Güncelleme Tarihi:
GLOBAL krizin ardından toparlanamayan Euro Bölgesi’nde son olarak 2 hafta önce Yunanistan’a ikinci yardım paketi nedeniyle dalgalanan Avrupa piyasaları hafta başından bu yana İtalya ve İspanya’nın borsa ve tahvil piyasalarında görülen rekor artışlarla yeniden gündeme geldi. İki hafta önce toplanan Euro Bölgesi liderlerinin bu kez İtalya için acil olarak bir araya gelip gelmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Ancak dün piyasalara İtalya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) siyasi destek arayışı içinde olduğu söylentileri damga vurdu.
‘Meditasyona’ devam
İtalya ve İspanya’nın borçlanma faizi yüzde 7’ye yaklaşınca İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti, dün sabah acil olarak Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet’le bir araya geldi. Juncker, 2 saat süren acil toplantının ardından yaptığı açıklamada, Çin’in, “ABD borç sorununu çözmedi, erteledi” yönündeki değerlendirmesine göndermede bulunarak, “Piyasalardaki hareketliliğe rağmen sakin tavrımızı sürdürmeliyiz. Meditasyonumuza devam edeceğiz” dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, önceki gün tatil yolundan geri dönen İspanya Başbakanı Rodrigez Zapatero ve diğer Euro Bölgesi liderleri ile bağlantıya geçerek, piyasaları sakinleştirecek ortak bir metin hazırlamak gerektiği mesajını verdi. Barroso, İspanya ve İtalya ile ilgili krizin kesinlikle asılsız olduğunu belirterek, “Ancak iki ülke üzerindeki baskı derin bir endişe yaratıyor. Baskı özellikle Euro Bölgesi’nin krize ilişkin cevabının sistemik kapasitesine yönelik endişeleri artırıyor” dedi. Barroso, 440 milyar Euro’luk AB Finansal İstikrar Fonu’nun büyüklüğünün ve esnekliğinin artırılması gerektiği fikrini de yineleyerek, “Bu konuda teknik çalışmalar sürüyor ve acil olarak en kısa sürede tamamlanacaktır” diye konuştu.
İflas ‘aptalca’
AB Başkanı Herman Van Rompuy ise, “İtalya ve İspanya’nın iflasa düşeceğini düşünmek aptalca” değerlendirmesini yaparak, “Piyasalardaki mevcut durum, tüm göstergelerin sorunlu olduğuna işaret etmiyor” dedi. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, İtalya’ya yönelik herhangi bir mali yardım konusunun gündemde olmadığının altı çizilerek, “AB’li yöneticilerin Yunanistan’a verilen ikinci yardım paketi konusundaki son görüşmelerin yapıldığı” belirtildi. AB Ekonomik İlişkiler Komiseri Olli Rehn, Juncker ve İtalya Maliye Bakanı Tremonti’nin iki saatlik kriz toplantısına telefonla katıldı. Rehn’in ofisinden yapılan açıklamada, “İtalyan otoritelerinin ülkeyi rayına oturtmak için gereken her şeyi yapıyorlar” denildi. Euro Bölgesi krizi hali hazırda 3 üyesi Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’i mali yardım için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile AB’nin kapısına gönderdi. Ancak
dünyanın 8’inci büyük ekonomisi konumundaki İtalya’nın bu üç ülkenin toplamının iki katı büyük ekonomiye sahip olduğu belirtilerek, yüksek kamu borcu, düşük büyüme ve siyasi kavgalardan dolayı ülkedeki krizin derinleşme olasılığının endişe verici olduğu vurgulanıyor.
Zapatero, AB’yle 10 kez telefonla görüştü
ÖNCEKİ gün piyasalardaki dalgalanma nedeniyle tatil yolundan geri dönen İspanya Başbakanı Rodrigez Zapatero’nun, dün gün boyunca AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dahil AB otoriteleriyle 10 önemli telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi. Zapatero’nun, Yunanistan’a finans yardım planıyla ilgili anlaşmaların ve Euro Bölgesi’ndeki ülkelere desteği öngören Avrupa’daki reform paketlerinin AB ülkelerinin parlamentoları tarafından bir an önce kabul edilmesi gerektiğini ve böylece finans piyasalarına güven verileceğini savunduğu belirtildi.
