İtalya'da ambargo paniği

Güncelleme Tarihi:

İtalyada ambargo paniği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalyan mallarına yönelik boykot çağrıları, İtalya'da paniğe yol açtı. İtalyan gazeteleri, ‘‘Türkiye'ye 4.5 milyar dolarlık mal satıyoruz. Boykot, İtalya’ya büyük kayıp verir’’ uyarısını yaptı. İtalyan gazeteleri, Koç ve Cem Boyner'in İtalyan ortaklarına yazdığı mektuplara da yer verdi.

TÜRKİYE'de gittikçe yayılan ‘‘İtalyan mallarını boykot çağrıları’’, İtalya'da panik başlattı. İtalya'daki bu panik, ülkenin gazetelerine de yansıdı. İtalyan gazeteleri dünkü sayılarında ‘‘Apo sorununun giderek bir Türk-İtalyan gerginliğine dönüştüğünü’’ vurgulayarak bu gerginlikten en çok İtalyan ekonomisinin darbe yiyeceğini belirttiler.

Corriere Della Sera gazetesi manşetinde ‘‘Türklere İtalyan mallarına boykot etmeleri önerildi’’ diyerek böyle bir durumda İtalya'nın Türkiye'ye yılda 4.5 milyar doları (7.4 trilyon liret) bulan ithalatının darbe yiyeceğini vurguladı. Gazete ayrıca, İtalya'nın Türkiye'deki kamu ihalelerinde de kayba uğruyacağını yazdı.

MİRAS'IN ÇAĞRISI

Türkiye'nin İtalya aleyhinde büyük bir kampanya başlatmanın eşiğine geldiğine dikkat çeken gazete Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras'ın boykot konusunda ısrarlı olduğuna işaret etti. Corriere Della Sera bugüne kadar büyük bir uyum içinde yürüyen Türkiye-İtalya ekonomik işbirliğinin terörizm yüzünden bir çırpıda suya düşmek üzere olduğunu bildirdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un Fiat Başkanı Paolo Fresco'ya yazdığı mektuba da değinen gazete, ticari açıdan İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü büyük ticaret partnerine boykot kararı alması halinde, birçok iş anlaşmasının iptal olacağını ve turizm sektörünün darbe yiyeceğini kaydetti.

BENETTON'A UYARI

Cem Boyner'in konuyla ilgili olarak Luciano Benetton'a mektup yazdığını hatırlatan Corriere Della Sera, Türk Hükümeti'nin 3 Ağustos'ta aldığı ve İtalyanca'nın İngilizce ve Fransızca ile eşdeğer tutulan bir yabancı dil olarak okullarda okutulması kararının da askıya alındığını belirtti.

La Repubblica ve İl Tempo gazeteleri de İtalya'nın olası bir Türk ambargosunda uğrayacağı ekonomik kayıpları grafiklerle gözler önüne serdi. İtalya'nın bundan aşırı derecede etkileneceğini, hatta kayıpların İtalyan ekonomisini sarsacak boyutlarda olabileceğini vurgulayan gazeteler 1997'de İtalyan'nın 4.5 milyar dolarlık ihracat yaptığı Türkiye gibi bir müşterinin kaybedilmesine seyirci kalınmasını eleştirdiler.

Gazeteler konunun gelecek hafta İtalyan Dış Ticaret Bakanlığı tarafından inceleneceğini ve gerekirse hükümete bir rapor hazırlanacağını belirttiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!