Güncelleme Tarihi:
2011 yılında yüzde 28’lik artışla 21.3 milyar dolara ulaşan Türkiye-İtalya arasındaki ticaret hacmi, yeni ortaklıklarla bu yıl yüzde 20 oranında artacak. İki ülke arasındaki ticari iş birliğinin 50 yılı aşan sürede, köklü bir geçmişe kavuştuğunu belirten İtalya Ankara Büyülelçisi Gianpaola Scarante, “Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacmi son 5 yılın rekor seviyesine ulaştı. Türkiye’de yatırım yapıp, ticari faaliyet gösteren İtalyan şirketlerin sayısı sadece 2011 yılında yüzde 200 oranında artarak bu yılın ilk 4 ayında 916’ya yükseldi” dedi.
Üçüncü ülkelere ortak yatırım
Gianpaola Scarante, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin desteğiyle 1-4 Mayıs’ta Lütfi Kırdar’da düzenlenecek İtalya Türkiye Ekonomi Forumu’nda yeni iş birliklerinin doğacağına kesin gözüyle baktıklarını söyledi. Scarante, “İki ülke arasındaki ticari ilişkiler, yatırım ve karşılıklı satın almaların dışında üçüncü bir boyuta geçiyor. Artık Türk ve İtalyan şirketleri ortak hareket ederek, üçüncü ülkelerde yatırım yapacak” diye konuştu.
Türkler alıma devam eder
İtalya’dan 200 şirketin yeni yatırım fırsatları için Türkiye’ye geldiğini ifade eden Scarante, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kadar büyük çapta bir ekonomik misyonu daha önce belki Çin’de gerçekleştirmiş olabiliriz. Bu noktada Çin’den sonraki en büyük yatırım atağını Türkiye’de yapacağız. İtalyan girişimcilerin burada iyi bir iş çıkaracaklarını ve 2012 yılında Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacminde yaklaşık yüzde 20 oranında bir büyüme yaşanacağını öngörüyoruz. Bu rakamsal büyüme dışında her iki ülke arasındaki bu ticaretin kalitesi artarak daha kalifiye bir hal almaya başladı. İtalya’da yatırım yapan Türk şirketi sayısı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl İtalya’nın çok büyük bir seramik fabrikası Türkler tarafından satın alınarak, batmaktan kurtuldu. Bu tip satın almaların önümüzdeki dönemde daha fazla gelişeceğine, daha çok Türk yatırımcının Avrupa’da ekonomik durumu kötü olan şirketleri himayesine alacağına inanıyorum.”
Fiat ve Pirelli’nin olması cesaret veriyor
TÜRKİYE ve İtalya arasında son 2 yılda atılan ortak çalışma planının çok somut bir şekilde işlediğini ve gelecek vaadettiğini anlatan Scarante şunları söyledi: “Daha çok İtalyan firmaların öncülüğünü yaptığı bu birliktelikte ağırlıklı olarak inşaat ve altyapı sektörlerinde faaliyet gösteriliyor. Örneğin, Versay metrosunun yapımı bir Türk-İtalyan şirketi üstlenecek gibi duruyor. Ayrıca St. Petersburg Havalimanı ve Katar otoyolu gibi projelerde birlikte hareket edecek. Ancak biz diğer sektörlerde de iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Fiat ve Pirelli gibi iki dev şirketin, en büyük fabrikalarından bazılarının Türkiye’de olması, diğer şirketlere de cesaret veriyor. Son 10 yılda KOBİ’ler Türkiye’de fazlasıyla geliştiler. Nasıl ki, bundan önceki 50 yılda İtalyan şirketleri burada yatırım yaptılarsa, şimdi de KOBİ’ler yeni bir ticaret atılıma hazırlanıyor. Her iki ülkenin de birbirine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. İşbirliğinin büyüyerek devam edeceğini düşünüyoruz.”
Regina: Türk Modeli’nden ders almaya çalışacağız
İTALYAN Sanayiciler Birliği Başkanı Aurelio Regina, bugün İstanbul’da başlayacak Türkiye-İtalya İş Forumu ile ilgili olarak, “Şu anda dünyanın ekonomi açısından en başarılı 16’ncı ülkesi olan Türkiye’den söz ediyoruz. Kendisine G20 de sağlıklı bir yer bulan en büyük büyümeyi gösteren ülke. İşte İstanbul’da bu ülkenin yaptığı ekonomik patlamayı yerinde görüp ‘Türk Modeli’nin den ders almaya çalışacağız” diye konuştu. - Reha ERUS