İtalya ve İspanya’nın faizleri yükseliyor
İTALYA ve İspanya ile Alman devlet tahvilleri arasındaki getiri farkı dün de artmaya devam etti. İtalya’nın 10 yıl vadeli devlet tahvilleri ile aynı vadeli Alman tahvilleri arasındaki getiri farkı, Euro Bölgesi borç krizinin yayılmayı sürdürmesi ve küresel ekonomik büyümeye dair karamsar görünüme bağlı olarak bugün 12 baz puan arttı ve 386 baz puana yükseldi. İspanya ile Almanya’nın 10 yıllık tahvilleri arasındaki getiri farkı ise 13 baz puan artışla 402 baz puana yükseldi. İtalya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 8 baz puan artarak yüzde 6.225’e yükselirken, İspanya’nınkiler 6 baz puan artarak 6.371 düzeyine çıktı.
Berlusconi: Piyasalar gücümüzü tam anlamadı
İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi, son bir kaç gündür İtalya’nın tahvil ve borsa piyasalarındaki dalgalanmaların yarattığı endişeleri gidermek amacıyla dün Parlamentoda şunları söyledi: “İtalya’nın güçlü bir siyasi yapısı bulunuyor. Piyasalar gücümüzü dikkate almamaktadır. 80 milyar Euro’luk tasarruf paketi çıktı. İtalyan bankalarının sağlam bir yapısı var. İtalya’nın temel gücü, istikrarlı bir bankacılık sistemi olması. Özel sektörün düşük borçluluk düzeyinde olduğunu bilmeyen yatırımcıların baskısıyla İtalya’nın borçlanma faiz oranları yükseldi. Piyasaların gelişmesine cevap verebilecek acil bir plana, yatırım için daha fazla kaynak serbest bırakmaya ihtiyacımız var. Hükümet ve parlamento kısa süre içinde vergi reformunu hayata geçirmelidir. İtalyanlara güçlü bir ülke sunacağız.”
Obama otobüsle gezip ABD’lileri dinleyecek
ABD Başkanı Barack Obama, borçlanma tavanına yönelik krizin ülke ekonomisini yaraladığını, ABD ekonomisine gereksiz bir olumsuz etkisinin olduğunu söyledi. Obama yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin kaybınını 1 trilyon doları bulabileceğini belirtti. Obama’nın, ülkenin orta batı bölgesinde 3 günlük otobüs turuna çıkarak Amerikalıların ekonomiye yönelik endişelerini dinleyeceği belirtildi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Başkan Obama’nın bu ay yapacağı tur sırasında halkın ABD ekonomisine yönelik endişelerini dinleyeceği, ekonomiyi canlandırmak ve iş olanaklarını artırmak için alınan önlemleri Amerikalılara anlatacağını belirtti.
Çin: ABD borç bombasını ortadan kaldırmadı, patlamayı erteledi
ÇİN, ABD’nin borç krizine ilişkin olarak resmi haber ajansı Xinhua aracılığı ile yaptığı değerlendirmede, “Washington, borç bombasını kalıcı olarak çözmek yerine borçlanma sınırını biraz artırarak geçici olarak bir patlamayı engellemeyi seçti” denildi. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Şiaochuan da ABD’yi borç sorununun çözümünde sorumlu davranmaya çağırarak, ABD piyasasındaki belirsizliğin, uluslararası para sistemine zarar vereceğini belirtti.
Moody’s ABD’nin kredi görünümünü negatife çevirdi
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’de borçlanma tavanının yükseltilmesi kararından sonra bu ülkenin ‘AAA’ olan kredi notunu teyit etti ve görünümünü ‘negatif’e çevirdi. Moody’s’den yapılan açıklamada, “Borç limitinin artırılması ile ilgili anlaşma, ABD’nin uzun vadede AAA olan kredi notunu sürdürmek için gerekli uzun vadeli mali konsolidasyonu sağlamada ilk adım” denildi. Moody’s, mali disiplinin gelecek yıl zayıflaması halinde ABD’nin kredi notunun düşürülebileceğini açıklamıştı.