Uğur ERGAN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2005 02:01
Deniz karakol uçağı ihalesini kazanan İtalyan Alenia, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) TAI'yi satın alma teklifi götürdü. Müsteşarlık, Alenia'nın "TAI'yi bize verin, Türkiye'yi savunma sanayiinde Avrupa'da bir numaralı ortak yapalım" teklifini ilgili birimlere iletti.
DENİZ karakol uçağı ihalesini kazanan İtalyanlar'ın savunma sanayi devi Alenia'nın, savaşan şahin F-16'ları üreten Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) için de sürpriz bir teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Alenia, kısa süre önce Lockheed Martin ve General Electric'e ait hisseleri TUSAŞ tarafından satın alınarak milli şirket haline getirilen Ankara’da, 160 bin metrekaresi kapalı, toplam 2 milyon 300 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu modern, döner ve sabit kanatlı uçak üretim tesisine sahip olan TAI'yi satın almak için Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na teklif götürdü.
YANIT VERİLECEK:
Parça imalatından uçak montajı, uçuş testleri ve teslimine kadar son derece geniş üretim kabiliyetlerine sahip TAI ile yakından ilgilenen Alenia firması, AB ile müzüakerelere başlayacak olan Türkiye'nin Avrupa açısından öneminin savunma alanında da arttığını belirterek, SSM'e "TAI'yi alarak, Türkiye'yi savunma sanayiinde Avrupa'nın bir numaralı stratejik ortağı haline getirmeyi düşünüyoruz" teklifinde bulundu. SSM, dünyaca ünlü İtalyan firmasının bu teklifini devletin ilgili birimlere götürdü. Devletin üst kademesinden gelecek değerlendirme raporlarına göre, Alenia'ya yaptığı teklifle ilgili yanıt verilecek.
219 MİLYON DOLARLIK TEKLİF:
Alenia, 10 adet deniz karakol uçağı ihalesini 219 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı. İhaleyle ilgili resmi kontratın bu yıl ortasında imzalanmasından sonra, Alenia birçok önemli yedek parça işini de TAI'ye verecek.
7E7'YE GÖVDE:
Bunlar arasında Airbus A-380'e karşı Boeing'in ürettiği 7E7, Avrupa'nın yeni nesil savaş uçağı Eurofihgter ile ATR-72'nin gövde üretimi de bulunuyor. Alenia'nın TAI'yi alması durumunda, bu işlerin yanısıra, portföyünde bulunan kargo, yolcu ve savaş uçaklarının yan üretimini de Türkiye'ye kaydıracağı bildirildi.
1 milyar dolarlık off-set anlaşması var
GEÇTİĞİMİZ günlerde ortakları olan Amerikan Lockheed Martin ve General Electric hisselerini satın alarak yeni bir döneme giren Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii TAI, imza attığı büyük projelerle bölgenin en önemli havacılık imalat noktalarından biri haline geldi. TAI kurulduğu 1984’ten bu yana F-16, CN235, SF260, AS532 uçak ve helikopterleri yüksek yerli orandaki montajlarının yanı sıra Boeing, Airbus, EADS gibi dünya devlerine hassas parça imalatı gerçekleştiriyor. TAI’nin kendi tasarımları arasında Zirai İlaçlama Uçağı (ZİU), hedef uçağı, Avrupa’nın ortak nakliye uçağı A400M’de de parça tasarım ve imalatı bulunuyor. TAI’nin başta Boeing ve Airbus olmak üzere alımlar karşılığı imal edeceği yaklaşık 1 milyar dolarlık off-set anlaşması bulunuyor. TAI yeni dönemde Türkiye’deki yerli sanayiiye de iş vererek ülkedeki havacılık alt yapısının gelişmesini hedefliyor.
Türkiye ATR72'nin ilk müşterisi oluyor
TÜRK Deniz Kuvvetleri İtalyan-Fransız ortak tasarımı ATR72 uçağının ASW olarak adlandırılan denizaltı savaşında kullanılacak modelinin ilk müşterisi oldu. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda Deniz Kuvvetleri’ne halen kullanılan İspanyol CN235 uçaklarının üstüne 10 adet ATR72 ASW alınacak. Bu uçakların kabinine, düşman denizaltılarını tespit eden özel sistemler, arama radarları yerleştirilecek. Pervaneli ATR72 uçakları, bölgesel hava taşımacılığında kullanılmak üzere tasarlandı. Fransız-İtalyan ortak ATR şirketinin ürünü olan uçak ilk uçuşunu 1988’de gerçekleştirdi. Sivil modeli en fazla 76 koltuk taşıyabilen uçak maksimum 2 bin 665 kilometre menzile sahip. ATR72’nin ekonomik seyir sürati ise saatte 460 kilometre. ATR72’nin bir küçük modeli olan ATR42’nin askeri modelinin ilk müşterisi İtalyan Hükümeti oldu.
Alenia 1990'da doğdu
ALENIA S.P.A 1990 yılında İtalyan Sivil ve Askeri Havacılık Kurumu Aeritalia S.P.A ile Selenia S.P.A Uzay Sistemi ürünleri üreticisinin birleşmesiyle doğdu. Merkezi Torino'da bulunan Alenia S.P.A İtalya ve Avrupa Uzay Ajansı üyesi olarak NASA'ya kontrol sistemleri üretiyor. Bünyesinde 2 bin 800 çalışanı bulunan Alenia, Aeritalia'dan miras olarak ATR 42 ve ATR 72 sivil ve askeri uçaklar üretiyor. 1995 yılında Türk Hava Kuvvetleri'nin açtığı ihaleye katılan Aeritalia, bu ihaleyi fiyat kıramadığından İspanya'nın Casa firmasına kaptırmıştı. Ayrıca ürettiği uçakların yedek parçaları dışında telekomünikasyon, radar, meteoroloji ve bilim araçları ve savunma araçları üretiyor. Uçak dizaynları ve modifikatörler alanında da güçlü olan Alenia, Boeing'in 767 modellerine kuyruk yönlendirme sistemini de üretiyor.