Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2010 00:00
TARIM ve Köyişleri Bakanlığının konuyla ilgili “Sığır Eti İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliği”, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, sığır eti ithalatı yapmak isteyenler Tarım Bakanlığı’ndan kontrol belgesi alacak. Etlerin elde edildiği sığırlar Türk örf ve adetlerine göre kesilmiş olacak. Sığır etleri orijin ülkede Tarım Bakanlığı’nca incelenmiş ve kontrol edilmiş, inceleme ve kontrol sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş mezbahalardan elde edilmiş olacak.
Dondurulmuş et olacak
En fazla 30 aylık sığırlardan elde edilecek sığır etleri bütün, yarım veya çeyrek gövde (karkas) halinde olacak, proforma faturalarında bu hususlar belirtilecek. İthal edilecek sığır etleri taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olacak. Sığır etleri orijin ülkede Tarım Bakanlığı elemanlarınca incelenmiş ve kontrol edilmiş, inceleme ve kontrol sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş mezbahalardan elde edilmiş olacak. Tarım Bakanlığı elemanları tarafından uygun bulunmayan mezbahadan gelen veya inceleme ve kontrolün yapılmasından önce kesilmiş etlerin ithalatına izin verilmeyecek. Tebliğe göre, etlerin elde edildiği sığırların, Tarım Bakanlığı tarafından görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve Türkiye örf ve adetlerine uygun olarak Tarım Bakanlığınca belirlenecek usullere göre kesimi gerçekleştirilecek.