İthalatınızın içinde 4.4 milyar dolarlık taklit ürün var

Güncelleme Tarihi:

İthalatınızın içinde 4.4 milyar dolarlık taklit ürün var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2011 00:00

Milletlerarası Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği “Türkiye’de Fikri Hak Değerlerinin En Üst Seviyeye Çıkarılması” konferansı, Türkiye’deki taklit ve korsan ürün piyasasının 10 milyar doları ulaştığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Universal Music Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Milletlerarası Ticaret Odası’na (ICC) bağlı, Sahtecilik ve Korsanlığın Durdurulması İçin İş Dünyası Eylemi (BASCAP) İcra Komitesi Başkanı David Benjamin, Türkiye’nin dünyada taklit ve korsancığılın yaygınlığı açısından ilk 5’e girdiğini söyledi.
10 milyar dolarlık pazar
David Benjamin, taklitçiliğin ve korsan ürünlerin bütün sektörlerde ortaya çıktığını, bunun insan sağlığına, vergi kaybına ve Ar-Ge çalışmalarına büyük zararlar verdiğini vurguladı. Benjamin, şöyle konuştu: “Taklit ve korsancılığın Türkiye’deki toplam ekonomik değeri yıllık 10 milyar dolar civarında. Her yıl değeri 3.5-4.4 milyar dolar arasında taklit ürünler Türkiye’ye ithal ediliyor. Taklit ve korsanın, devlete 2.4 milyar dolar maliyeti oluyor. Bu 135 bin kişinin iş kaybına ve 60 bin kişinin yeni bir iş bulamamasına neden oluyor.”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, taklit ve korsanlığın, inovasyonu ve keşfetme kabiliyetini zedelediğini, hükümetleri vergi gelirinden yoksun bıraktığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de fikri mülkiyet haklarının gelişmesinin en büyük destekçileri arasında yer aldığını belirtti.  ABD Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone de, Türkiye’nin dünya standartlarında mülkiyet haklarına sahip olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçladığını anımsatan Ricciardone, “Bunu yaparken dünya çapında fikri mülkiyet hakları rejimi, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde itici güç olacaktır. Fikri mülkiyet haklarının korunması yabancı doğrudan yatırımları da artıracaktır” diye konuştu. Procter&Gamble Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat da, önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini ancak yetersiz olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Mevlana’dan Nazım’a uzanan mirasa sahipsiniz

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayarak, “Mevlana’dan Mimar Sinan’a, Yunus Emre’den Nazım Hikmet’e kadar çok zengin entelektüel mirasınız var. Atatürk’ün dediği gibi bütün ilerlemeler insan fikrinin eseridir. Korumalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Ar-Ge harcamalarına ayrılan pay artacak

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, etkili bir fikri ve sınai mülkiyet politikasının sürdürülmesi konusunda kararlı olduklarını söyledi. Ülkedeki fikri mülkiyet değerlerinin korunarak, Ar-Ge’nin, yenilikçiliğin ve üretkenliğin önünü açmak istediklerini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: “Türkiye, marka ve endüstriyel tasarım başvurularında Avrupa’nın en çok başvuru yapılan ilk üç ülkesi arasına girmiştir. Ar-Ge ve inovasyon için ayırdığımız pay, günden güne artış göstermektedir. 2013 sonuna kadar, Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payını yüzde 2’ye çıkaracağız. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!