Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2010 yılında 472 milyon dolarlık oyuncak ithalatı gerçekleştirilirken, geçen yıl bu tutar yüzde 55 artarak 731 milyon dolara ulaştı.
Ayrıca geçen yılki ithalat son 5 yılın en yüksek tutarı olarak kayıtlara geçti. 2010-2014 yılları arasındaki toplam oyuncak ithalatı 3,2 milyar dolar olarak hesaplandı.
Dış ticaret açığı 2,7 milyar dolar
Türkiye'nin oyuncak ihracatına bakıldığında ise son 5 yılda elde edilen ihracat geliri ithalat rakamlarının çok gerisinde kaldı.
Buna göre, 2010-2014 yılları arasında oyuncak ihracatı sürekli artış göstermesine karşın, 5 yıllık toplam ihracat rakamı ancak 493,5 milyon dolar seviyelerine ulaşabildi. Böylece söz konusu dönemde oyuncak ticaretinde oluşan dış ticaret açığı 2,7 milyar dolar oldu.
Piyasaya Çin malları hakim
Son 5 yılda en fazla oyuncak ithalatı yapılan ülkelere bakıldığında Çin, diğer ülkelere göre açık ara önde bulunuyor.
Söz konusu ülkeden 2010-2014 yılları arasında toplam 2,5 milyar dolar ithalat gerçekleştirilirken, bunun toplam oyuncak ithalatı içindeki payı yüzde 79 olarak hesaplandı.
"Milli oyuncak karakterleri için harekete geçmeliyiz"
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Cahit Nakıboğlu, Erzurum'a yapılması planlanan OSB'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin muasır medeniyet seviyesine ulaşması için yerli ve katma değeri yüksek ürünler üretmenin önemine işaret eden Nakıboğlu, oyuncak OSB'si kurulması önerisini canı yürekten desteklediklerini belirtti. Nakıboğlu, pek çok kişinin plastik sektöründe faaliyet göstermesine karşın bugüne kadar dikkatleri çekmeyen "milli oyuncak karakteri" üretme konusunu gündeme getirdiği için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ı tebrik etti.
Teknoloji ve iletişimin gelişmesi nedeniyle dünyanın küresel bir köy haline geldiğini ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yoğun bir teknolojik işgal altına girdiğini kaydeden Nakıboğlu, "Bu sebeple zaten gelişmemiş olan oyuncak dünyasını özellikle Çin ve bazı Uzak Doğu ülkeleri ile gelişmiş ülkelere kaptırmış durumdayız. ?Bu böyle gitmemeli. Bir yerden başlayarak yerli oyuncak ve köklü medeniyetimizi yansıtacak milli oyuncak karakterleri için mümkün olan en hızlı şekilde harekete geçmeliyiz" dedi.
Erzurum'da oyuncak OSB'si kurulması girişiminin minimum maliyet ile maksimum verimliliğin sağlandığı, en modern ve teknolojik altyapılarla donatılan ihtisas OSB olarak planlanmasının çok isabetli bir düşünce olduğunun altını çizen Nakıboğlu, milli oyuncak sanayisinin geliştirilmesinin istihdama ve dış ticaret açığına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.