Güncelleme Tarihi:
SAYILARI yaklaşık 500 bin olan sokak atık toplayıcıları “ithal çöpten” rahatsız. Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Metal, plastik, kağıt gibi çöpler artık yurtdışından ithal ediliyor. Bu da bizim geri dönüştürme için topladığımız çöplerin kilo fiyatını hızla düşürüyor” dedi.
Türk-İş, sokak atık toplayıcılarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi için bir proje başlattı. Projeyi anlatmak için atık toplayıcılarına iftar veren Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, “12 saatten fazla çalışıyorsunuz. Hepatit B gibi hastalıklardan muzdarip oluyorsunuz. Sosyal güvenceniz yok. Tüm bu sorunların aşılması için ilk olarak Keçiören Belediyesi ile bir ortaklık yapıyoruz. Sonra diğer belediyelere de bu projeyi yayacağız” dedi. Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman ise, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. İthal çöp konusunun giderek önemli bir noktaya geldiğini belirten Karaman, bu konuda Maliye Bakanı Naci Ağbal’la görüşmek istediklerini belirtti. Atalay bu konuda, Karaman’la Maliye Bakanı Ağbal’ı buluşturma sözü verdi. Karaman, niye çöp ithalatı yapıldığını da şöyle anlattı:
ÇİN BOZDU “Birçok sanayi ülkesi fazla atıklarını Çin’e gönderiyor, Çin de bunları yeniden üretime kazandırıyordu. Ancak 2018 yılı başında Çin, belirli bir oranda kirliliğe sahip olan atıkların ithalatını yasakladı. AB, ABD gibi birçok ülke de ellerindeki fazla atığı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelere ithal etmeye başladı. Bu da atıkların kilogram fiyatının sürekli düşmesine neden oluyor. Plastik, naylon, kağıt, metal gibi geri dönüştürülebilir atıklardan bahsediyoruz. Talebimiz bu ürünlerin ithalatına bir kota konulması.”
Türkiye’de atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörünün büyüklüğünün 5 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.
Türkiye’deki çevre mevzuatına göre, atık oluşumunu sağlayan ambalaj malzemelerini ürütenler ve piyasaya sunanların ambalaj atıklarını toplamaları yükümlülüğü bulunuyor. Şirketler genelde bu yükümlülüğü, sokak atık toplayıcıları üzerinden yerine getiriyor.
SOKAK ATIK TOPLAYICILARININ BAŞLICA SORUNLARI
1- Çalışma koşulları: Hastalıkların yanı sıra, trafik kazaları da önde bulunuyor. Son olarak Eylül 2017’de Ankara’da katı atık toplayıcısı bir genç çöp toplarken ezildi ve hayatını kaybetti.
2- İş kazası ve meslek hastalıkları: Fiziksel tükenmişlik, astım, verem, Hepatit B, genel iskelet yapısının bozulması gibi rahatsızlıklar çok sık görülüyor.
3- Sosyal güvenlik: Çoğu atık toplayıcısının tek güvencesi yeşil kart sahibi olması.
4- Çocuk işçilik: Genelde aile bireylerinin tümü atık toplama işinde çalışıyor.
5- Barınma: Gecekondu mahalleleri ve atığın istiflendiği depolarda yaşayan çok sayıda atık toplayıcı bulunuyor.