Güncelleme Tarihi:
ASIL PARAYI ALICI KAZANIYOR
Ramazan ayı ve seçim telaşının işleri iyice geriye götürdüğünü kaydeden Çalışır, "Sıcaklıkların artışı yerli çiçekleri mahvetti. Mecburen ithal çiçekler almak durumunda kaldık. İthal çiçekleri alırken bir de aracı firmalar işin içine giriyor. Onlar da maliyeti arttırıyor. Böylelikle çiçeklere gizli bir zam yapılmış oluyor” dedi.
İNTERNET SATIŞLARI İÇİN DÜZENLEME GEREKİYOR
Başkan Çalışır, “İthal çiçeklerin piyasayı aracı firmalarla ele geçirmesi, çiçeklerin maliyetlerini yükseltmiş oldu” derken “Hollanda, Singapur, Ekvador, Kenya gibi ülkelerden çiçekler satın alıyoruz. Piyasada kaliteli yerli çiçek bulmak imkansız. Sektörü tek ithal ürünlerin fazla olması etkilemiyor, insanların bilmediği ve görmediği yerden çiçek almaları da sektörü tehdit ediyor. İnternet satışı yapan siteler, odalara bağlı değil. Hesap verdiği kişi veya kurum bulunmadığından malın kötüsünü gönderebiliyorlar” açıklamalarında bulundu.
Çamlık Çiçek dükkanının işletmecisi olan Ayten Kalkan
GÜLÜ SORAN BİLE YOK
İstanbul'un Bakırköy İlçesi'nin İncirli Caddesi'nde bulunan Çamlık Çiçek dükkanının işletmecisi olan Ayten Kalkan işlerin kötü gittiğini söyleyerek, " Siftah yapamadığım günler oluyor. İnsanlar sevdiklerine çiçek almaz oldular. Kime soruyorsam iş yok . Yurt dışından 40 liraya gelen orkideyi 60 liraya satıyorum. Yine de elimde kalıyor” dedi. Düğün sezonunda olunmasına rağmen insanların internetten ucuz çiçek alımına yöneldiğini söyleyen Kalkan, “Geçen sene güllerim yok satılıyordu. Bu yıl gülü soran dahi olmadı. Para kazanamadığım için kalfa çalıştıramıyorum. En az haftalık 500 lira alıyorlar. Ben siftah bile yapamazken bu parayı çalışana nasıl vereyim ? Bu yüzden tek başıma çalışıyorum” diye konuştu.
ARACI FİRMALAR PİYASAYI VURDU
İzmir'in Karataş semtindeki Yeni Yasemin Çiçekçilik'in çalışanı olan Fevzi Özdem, 3 kişi çalıştıkları dükkanda geçenlerde bir günde sadece 30 liralık iş yaptıklarını ve giderleri bile karşılayamadıklarını söyledi. Özdem, “ Geçen sene ithal gülü 25 ile 30 liraya alırken şimdiler ithal gülün demetini 40 liraya alıyoruz. Geçtiğimiz sene yerli gülü 5-10 liraya mal ederken bulunduğumuz yıl ise 15 liraya alabiliyoruz ve elimizde kalıyor. Aşırı sıcaklar ve soğuklar bizlerin işlerini yani çiçekle uğraşan kişileri olumsuz şekilde etkiliyor” dedi.
İthal orkide ve saksı çiçekleri
İthal Gerbera çiçeğinin kutusunu geçen yıl 10 liraya aldıklarını şimdi ise bu ürüne de yüzde 50 zam geldiğini ifade eden Özdem, “İthal ürünleri getiren aracı firmalar en çok parayı kazanıyor. Bizler de satışlar düşük olduğu için kan ağlıyoruz ve çok fazla ürün alamıyoruz. Çiçeklerin ömürleri pek fazla olmadığından onları saklayamıyoruz. Geçen sene böyle bir sıkıntı yaşamıyorduk. Düğünlerin çoğunlukta olduğu zamanlar yani yazın işler yoğundu” ifadelerini kullandı.