Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 23:06
2007 yılı ithalat rejimi ile 23 adet Dış Ticaret ithalat tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü ikinci mükerrer sayısında yayımlandı.
Buna göre, Dış Ticaret Müsteşarlığının 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek İthalat Rejimi ile tebliğleri, Türkiye'nin tarafı olduğu Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması, Avrupa Birliği ile ihdas edilen Gümrük Birliği Kararı ve bu karara bağlı olarak muhtelif ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmaları, genelleştirilmiş tercihler sistemi kapsamında en az gelişmiş ülkeler ile bazı gelişme yolunda ülkelere tanınan tercihli rejimler, kalkınma planları ile yıllık programlarda öngörülen hedefler çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri dahilinde tarım ve sanayi sektörlerinin ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak hazırlandı.
Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülkeler arasında EFTA, İsrail, Romanya, Bulgaristan, Tunus, Fas, Makedonya, Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Suriye gibi ülkeler yer alıyor.
Söz konusu kararda ithalata konu ürünlere uygulanacak Gümrük Vergisi nispetleri ve Toplu Konut fonu miktarları, ülke ve ülke grupları bazında ayrı ayrı gösterilmek suretiyle, 6 liste şeklinde hazırlandı.
Buna göre, 1 sayılı liste tarım ürünlerini, 2 sayılı liste sanayi ürünlerini, 3 sayılı liste işlenmiş tarım ürünlerini, 4 sayılı liste balıkçılık ve su ürünlerini, 5 sayılı liste gümrük vergisi askıya alınacak ürünleri, 6 sayılı liste de sivil hava taşıtlarında kullanılmaya mahsus maddeleri kapsıyor.
Öte yandan Gümrük Müsteşarlığı'nca Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarında veya madde isimlerinde 2007 yılı için yapılan değişikliklere ilişkin taslak metinler doğrultusunda ithalat rejimi kararı eki tüm listelerde ve ithalat tebliğlerinde gerekli değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARI KAYALAR
İthalat Rejimi ile yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, ithalat rejimi kararı eki 1. ve 4. sayılı listede yer alan tarım ürünleri ithalatında uygulanmakta olan gümrük vergileri ve Toplu Konut Fonu oranlarının, sektörden gelen talepler ilgili kurum ve kuruluşlarının görüşleri ile uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan mükellefiyetler çerçevesinde her yıl yeniden düzenlendiğini kaydetti.
Kayalar, Türkiye'nin AB ile arasında Gümrük Birliği'nin işleyiş esaslarını düzenleyen 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'nın 13. maddesi hükmü gereği, Türkiye'nin Gümrük Birliği kapsamında yer alan ürünlerde üçüncü ülkelere karşı Avrupa Birliği ile eş zamanlı olarak aynı gümrük tarifesinin uygulanması gerektiğini vurguladı.
Bu bağlamda Avrupa Birliği'nin 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bazı maddeler için üçüncü ülkelere uyguladığı Gümrük Vergisi oranlarındaki değişikliklerin ithalat rejimi kararı ile eki 2 sayılı listeye yansıtıldığını bildiren Kayalar, AB'nin genelleştirilmiş tercihler kapsamında yapmış olduğu değişikliklerin de ithalat rejimi kararı eki listelere yansıtıldığını kaydetti.
Kayalar şöyle devam etti:
“Avrupa Birliği ile müştereken hazırlanan ve yerli üretimi bulunmayan özel nitelikli bazı kimyasal ham maddelerde ve elektronik sanayi girdilerinde ortak gümrük tarifesi hadlerini sıfıra kadar indiren askıya alma listesi yerli üreticilerimizin girdi ithalinde topluluk üyesi ülkeler üreticileri ile maliyet avantajı sağlayarak rekabet edebilmelerini teminen, ithalat rejimi kararı eki 5 sayılı liste olarak düzenlendi.
Sivil hava taşıtlarında kullanılan bazı eşyaların nihai kullanım kapsamında gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilmesine dair AB uygulamasının üstlenilmesini teminen ithalat rejimi kararı eki 6 sayılı liste hazırlanmıştır.”
YILLIK AİDAT UYGULAMASI 2008'E ERTELENDİ
Öte yandan, İthalatçı Birlikleri Yönetmeliği'nde değişiklik öngören düzenlemede Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yeni yılda yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, “yıllık aidat uygulaması” 1 Ocak 2008 yılında başlayacak.