Güncelleme Tarihi:
GEÇEN yıl dünya çapında 7.4 milyar dolarlık satış gerçekleştiren ABD’li tarım makineleri üreticisi Agco, Türkiye’de traktör üretmek için kolları sıvadı. Bünyesinde ana markalar olarak Massey Ferguson, Fendt, Challenger ve Valtra’yı barındıran Agco’nun, silo yönetimi ve protein yem işleme konusunda da GSI isimli bir markası da var. Türkiye’ye ithal edilen traktörlere getirilen ve gelecek yıldan itibaren devreye alınacak ilave yüzde 21’lik vergi kararı sonrasında Türkiye’de traktör üretmek için çalışmalara hız veren Agco, ortakları Tafe ile birlikte Manisa’daki fabrikalarına ek yatırım yaparak Massey Ferguson markalı traktörleri ‘yerli’ olarak üretecek. Daha önce Manisa’da’ki fabrikada sadece montaj işlemi gerçekleştiren ABD’li traktör devi, yapılacak yatırımların ardından Türkiye’de ‘yerli traktör’ üretmeyi amaçlıyor.
ZAMAN ALACAK
2010’da Tafe tarafından 20 milyon liralık yatırım yapılan fabrikaya 2020’ye kadar yapılacak yatırımların 50 milyon lirayı bulacağını dile getiren Agco Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Avrupa, Orta Doğu Genel Müdürü Rob Smith, Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu. Yerlileşme ve montajın tamamen Türkiye’ye çevrilmesi 12-18 ay gibi süreler alacağına vurgu yapan Rob Smith, “Biz burada en az yüzde 51 yerli oranına ulaşmaya hedefliyoruz ki bu bir zaman alacaktır. Buradaki yerli tedarikçilerle görüşmek, buna göre kalıpların hazırlanması, daha önceden yurtdışında ürettiğimiz bir takım parçaların Türkiye’ye transferi zaman alan şeyler. Aynı zamanda mevcut durumdaki gibi sadece 80 beygir altı değil global seri olarak lansmanını yapmış olduğumuz yeni bir traktör serimiz var. Bu serimizde, 80 beygirden 130 beygire kadar değişen güç aralıklarında traktörler var. Bu seriyi tamamen Manisa’da üretmek için planlarımız var. Global seri traktörler Türkiye pazarı için mükemmel uyum gösteren traktörler, yaklaşık bir yıldır da Türkiye pazarında olan bir ürün ve biz bu yepyeni seriyi de Türkiye’de üretmeyi planlıyoruz” dedi.
Tafe ile yapılan an anlaşma ile Manisa’da Massey Ferguson olarak traktörlerin üretilip, kendileri tarafından dağıtılacağını kaydeden Rob Smith, “Agco, Massey Ferguson traktörlerini Türkiye’de lokal olarak, yerlileştirilmiş olarak üretme planları var. Bununla ilgili de Manisa’daki fabrikayla işbirliğimiz devam ediyor, yatırımlar bu nedenle hızlandırılmış durumda. Vergi sistemlerindeki değişikler sonrasında iş ortağımızla beraber alınan tedbirler bunlar. Vergilerdeki değişiklik sadece bizi etkileyen bir konu değil, bizim gibi pazardaki pek çok oyuncuyu da etkileyen bir değişiklik oldu ve aniden gelen bir değişiklikti. Agco olarak, bu değişikliği ile yapılmak isteneni yani Türkiye’de daha fazla iş yaratmak, Türkiye’den daha fazla parça alıp kullanmak yönündeki istekleri, düzenlemeleri anlayışla karşılıyoruz ve bunun için biz de en kısa sürede yatırımımızı, dolayısıyla üretimimizi Türkiye’de yapmak için planlar yaptık” ifadelerini kullandı.
2019’A ANCAK YETİŞTİREBİLİRİZ
ÜRÜNLERİN Türkiye’de üretilmeye başlanmasının, yerli malzemelerin kullanılması bir gecede olabilecek aktiviteler olmadığını vurgulayan Rob Smith sözlerini şöyle sürdürdü: “Beklentimiz ek vergilerin devreye giriş süresinin uzatılması. Geçiş sürecinin 2019 başına kadar uzatılmasını arzu ediyoruz. Biz de yatırımlarımızı buna göre planlayabilelim. Komple traktör ithalatına vergiye hemen başlandı. Ama CKD (montaj amaçlı gelen traktör parçaları) ithalatına da vergi var. Onun biraz ötelenmesini istiyoruz.”
35 MİLYON TL’YE GEBZE’YE TESİS
AGCO’nun Atlanta, Georgia’da merkezi bulunduğunu, New York borsasında işlem gören halka açık bir şirket olduklarını dile getiren Rob Smith, “Massey Ferguson ile 1961’de beri Türkiye’deyiz. Agco’nun Türkiye pazarına ve geleceğine olan inancı çok yüksek. Türkiye pazarına yatırıma devam edeceğiz. Gebze’de açılışı yapılan tesisimiz buna çok iyi bir örnek. Tesis, bölgesel yedek parça depomuzu ve bölgesel eğitim merkezimizi de içinde barındırıyor. Bu tesise 35 milyon TL’lik bir yatırım yapıldı” diye konuştu.