İtalyanlar'dan nargile gibi süpürge

Güncelleme Tarihi:

İtalyanlardan nargile gibi süpürge
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

İtalyan Polti firması, ürettikleri ilk buharlı yüzey temizleme makinasını Türkiye'de de tanıttı. Polti Yönetim Kurulu Başkanı Franco Polti, ‘‘Ürettiğimiz makinanın çalışma sistemi sizin nargileye benziyor’’ dedi. Polti, evine Türk hamamı yaptırdığını da belirtti.

DÜNYANIN ilk su haznesi ayrı buharlı ütüsünü ve sadece buharla temizlik yapan elektrik süpürgesini üreten İtalyan Polti'nin Başkanı Franco Polti, hiç bir temizlik malzemesi kullanmaksızın sadece buharla temizlik yapan buharlı temizlik makinesi Vaporetta'yı üretirken nargileden esinlendiğini söyledi.

38 ülkede satılan Polti ürünlerinin Türkiye pazarına girişi dolayısıyla İstanbul'a gelen Franco Polti, ‘‘Vaporetto adını verdiğimiz ürünümüz dünyanın her yerinde ev kadınları tarafından beğenilerek kullanılmakta ve talep edilmektedir. Bu üründe toz torbası bulunmaz ve tozlar temizlik makinesinin haznesinde bulunan su içerisinde toplanır. Temizlenecek yüzeyler içinde temizlik malzemesi yerine sadece buhar kullanılır. Büyük firmaların taklit etmeye çalıştığı bu ürünü tasarlarken Türk nargilesinden yararlandık’’ dedi.

Polti'nin küçük bir aile şirketi olarak kurulduğunu, ancak zaman içerisinde genişleyerek 1998 yılında 500 milyar İtalyan Lireti ciroya sahip bir şirket haline geldiğini kaydeden Polti, aile şirketi olarak kalmaya kararlı olduklarını belirtti. Polti, sözlerine şöyle devam etti:

‘‘Türkiye pazarına girmeden önce çok fazla düşünmedik. Türkiye pazarı oynak bir pazardı, ancak biz daha önce de Brezilya gibi ekonomisi çok düzgün işlemeyen ülkelerde yatırım yapmıştık. Bu nedenle Türkiye ekonomisi bizi korkutmadı. Brezilya'da geçen yıl 100 milyon dolarlık ürün sattık. Türkiye'de de benzer bir başarıyı yakalayacağımız inanıyorum.’’

HAMAM YAPTIRDI

Türkiye'ye daha önce bir kez gelen Polti İstanbul'u tanıma olanağını bulamadığını ancak düşündüğüden daha modern bir kentle karşılaştığını söyledi. Buhara olan tutkusu nedeniyle evine Türk Hamamı yaptırdığını kaydedenen Polti, Türk hamamınını buhar kullanımı açısından mükemmel bir örnek olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin tüm özellikleri ile Avrupa Birliği'ne (AB) girmeye hazır olduğunu belirten Franco Polti, ‘‘Türkiye hem ekonomik, hem de sosyal olarak AB'ye girmeye hazırdır. Türkiye'nin AB'ye girmesiyle,enflasyonun düşeceğine ve ekonomik yaşamın daha da canlanacağına inanıyorum’’ dedi.

1400 DOLAR

Polti'nin yeni ürünü buharlı elektrik süpürgesi Türkiye'de 1400 dolara satılacak. 12 ay taksitle satılacak olan buharlı elektrik süpürgesine buharlı ütüde monte edilebilecek. İstanbul'da Akmerkez, Atrium, Carousel gibi alışveriş merkezlerinde tanıtım yoluyla satılacak olan Polti ürünleri Hipermarketlerin raflarında da bulunacak. Vaporella denilen buharlı ütülerin satış fiyatı ise, 160 milyon lira olacak.

Vaporetta nasıl çalışıyor?

İTALYANLAR'ın ünlü beyaz eşya markası Polti'nin ürettiği buharlı elektrik süpürgesi Vaporetta ile nargile aynı sistemle çalışıyor. Nargilede lüleye konulan tömbekiden çekilen duman nargile şişesinde bulunan sudan geçerek temizleniyor. Bu işlem sırasında, nargileden her nefes çekişte şişede bulunan sudan hava kabarcıkları çıkıyor. Vaporetta da nargile sistemiyle çalışıyor. Vaporetta'nın değişik yüzeylerden emdiği hava, makinenin su haznesinden geçerek buhar olarak dışarı çıkıyor. Makinede toz torbası yerine su haznesi kullanıldığından toz torbasının temizlenmesi sırasında yaşanan kirlilikten kurtulunuyor. Vaporetta çalışırken tıpkı nargile gibi su haznesinde hava kabarcıkları oluşuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!