Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL’da dün başlayan 4’üncü Yeşil İş Konferansı 2012 (Green Business), ‘Sürdürülebilir İş Buluşması’nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin 54.1 milyar dolarlık enerji ithalatının yüzde 63’ünün ulaştırmaya gittiğini söyledi. Yenilenebilir eneri ve yeşil enerji teknolojilerinin çok önemli olduğunu söyleyen Yıldız, Türkiye’nin enerji ithalatının yüksek rakamlarda olduğunu belirterek, “Türkiye’deki araç sayısı 8 milyondan 16 milyona çıktı. Bizim yaptığımız enerji ithalatının yüzde 63’ünü ulaştırma sektörü kullanıyor. Ulaştırma sektöründe kullanılan petrol, enerji sektöründe kullanılandan daha hızlı büyüdü. Bu araçların mutlaka yeşil teknolojilere uygun üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bedelini ödüyoruz
Hürriyet Sponsorluğu’nda gerçekleşen konferansta konuşan Yıldız, teknolojik gelişmenin her geçen gün farklı bir buluşla karşımıza çıktığını belirterek, şöyle konuştu: “Her teknolojik buluşun bedelini çevre ödüyor. Dünyanın hala petrol ve doğalgazdan elde edilen enerji miktarı yüzde 50 civarında. Yüzde 30’da kömürden geliyor. Nefes aralığı yüzde 20’lik dilimde. Bunun aşılması dengeyi sağlayarak olabilir. Yenilebilir enerji ile ilgili atağımız var. Ancak enerji verimliliği konusunda kat edecek çok yolumuz var. Japonya ve Avrupa bu konuda daha önde. Yenilenebilir enerji kaynaklarının da ön plana alındığını göreceğiz. 10 yıl içinde ciddi işler yapıldı. Rüzgarla alakalı 11 bin megavatlık lisans alımı yapıldı. Bundan sonraki dönemde de bir bu kadar daha alım gerçekleşecek. Teknolojilerin doğaya ödettiklerini minimuma indirmemiz gerekiyor.”
Fazla zaman yok
Schneider Electric Genel Müdür Yardımcısı Bora Tuncer, karbon salınımını azaltmak için çok fazla zamanın olmadığını söyledi. Bu noktada özel sektöre büyük iş düştüğünü belirten Tuncer, “Çevreci enerji kaynaklarının kullanımını aktif hale getirmek için vaktimiz kalmadı. Konu karmaşık değil. Şirketler bir yandan şirketlerindeki enerji ihtiyacını tasarruflarla dengelerken, diğer yandan da tüketicileri bilinçlendirmek için çabalamalı” diye konuştu.
Şirketler tehlikenin farkına vardı
GLOBAL Reporting Initiative’ın (GRI) İletişim Direktörü Marjolein Baghuis, 10 yıldan bu yana şirketlerin tehlikenin farkında olduklarını belirterek, “Eskiden sadece büyük şirketler tarafından sahiplenilen ve bir iletişim ya da halkla ilişkiler aracı olarak algılanan sürdürülebilirlik kavramı artık hem küçük ve orta ölçekli şirketler tarafından da sahipleniliyor. Bu algının Türkiye’de giderek yaygınlaştığını gözlemliyoruz” dedi. Türkiye’den DE birçok firmayla raporlama konusunda işbirliği yapan GRI, tüm dünyada 3000’e yakın şirketle işbirliği yapıyor.
Tüketim azalmalı
SON kullanıcıların enerji kullanımının düşürülmesi gerektiğini ifade eden Schneider Electric Genel Müdür Yardımcısı Bora Tuncer, evde yapılacak 1 birimlik tasarrufun, 3 birimlik petrol tasarrufuna denk geldiğini söyledi. Tuncer, şöyle devam etti: “Türk ekonomisi açısından yüzde 20’lik enerji tasarrufu demek ülke ekonomisi için 60 milyar dolarlık tasarruf demek. Dünyada 2050 yılında bugünkünün 2 katı enerji harcanacak.”