Güncelleme Tarihi:
Tat Konserve'nin İtalyan iş ortağı Rossi & Catelli'ye, çetebaşı Abdullah Öcalan konusunda mektup göndermesi üzerine, bir İtalyan gazetesine demeç veren şirketin sahiplerinden Roberto Catelli, ‘‘Türkiye'deki müşterilerimiz arasında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi de var. Her an onlardan da bir yazı gelecek diye rahatsızız’’ dedi.
KOÇ Holding bünyesindeki Tat Konserve Sanayi'nin İtalya'daki iş ortağı Rossi & Catelli'ye ‘‘Apo'nun iadesi için hükümete baskı yapmalarını’’ isteyen bir mektup göndermesi, İtalyanlar'ı endişelendirdi. Firma yetkilileri, yine Türkiye'de iş yaptıkları Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'den de benzer bir mektup alabilecekleri tedirginliğini yaşadıklarını açıkladılar.
İtalya'nın büyük gazetelerinden Gazetta di Parma, Rossi & Catelli'nin sahiplerinden Roberto Catelli'nin ‘‘Müşterilerimiz arasında T.C. Cumhurbaşkanı'nın kardeşi de var. Babam kendisinin misafiri olarak evinde kaldı. Her an onlardan da yazı gelecek diye rahatsızız’’ şeklindeki sözlerine yer verdi.
Gazetede yayınlanan ‘‘Öcalan'ın gölgesi Parma'ya kadar uzandı’’ başlıklı yazıda, ‘‘Öcalan'ın iadesi konusundaki tutumumuz Türk Hükümeti'ni gazaba getirmiş ve bu da şehrimizde bir yığın sanayi kuruluşunu zor duruma sokmuştur’’ denildi.
Yıllardır bir çok İtalyan firmasının Türkiye ile çok iyi işler yaptığı belirtilen yazıda, Rossi & Catelli'ye Türkiye'deki büyük müşterilerinden İtalyan Hükümeti'ni uyarmalarını isteyen mektup ve fakslar geldiğine işaret edildi.
TÜRKİYE TARAFINDAYIM
Aynı yazıda, ‘‘Şu anda işlerimizin akar muslukları kesilmedi ama iş o safhaya doğru hızla yol alıyor’’ diyen Roberto Catelli'nin, kendilerine gelen mektup ve fakslara ilişkin şu görüşlerine de yer verildi:
‘‘Bizim bu konuda fazla ağırlığımızın olmadığını ve müdahalemizin pek bir şey değiştirmeyeceğini söylüyoruz. Ancak durum çok hassas. Bu gibi durumlarda özellikle sanayi kuruluşları için tarafsız kalmak çok zor. Bir iş kolu için taraf göstermek hoş bir durum değil. Hiçbirimiz gerek Türk gerekse İtalyan olsun bu durumdan zarara uğramak istemeyiz. Tabii ki bu konuda Türkiye tarafındayım hiç şüphesiz. Önemli olan ilişkilerin normal olarak yürümesidir. Bu sorun başkasının sırtına yüklenmeli, İtalyan bundan çok zarar görebilir.’’
Catelli, gazetenin İtalyan hükümetinden Türkiye'ye yönelik bir karşı tedbir bekleyip beklemediği sorusunu ise, ‘‘Umarız ki olmaz. Zira Türk halkı bu konularda hemen birleşir ve tek vücut olur. Mutlaka birşey yapacaklardır’’ şeklinde cevaplandırdı.
Fanatik olmayalım
İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlığında toplanan meslek komiteleri, İtalya'ya yönelik bir süreden beri yürütülen tepkileri değerlendirdiler. İZTO meslek komiteleri başkanları, tepkilerin fanatik eğilim ve eylemlere girmeden ortaya konulmasını önerdiler. Demirtaş, İtalyan hükümetinin bölücü terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ı iade etmeyinden kaynaklanan tepkilerin zaman zaman ‘‘fanatik ve siyasi boyutlara taşındığını’’ savundu. Demirtaş, terör örgütü PKK konusunda Türk insanının haklı tepkisinin değişik eylemlerle ortaya konulmasının destekçisi olduklarını, ancak burada ölçünün kaçırılmaması gerektiğini söyledi. İşadamları olarak ‘‘önce vatan, sonra ticaret’’ görüşünde olduklarını vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: ‘‘Ülkemizde hiçbir zeminde Türk-Kürt ayrımı gözetilmiyor. Bu ayrım hiç olmadı, olmayacak da.’’
Toprak'ın siparişi iptal
BOYKOT kervanına Toprak Holding'de katıldı. Toprak, 50 milyon marklık yatırım mallarının siparişini iptal etme kararı aldı. Toprak Holding bu durumu İtalya'nın en büyük seramik sanayi makinaları üreticisi SACMİ firması Başkanı Giulio Cicognani'ye bir mektupla iletti. Mektupta, ‘‘SACMİ’nin, bir kooperatif kuruluşu olarak hükümetin sol parti başkanlarına, özellikle de Başbakan'a yakınlıkları dolayısıyla gerekli girişimlerde bulunarak, yaşanan krizin Türk kamuouyunun haklı tepkisine olumlu cevap verecek tarzda çözümü için girişimlerini sürdürmeleri’’ talebinde bulunuldu.