Güncelleme Tarihi:
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, son 10 yılda kuzuların erken kesime gönderildiğini belirterek, “Erken kuzu kesimi önleme projesi
Gözet, et ithalatının azaltılması için kuzuların erken kesime gönderilmesinin engellenmesi gerektiğini belirterek, “Kuzuyu erken kesmeyelim et ithalatını düşürelim” teklifini yaptı. Gözet, et ithalatının azaltılmasıyla ilgili formülünü şöyle açıkladı:
“Türkiye’de 31 milyon koyun, 14 milyon kuzu var. Bunların yarısına denk gelen 7 milyonu erkek kuzudur. Bu hayvanları 4-5 ay besleyip kesime gönderiyoruz. Ortalama karkas ağırlığı 2,5 kilo yükseldi. Yılda ortalama 7 milyon kuzu kesildiği zaman 140 bin ton et sağlıyoruz. 2016 rakamlarında bu azalmış toplamda 80 bin ton et alınmış. Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir. Son 10 yılda kuzular erken kesime gönderiliyor.
KOYUN ETİNE TEŞVİK VERELİM
Erken kuzu kesimi önleme projesi yapmamız lazım. Koyun üreticisine kuzusunu erken kesmemesi için devlet teşvik vermeli. Kuzunun ortalama ağırlığının 40-45 kilo ortalamasına ulaşması lazım. Kuzu karkas etine teşvik verilmesi lazım ki çiftçi de kuzusunu erken kesime götürmesin. 20 kilo ağırlığa ulaşmayan kuzunun kesilmemesi lazım. Bu da kuzunun canlı ağırlığının 30-35 kilo olması demek. Normali kuzunun canlı ağırlığının net 40-45 kilo arası olduktan sonra kesime gönderilmesidir. 20 kilo üzerindeki kuzuya destek vermeliyiz. Koyun etindeki menfi olumsuz propangadayı ortadan kaldırmalıyız. Et sorunumuzun en önemli başlıklarından birisi koyun etinin tüketilmemesidir. ‘İthal et’ deyip duruyoruz. Gelin koyun ve kuzu üreticilerini teşvik edelim, vatandaşın da koyun eti yemesini teşvik edelim. Kuzuyu erken kesmeyelim, ithal eti düşürelim. 20 kilo ve üstü kuzu karkasına devlet teşvik versin ki çiftçi erken kuzu kesiminden vazgeçsin ve et üretimimiz artsın. Yılda ortalama 7 milyon kuzu kesiyorsunuz. Bunu 3 kilo artırırsanız 21 bin ton daha fazla et üretimi yapabilirsiniz. Bu da yılda 21 bin ton et az ithal etmek demektir.
KAMU SPOTLARI YAPABİLİRİZ
Koyun ve kuzu sayımız az. Geçmişte 1 kişiye koyun düşerken şimdi 4 kişiye 1 koyun düşüyor. Geçmişte 30 yıl önce nüfus 40 milyonken yaklaşık 50 milyon koyun-kuzumuz vardı. Şimdi 80 milyon olmuşuz şimdi 30 milyon koyun-kuzu varlığımız var. Kırmızı et üretimimizin 4’te 1’ini küçük baş hayvandan sağlayabiliriz. Çiftçiye kuzu desteği verilmesi lazım. 2016 yılında Türkiye’nin tamamında 80 bin ton koyun-kuzu eti üretilmiş.
Türkiye’nin tamamının et üretiminin 8’de 1’ine denk geliyor. Meralarımız koyunculuk için çok elverişli. Kuzularımız şu an sahip olduğumuz meralarda rahatlıkla büyüyebilir. Doğadan faydalanıp koyun ve kuzularımızı büyütttüğümüz için de et üretim maliyetlerimiz düşer. Erken kuzu kesimini engellemeliyiz. Bir kuzuyu 35 kilo canlı ağırlıkta keserseniz 15 kilo net kırmızı et elde edebilirsiniz. 45 kiloda keserseniz 20 kilo et üretirsiniz. Erken kuzu kesimini engellerseniz yılda ortalama 21 bin ton et üretimimiz artar. Koyun üretimi de artar. Vatandaşı da koyun eti tüketimine teşvik etmeliyiz. Bunu kamu spotları ve ilanlarla doğru bilgilendirme toplantıları ile yapabiliriz. Yabancıya vereceğimiz parayı yerli koyun ve kuzu üreticisine teşvik olarak verelim ki gelecekte daha ucuz et yiyebilelim.”