Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Gaziantepli Firdevs Serpil Karuserci’nin ‘Onur Moda’ adıyla kurduğu gelinlik firması ‘DreamOn’ markasıyla 22 ülkeye ihracat yapan bir başarı ortaya koydu. 1970’li yıllarda üniversite okuduğunu ve sonra Gaziantep Belediyesi’nde çalışmaya başladığını anlatan Firdevs Serpil Karuserci, evlenip çoluk çocuğa karışınca işi bıraktığını belirtiyor. Karuserci, birsüre sonra da kendi işini kurduğunu söylüyor ve girişimcilik öyküsünü şöyle anlatıyor:
Memurken akşam kursları
Gaziantep Belediyesi’nde çalışırken kız meslek lisesinin akşam kurslarına gitmeye başladım. Meslek öğrenmek istiyordum. Dikiş nakış, vitray v.s. Zaten çocukluktan itibaren tasarıma çok meraklıydım. Evdeki eski kumaşları çarşafları keser üzerlerindeki desenleri denk getirip bebeklerime elbise dikerdim. Yine eski malzemelerden çok güzel çiçekler yapardım. Kurslara giderken de hocalarım ‘seninle bir yer açalım para kazanalım’ derlerdi.
Çocuklar büyüdükten sonra
Evlendikten bir süre sonra ilk oğlum oldu ve memurluğu bıraktım. İkinci oğlum oldu onu da biraz büyüttükten sonra artık ‘kendim birşeyler yapayım’ diye düşünmeye başladım. En kolayı mağaza açmaktı. 1988’de 55 metrekarelik küçük bir butik açtım. Birkaç aylık kira ödeyecek gücüm vardı. Amacım hazır aldığımız gelinlikleri satmaktı. Üretim aklımda yoktu. Butikte gelinlik satarken Almanya’dan gurbetçi bir ailenin kızı geldi ve elindeki bir kataloğu bana uzatıp ‘Bu gelinliği bana dikermisin’ dedi. Ben de ‘dikerim tabi’ dedim. Evdeki dikiş makinemi işyerine getirdim ve çok güzel bir gelinlik ortaya çıktı. Müşteri de çok sevindi. Bu ilk üretimden sonra artık ‘kendimiz üretebiliriz’ diye güvenimiz geldi. Gaziantep’teki özel okulların özel günleri için kıyafetler hazırlamaya başladık. Sezonluk işlerimiz oluyordu.
Bir fuar her şeyi değiştirdi
2000 yılıydı ve ilk kez yurt dışında bir fuara katıldım. Düsseldorf’daki bu fuarda ayak üstü bir yer vermişlerdi ama bizim gelinlikler büyük ilgi gördü ve çok yüksek siparişler aldık. Bu sirapişleri yetiştirmek için makine sayısını artırdık, yeni elemanlar aldık. Böylece ilk kez ihracata da başladık.
ABİGEM’den İtalyan danışman
Bir süre sonra da Gaziantep’te Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) açıldı ve ben de hemen müracaat edip danışmanlık istedim. İtalyan bir danışmanımız oldu. Kendisi bizi inceledi ve ‘Bütün ürünlerinizi ihraç ediyorsunuz oysa Türkiye de çok iyi bir pazar ve içerde de güçlenmelisiniz’ dedi. Mersin, Adana, Diyarbakır zaten gelip toptan alıyordu. Ankara, İzmir, Samsun, Konya ve Kayseri’ye de yayıldık. Hem mağaza açtık hem de bayilikler verdik. Sonra ABİGEM’den marka ve üretim danışmanlığı da aldık. Hollanda’dan bir danışmanımız oldu. Onur Moda olarak DreamOn markasını tasarladık ve bu markayla ihracatı artırmaya başladık.
Evlere iş veriyoruz 100 kadına ek gelir oluyor
ONUR Moda Yönetim Kurulu Başkanı Firdevs Serpil Karuserci, “Bizim doğrudan 45 kişilik istihdamımız var. Ancak gelinliklerimizin bazı işlemleri için evlere de iş veriyoruz ve böyle 100-150 kadar kanıda dönemsel olarak gelir desağlıyoruz. Bir kadın girişimci olarak kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyorum. Çalışanlarımızın yüzde 90’ı kadın” diyor. Şehrin girişinde yedi katlı 3 bin 750 metrekarelik yeni bir üretim ve showroom yatırımını da tamamlayan Karuserci, İstanbul’da da bir mağaza açmayı planlıyor.
22 ülkeye ihracat
FİRDEVS Serpil Karuserci, en çok ihracatı İtalya’ya yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Fransa, Hollanda, Almanya, Yunanistan iyi pazarlarımız. 22 ülkeye gelinlik gönderiyoruz. Şimdi Ortadoğu’ya da açılıyoruz. Toptana yılda 10 bin civarında gelinlik veriyoruz. İtalya’ya yılda 1500’ün üzerinde gelinlik gönderiyoruz. Kızım Çağnur’u da tasarımcı yetiştirdik. Londra’da ve Milano’da tasarım okudu. Ayrıca İspanyol tasarımcımız Isis Carel Baroni Canizares de koleksiyon hazırlarken Gaziantep’e geliyor ve birlikte çalışıyoruz. 250-300 farklı gelinlik yapıyoruz; bunlardan 150 kadarı kataloğa giriyor ve satıyoruz.”
Sanko Park 3 yaşında
SANKO ve Rönesans Holding ortaklığıyla Gaziantep’te kurulan, alışveriş merkezi Sanko Park, üçüncü yaşını kutluyor. Sanko Park’ın içinde hizmet veren Sanko Park Akademi de, 1000’e yakın kişiye sağlık, sanat, kişisel-kurumsal gelişim ve dil eğitimleri verdi. Dans gösterilerinden çocuk etkinliklerine, sergilerden imza günlerine kadar 3 yıl boyunca birçok etkinliğe imza atan Sanko Park yüzde 98 doluluk oranına ulaşmış durumda. Bölgenin en büyük alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. Bugüne kadar 35 milyonun üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapan Sanko Park’ta 179 mağaza hizmet veriyor.
KOBİ’ler için ‘coğrafi bilgi’ yazılımı geliştirdi
YAKIN zamana kadar sadece belediyeler ve diğer kamu kuruluşlarıyla küresel şirketlerin kullandığı Coğrafi Bilgi Sistemi Yazılımları’nı artık Küçük ve Orta Boy işletmeler (KOBİ) de kullanabiliyor. Yerli sermayeli Maptriks, KOBİ’lerin bu tür yazılımların imkanlarından yararlanmasını sağlıyor. Firma, Türkçe arayüze sahip olan ve teknik bilgi gerektirmeyen, internet üzerinden erişilebilen yazılımlar geliştirdi. Kullanıcılar harita altlığı, kapı numarası, idari sınır gibi bilgileri satın almak için yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalmıyor. Yazılımın internet tabanlı olduğu için kullanıcı sayısında da sınırlama ortadan kalkıyor, her kullanıcı için ilave lisans bedeli ödenmiyor. Sözkonusu yazılımlar, perakende mağazaları için nüfus ve alan ilişkisine bağlı uygun yer, dükkan seçimi ve analizleri konusunda geniş imkanlar sunuyor. Demografik yapı, ticaret alanı, rekabet alanı, ulaşım ağı, araba sürüş zaman-mesafe ilişkisi gibi pek çok faktörü değerlendirmeye alarak uygun yer seçimi analizleri yapılmasına olanak sağlıyor.