Ferah IŞIK/ DENİZLİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2007 11:40
Denizli Sanayi Odası, üretici ve ihracatçı kuruyemiş firmaları temsilcileri için İtalya gezisi düzenledi. Firma yöneticileri, İtalya'nın Napoli kentinde kuruyemiş firmalarını ve tarım arazilerini gezdi.
Denizli Sanayi Odası'nın, Leonardo da Vinci Programı kapsamında geliştirdiği ‘Kuruyemişte Yeni Metodların Uygulanması ve Kuruyemişin Sağlık İçin Faydalı Olduğuna Dönük Kampanya’ konulu projeye Avrupa Birliği 10 bin
euro katkı sağladı.
Denizli'nin önde gelen kuruyemiş üreticisi ve ihracatçı firmaları Yayanlar Kuruyemiş'ten Ramazan Yayan, Seyran Gıda'dan Levent Çaputçu, Altıntop Kuruyemiş'ten Veli Tefenlili, Denizli Sanayi Odası'ndan bir heyetle İtalya'ya giderek inceleme gezisine katıldı. Heyet, Napoli Kenti'ndeki kuruyemiş firmalarını gezerek üretim, paketleme, kalite kontrol bölümlerinde incelemelerde bulundu. Tarımsal araştırma ve danışma kuruluşunun yanı sıra fındık üreticileri ve öğretim üyelerinin katılımıyla ortak toplantı gerçekleştirildi. Heyet daha sonra Napoli yakınlarında kuruyemiş üretimi yapılan ekim alanlarını da gezerek fındık üretim, sulama ve toplama teknikleri hakkında bilgi aldı.
Sanayi Odası Genel Sekreteri Bülent Uygun, “İtalya fındık için önemli bir atağa geçmiş. Gezimizde bunu gözlemledik. Akdeniz iklimine sahip olmalarına rağmen zeytin ile fındığı aynı arazide yetiştiriyorlar. Ancak, İtalya fındığının yağ oranı düşük. Çifte kavurmaya da gelmiyor. Sulama sistemiyle fındık yetiştiriyorlar. Kısacası, Türk fındığını kalite olarak yakalamaları olanaksız. Ancak, etkili tanıtım yaparak Türk fındığının pazarını ele geçirmenin hesaplarını yapıyorlar. Türkiye olarak uyanık olmalıyız. Şu anda yılda 50 bin ton fındık üretimleri var. Önümüzdeki 10 yılda hedefleri 150 bin ton fındık üretmek” dedi.
İtalyan fındıkçıların Ar-Ge çalışmalarına, pazarlama ve paketlemeye büyük önem verdiklerini anlatan Uygun, “Türkiye'nin yıllık fındık üretimi 700 bin ton civarında. Dünyada fındık üreten tek ülke olduğumuzu düşünerek rahat hareket etmemeliyiz. Türkiye Fındık Tanıtım Grubu ile temasa geçerek İtalya gezimiz hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Gaziantep Fıstık Tarım Kooperatifi ve benzer kuruluşlarla ortak faaliyetler düzenleyerek, tüketicilere yönelik kuruyemişin faydaları hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapacağız” diye konuştu.
Yayanlar Kuruyemiş Genel Müdürü Ramazan Yayan, Denizli'nin leblebi üretiminde dünyanın en önde gelen merkezlerinden olduğunu, İtalya gezisinde leblebinin yeteri kadar tanıtılmadığını farkettiklerini belirtti. Leblebinin tanıtımı için fizibilite çalışmalarının acilen başlaması gerektiğini kaydeden Yayan, “Tüm kuruyemiş çeşitlerinde üretimden, paketleme ve ihracata kadar olan aşamada eksiklerimizi gördük. İtalya gezisi yararlı oldu. Özellikle üretimde İtalya'dan iyiyiz ancak, standartlarda, ambalajlamada ve pazarlamada eksiklerimizin olduğunu gördük. Edindiğimiz bilgileri Denizli'deki diğer firmalarla paylaşacağız. Denizli, kuruyemişte önemli bir üretim ve pazarlama merkezi” dedi.