Trade Center ile Katar’ın en yüksek binasını tasarlamaktı. Ardından Azerbaycan’ın, Ukrayna’nın en yüksek binalarını tasarladık” diyor. Çok sayıda mimarlık ödülü kazandıklarını da belirten Kader, “Türkmenistan’da Asya Olimyipatları stadını ve Azerbaycan Sumgayit’da FIFA 4 normlarına uygun stat projelerini yapmıştık. Rusya Kuzey Osetya - Alania Cumhuriyeti futbol kulübü Vladikavkaz için tasarlanan stadyumun da 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Azerbaycan’da Gümrük Bakanlığı’na bir eğitim kampüsü, Bakü’de 5 yıldızlı bir otel projesi yürütüyoruz. Rusya’da Chelny’de bir şehir tasarlıyoruz” diyor.
Tanzanya’ya 10 bİn nüfuslu uydukent
MURAT Kader, Tanzanya’nın TOKİ’si National House Corporation’ın isteği üzerine bu ülke için projeler yapmaya başladıklarını belirtiyor ve “2.5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak üç etaplı Safari City projesinin ilk iki etabını tamamladık. Tanzanya Arusha’da 10 bin nüfusluk yeni bir şehir tasarlıyoruz. 7 bin üniteden oluşan uydu kentte, otelden kamu binalarına, okullardan sosyal tesislere kadar her türlü bina bulunuyor. Darüsselam’da da 1.100 konut, ofis, otel ve rezidanstan oluşan bir karma proje üstlendik” diyor.