Güncelleme Tarihi:
Avdagiç, “SGK üst limitinin gözden geçirilmesi lazım. Asgari ücrette belirlenen net rakamla ilgili bir sıkıntımız yok. Şu andaki yaşam şartları için de eleştirimiz bulunmuyor. Öte yandan gelir vergisi dilimlerinin gözden geçirilmesi ve kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemelerin gözden geçirilmesi gibi konulara önem vermekteyiz” ifadelerini kullandı.
DÖVİZDE DÜZELTME HAREKETİ
Döviz kurunun piyasalardaki yansımaları ve iş dünyasına tesirine ilişkin açıklamalar yapan kurun düşük, yüksek ya da sabit olmasını öncelikli konuları arasında değerlendirmedi. “Bizim için önemli olan enflasyon ile kurun paralel ya da yakın seyretmesidir” diyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Burada iki taraflı bakmak lazım. ‘Kur istenen seviyede olmaz ise ihracatçı zorlanıyor’ diyoruz. Türkiye’nin dış ticaret rakamları da bunu doğruluyor. Siz ne zaman kuru baskılarsanız ihracatı baskı altına alıyorsunuz, ihracatta daralma yaşanıyor ama aynı zamanda hızlı şekilde ithalatta artış oluyor. Şu anda düzeltme hareketi dövizde hayata geçti. Bundan sonra en azından dövizin bu süreden sonra enflasyonla uyumlu süreç yürütmesi lazım, sene sonuna kadar ikinci altı ayda enflasyon artacaksa kurun da artması lazım, 1-2 puan farklılık olsa da mantıklı hareket etmesi önemli.”
REELDE ASGARİ ÜCRET YÜZDE 67 ARTTI
Temmuz 2023’te asgari ücretin 12 aylık yüzde 107 arttığını ve ilgili dönemde devletin açıkladığı TÜFE artışının da yüzde 40 olduğunu hatırlatan Avdagiç, “Yani bizim asgari ücret reel anlamda yüzde 67 arttı. Bütün düzenlemeleri makro etki analizi yaparak değerlendirmek gerek” dedi. Avdagiç, asgari ücretle ilgili üç noktaya dikkat çekti: “Bizim hızla vergi gelirlerinin dilimlerinde düzeltme yapmamız gerek. Şu anda vergi gelirindeki artış hızı hem enflasyonun hem de asgari ücret artışının çok gerisinde kaldı. Vergi dilimleri o kadar hızlı devreye giriyor ki, çalışanın ücreti brüt yüzde 35 artmasına rağmen neti sabit kalıyor. Diğer konu SGK üst limiti asgari ücretin beş katı idi 7.5 kata ulaştı. SGK primi şu anda 100 bin lirayı geçti. Yaklaşık 100 bin lira maaş alan bir çalışan kendi maaşından yüzde 14, işveren indirim kapsamında ise yüzde 15.5 işveren payı, işsizlik sigortası ile toplam yüzde 32.5 eriyor, 100 bin lira alan çalışan 32 bin 500 lira SGK parası ödüyor bu abartılı bir rakam. Öte yandan gelir vergisi dilimlerinin gözden geçirilmesi ve kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelerin gözden geçirilmesi gibi üç konuya önem vermekteyiz.”