İTO’da ‘Evet’ etik bulunmadı yanıt ‘Siyaset yapmadım’ oldu

Güncelleme Tarihi:

İTO’da ‘Evet’ etik bulunmadı yanıt ‘Siyaset yapmadım’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 00:00

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın önceki gün meclis üyelerine, “Ben 12 Eylül’de Anayasa değişikliğine ‘Evet’ diyeceğim. Bunu temsil ettiğim iş dünyasının menfaatleri için yapacağım” demesi, İTO eski başkanlarınca ‘etik’ bulunmadı. Yalçıntaş, “Ben siyasi bir açıklama yapmadım” dedi.

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’ın önceki gün meclis üyelerine Anayasa değişiklikleri için referandumda ‘evet’ diyeceğini açıklaması İTO’nun eski başkanlarınca ‘etik’ bulunmadı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimi bu konuda şu ana kadar ‘taraf olmamayı’ tercih ederken Türkiye’nin en büyük ticaret odasının başkanı olarak Murat Yalçıntaş’ın “Ben 12 Eylül günü Anayasa değişikliğine ‘evet’ diyeceğim. Bunu da temsil ettiğim iş dünyasının menfaatlerini gözettiğim için yapacağım. Kişisel özgürlüklerin ve demokrasinin genişlemesi için yapacağım” demesinin hukuki açıdan engeli olmadığını belirten eski başkanlar bu tür yaklaşımın İTO’nun gücünü azaltacağını savundu.

Şahinoğlu: Oy söylemezdik

İTO eski Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, 18 Mayıs 2004 tarihli 5174 Sayılı TOBB Kanunu’nun bazı değişiklikler de yapıldıktan sonra, eskisine göre ‘siyaset’e karşı daha liberal yapı getirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Eski TOBB kanununda siyasetle ilişkiler keskin şekilde yasaktı. Odaların siyasi faaliyet içerecek tarzda hareket etmeleri yasalar önünde önemli problemdi. Ancak sonraki kanun siyaseti eskisi kadar ‘rijit’ yasak konusu yapmadı. Yasada engelleyici bir durum yok, problem de olmaz. Bir başka odanın başkanı da ‘hayır diyeceğim’ diyebilir ya da görüş beyan etmek istemeyebilir. Ama bence odaların böyle bir yarışa girmesi de uygun olmaz. Çünkü odalar ekonomiyle uğraşır, siyasetçilerle ilişkileri de ekonomiyle ilgili olmalı. Çünkü odalar yarı resmi kuruluşlarıdır. Ben başkan olsaydım oy söylemezdik. Bilgilendirme faaiyeti daha iyi olurdu.”

Yalçıntaş: Siyasi değil

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, bu eleştirilere şu yanıtı verdi: “Bu konuda hiç bir siyasiyle konuşmadım. Bu açıklama siyasi bir açıklama değildir. Ne yazık ki bu referandum politik bir seçim olarak algılanıyor ve referandumda ‘evet’ diyorsanız A partisini ‘hayır’ diyorsanız B partisini tutuyorsunuz gibi bir anlayış çok yanlış. Biz bu konuya partiler üstü mesele olarak bakıyoruz. Bu referanduma konu olan anayasa değişikliklerinin Türkiye’nin ekonomik anlamda da önünü açacağını düşünüyoruz. Benim açıkladığım kendi oyumdur. Oyumu açıklarken, kendi yönetimimde, meclisimde ve üyelerim arasında bu yönde eğilim olduğunu da hissettim.”

Yıldırım: İTO’nun gücünü azaltır

İTO Eski Başkanı Mehmet Yıldırım ise, şu değerlendirmeyi yaptı: “İTO, hiç siyasi telkinde bulunmayan, tamamen ekonomik konular üzerinde görüşler veren bir kurum olarak yönetilmeli. Ben 10 yıllık başkanlığımda odayı siyasete alet etmedim. İTO’nun gücü de aslında buradan gelir. Tersini yaparsan İTO’nun gücü azalır. İTO ekonomi dünyasını temsil eden, bütün siyasilerin desteğini alan bir kurum olmalı. Ben başkanken 7 başbakan ve 9 hükümetle çalıştım. Hepsiyle iyi diyalog kurduk ama mesafeli durduk. Biz de referandum ve seçimler gördük ama hiç kimseye tam muhalif ya da müttefik olmadık.”

Hocayı yakalayıp ‘Hoca sen imam hatipli misin’ dedim

İTO’nun önceki meclis başkanı Muharrem Keçeli, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın ‘evet’ açıklamasını ve bu açıklamadan sonra meclis üyelerini Anayasa değişiklikleri konusunda bilgilendirmek için konuşturulan Doç. Dr. Mustafa Şentop’u eleştirdi. Keçeli, “Hocayı dışarıda yakaladım. ‘Burası 300 bin üyeli bir kurum, doğrusu neyse onu anlat’ dedim. ‘Sen imam hatipli misin’ diye sordum. Çünkü anlatırken laikliğe çok takıldı” dedi. Keçeli, İTO’nun yönetmeliğine dikkat çekerek, “Aslında iç yönetmelikte siyasi konuşmalara sınır var. Ama bizim başkan da zaten ticaret ve ekonomi için ‘evet’ diyorum dedi. Ben sadece geleneklere, temayüllere aykırı buldum” diye konuştu.

MÜSİAD: Kimse dalga geçmesin, referandumda bizim oyumuz ‘Evet’

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 12 Eylül’de yapılacak anayasa değişikliği referandumuna olarak “Evet” diyeceklerini bildirdi. Vardan, Türkiye’nin referandum süreciyle önüne gelen fırsatları değerlendirip, modern ülkeler klasmanına çıkabileceğini dile getirerek, fırsatın tepilmesi halinde ülke olarak küme düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalınabileceğini savundu. Vardan, “Türkiye’de yaşayanlar olarak bu fırsatları ya tepeceğiz ve sonucunda küme düşeceğiz ya da değerlendirip, yükselmeye devam edeceğiz ve klasman atlayacağız” dedi. Vardan, şunları kaydetti: “Sonuçta anayasa değişikliğine ‘Evet’ diyerek aslında uzun zamandır birçok kesim tarafından dile getirilen seçkinlerin yönettiği sözde demokrasiye, korumacı statükoya, terör ve şiddete, ayrımcılığa, kayırmacı ve kollayıcılığa, istismar ve keyfiliğe, Ergenekon tipi yapılanmalara, darbelere ve darbe yanlılarına, özellikle hukuksuzluğa karşı çıkılmış olunacaktır. MÜSİAD camiası olarak, çoğulcu demokrasiye ve adalete ulaşabilmek adına anayasa değişikliğine ‘Evet’ diyeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!