İtalya da vizenin kaldırılmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

İtalya da vizenin kaldırılmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 00:00

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, İtalyanların da vizenin kaldırılmasını istediğini söyledi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki 8 bakan, yarın düzenlenecek ’Hükümetlerarası Zirve Toplantısı’ kapsamında İtalya’nın başkenti Roma’ya geliyor. İkili ilişkilerin daha ileriye taşınmasının hedeflendiği toplantı, özellikle terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele ile sosyal güvenlik anlaşmaları açısından yenilikler getirecek.

İlki 2008 yılı Kasım ayında İzmir’de düzenlenen ve her yıl yapılması planlanırken 2 yıldan bu yana ertelenen İtalya-Türkiye Hükümetlerarası Zirve Toplantısı’nın 2’ncisi, 8 Mayıs’ta Roma’da yapılacak. 2009 yılı Aralık ayında dönemin Başbakanı Silvio Berlusconi’nin yumruklu saldırıya uğraması ve bir sonraki yılın Nisan ayında da Türkiye’deki Anayasa çalışmaları nedeniyle iki kez ertelenen zirvede, iki ülke başbakanlarına 8’er bakan eşlik edecek.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’yu ziyareti ardından öğle saatlerinde toplantının yapılacağı, Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Villa Madama’ya geçmesi beklenen Başbakan Erdoğan, İtalyan teknokrat Başbakan Mario Monti ile önce başbaşa görüşecek. Başbakanların, her alanda ikili ilişkiler, Avrupa Birliği’ni etkisi altına alan ekonomik kriz, bölgesel ve küresel sorunlar gibi konuları ele alması bekleniyor. Bu sırada iki ülkenin bakanları ayrı ayrı kendi muhattaplarıyla bir araya gelecek. Ardından, Türkiye ile onun 4’üncü büyük ticaret ortağı olan İtalya arasında, terörizmle mücadele ve örgütlü suçlara karşı işbirliği, sosyal güvenlik anlaşması, ekonomi alanında ve özel sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri, Karma Ekonomik ve Ticari Komisyonu (JETCO) kurulmasına yönelik bildiri, Türkiye-İtalya 2012-2014 Yılları Bilimsel İşbirliği Uygulama Programı ve Çevre Alanında İşbirliği Anlaşması’nın imzalanacağı belirtildi.

İTALYA’DAKİ TÜRKLER’E SOSYAL HAKLAR

Diplomatik ilişkilerin 1856 yılında kurulduğu Türkiye ile İtalya arasındaki söz konusu toplantı ekonomi başta olmak üzere her alanda önem taşıyor. Ancak terörizmle mücadele ve sosyal güvenlik konuları bu zirvenin en fazla öne çıkan başlıkları olacak.

DHA’nın sorularını yanıtlayan Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, ilişkilerin bu kadar geniş çerçevede ele alınacağı bu zirvenin, bir sıçrama tahtası olacağını belirterek, "Sosyal güvenlik alanındaki anlaşma, burada çalışan vatandaşlarımızın Türkiye’deki haklarını olumlu yönde etkileyecek. Türkiye’ye tatile gittiklerinde oradaki hastanelerde tedavi olmalarından tutun da emekliliklerinde burada elde ettikleri hakların Türkiye’de de geçerli olmasını sağlayacak olan büyük bir anlaşmadır" dedi.

AB’NİN VE İTALYA’NIN PKK’YA BAKIŞI DEĞİŞİYOR

Büyükelçi Akil, terörle mücadele ve örgütlü suçlarla ilgili anlaşmanın önemine ilişkin şunları söyledi:

"İlgili bakanların işbirliğini ve birlikte mücadeleyi yapabilmelerine imkan sağlayan hukuki altyapıyı hazırlıyor. Daha önce siyasi ve uluslararası çerçevede yapılan bir işbirliği söz konusuydu ancak şimdi birebir iki ülke arasında değerlendirilecek hukuki temelli bir anlaşma bu. Böylece bu konuda zaten aramızda oluşan iyi işbirliği şimdi daha da ileriye gidecek."

AB’nin ve İtalya’nın özellikle terör örgütü PKK’ya olan bakışının değiştiğini dile getiren Akil, bu görüşünü şu sözlerle açıkladı:

"Bu, Türkiye’nin izlediği politikaların etkisiyle oldu. Ülkedeki demokratikleşme standardı yükseldikçe ve bugünkü düzeye geldikçe artık Avrupa’nın PKK’ya karşı söyleyeceği söz kalmadı. Eskiden ‘hakları olmadığı için mücadele ediyorlar, Türkiye’de demokrasi standartları ve insan hakları konusunda eksiklikler var’ gibi PKK’nın Avrupa’daki söylemlerinin, artık tamamen önü kesilmiş oluyor ve bunların inandırıcı bir temeli kalmıyor. Bu da hükümetleri PKK’ya karşı daha ciddi tedbirler almaya yöneltiyor. Bunda Türkiye’nin son yıllarda izlediği açılım politikalarının çok büyük önemi var ve PKK’yı Avrupa’da bir çıkmazın içine itiyor."

İTALYA DA VİZENİN KALDIRILMASINI İSTİYOR

Zirvede, AB’nin Türkiye’ye uyguladığı vizenin kaldırılmasının da gündeme geleceğini aktaran Büyükelçi Akil, yakın zamanda biraraya geldiği İtalya İçişleri Bakanı Annamaria Cancellieri’yle olan görüşmesine ilişkin, "AB İçişleri ve Adalet Bakanları Konseyi’nde Türkiye’ye yönelik vize kaldırılması konusunda İtalya’nın desteğini istediğimizi belirttim. Sayın Bakan bu desteğin devamını teyit etti. Türkiye’den İtalya’ya yılda 100 bin turist geldiğini, vize kaldırılırsa bunun 500 bini bulabileceğini belirttim" dedi.

Akil, şu an 900’e yakın olan İtalyan yatırımcılarının çoğunun kendisini arayarak, Türkiye’ye olan ilgilerinin daha da arttığını söylediklerini anlatarak, "İtalya da, Türkiye’yi, artık bölgesel değil aynı zamanda tüm kıtalarda çıkarları ve ilgisi olan bir küresel güç olarak tanımlayan ülkelerden. Örneğin; Türkiye’nin GSMH’sini 3’e katladığı bir dönemde İtalya sadece yüzde 1,5 büyüyebilmiştir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!