Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2004 01:17
Denizli Cam Fabrikası’na çırak yetiştirmesi için Avrupa’da cam ustası getirilirken, fabrikanın Genel Müdürü Mehmet Rabuş, dünyada cam ustalığının giderek unutulduğunu, Joseph Marcolin’in kendileri için bir fırsat olduğunu söyledi.
Paşabahçe’nin el ürünü cam eşya üretimini tamamen Denizli Cam’a aktarmasından sonra çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydeden Rabuş, Almanya’da bir fuarda tanıştıkları İtalyan asıllı Marcolin’i yetenekli gençleri yetiştirmesi için Denizli’ye getirdiklerini, kendisiyle 2 yıllık sözleşme yaptıklarını belirtti.
Rabuş, 5 bin yıllık tarihe sahip camın anavatanının Anadolu olduğunu ifade ederek, ‘Dünyada cam ustalığı giderek unutuluyor. Marcolin bu nedenle bizim için bir fırsat’ dedi.
Denizli Cam’da çalışmaya başlayan 76 yaşındaki cam ustası Joseph Marcolin, İtalyan olmasına karşın, tam bir gezgin gibi yaşamış. Genç yaşta ülkesinden ayrılıp İsveç’e giden Marcolin, el imalatı camcılığın yoğun olduğu bu ülkede 40 yıl çalıştıktan sonra, Avusturya’nın Salzburg kentine yerleşti. Şimdi de 2 yıllığına Türkiye’ye geldi. Marcolin, şunları söyledi: ‘Camın anavatanı Mezopotamya. Benim tespitlerime göre 10 bin yıllık bir geçmişi var. Artık Avrupa’da gençler bilgisayarlı ve mobilyalarla döşenmiş ofislerde fazla yorulmadan çalışmak istiyor. Dolayısıyla cam sanatını oralarda devam ettirmek zor. Türkiye bu açıdan daha şanslı diyebiliriz. Zaten burada olmamın nedeni de camın anavatanının bu topraklar olması. Yetenekli gençlere mesleğimin incelikleri öğretmek istiyorum.’
1100 derece sıcakta eriyen camdan herhangi bir kalıp kullanmadan değişik hayvan figürleri yapan Marcolin’in çalışmaları, Avrupa’nın büyük mağazalarında 500 ile 2 bin dolardan satılıyor.