Güncelleme Tarihi:
İTALYA Cumhuriyet Senatosu, bütçe açığını azaltmak ve büyümeyi desteklemek üzere hazırlanan ‘kemer sıkma’ tedbirlerini de içeren bütçe yasasını onayladı. Ekonomik kriz içindeki ülkeyi ayağa kaldıracağı düşünülen ve Avrupa Birliği’nin (AB) de istediği ekonomik reform taleplerini kapsayan yasa 12’ye karşı 152 oyla kabul edildi. Senato’da kabul edilen bütçe yasasının bugün de Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi bekleniyor.
Bugün istifasını sunacak
Temsilciler Meclisi tarafından yasanın bugün kabul edilmesi sonrası İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya istifasını sunacak. Napolitano, anayasa gereği parlamentoda grupları olan partilerin liderleri ile usulen bir görüşme yapacak ardından Mario Monti’ye geçici hükümeti kurma görevini verecek. Monti, Cumhurbaşkanı Napolitano tarafından hayat boyu senatör ilan edildikten sonra dün yemin etti.
Yapılacak çok zor iş var
Monti, yemin ettikten sonra yaptığı ilk açıklamada “Bakanlar Kurulu’nu ben kurarım, hükümet programını ben yaparım” şartı koydu. Monti’nin ‘Yapılacak çok ama çok zor işimiz var’ açıklaması Berlusconi hükümetinin aldığı ekonomik ek önlemler paketinden sonra yeri önlemlerin art arda geleceği şeklinde yorumlandı.
Berlusconi’den destek
Silvio Berlusconi partisi Halkın Özgürlüğü içerisindeki görüş ayrılıklarını çözmek için kurmayları ile birlikte yaklaşık 5 saatlik bir toplantı yaptıktan sonra milletvekillerine seslenerek, “Biliyorum genel erken seçimleri istiyorsunuz ve yeni bir başbakan adayı göstermemizi istiyorsunuz ama piyasaların böyle en az üç aylık bir zaman kaybetme lüksü yoktur. Bu bakımdan Monti hükümetini içinde yer alarak destekleyelim” önerisinde bulundu. Ancak partililer eski başbakanlardan Lamberto Dini’yi olası kendi başbakan adayları olarak gösterme fikrini ortaya attı. İtalya Sanayiciler Birliği Başkanı Emma Marcegaglia ise, Monti dışında bir alternatif olmadığını belirterek, “Monti doğru seçim” dedi.
AB’nin istediği önlemler
EURO Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’nın büyük miktardaki borcunu azaltmayı ve büyümesini teşvik etmeyi amaçlayan finansal istikrar yasasındaki önlemlerden bazıları şöyle sıralanıyor:
Devletin sahip olduğu gayrimenkuller satışa çıkarılacak ve buradan elde edilen gelir kamu borcunun azaltılmasında kullanılacak. Satışa uygun varlıkların tespit edildiği ilk kararname, Nisan 2012’nin sonuna kadar çıkarılacak.
Bölgesel ve yerel yönetimleri, kamu hizmeti veren iştirakleri özelleştirmeye teşvik edecek adımlar atılacak.
Otoyolları inşaatını desteklemek adına altyapı şirketleri otoyol inşası projelerinde tamamen ya da kısmen vergi teşviki alacaklar.
Gençlerin istihdama katılımını artırmak için şirketler, Ocak 2012 ve Aralık 2016 arasındaki çıraklık sözleşmeleriyle istihdam edecekleri gençler için tam vergi teşvikinden yararlanacaklar.
Emeklilik yaşı 2026 yılında 65’ten 67’ye yükseltilecek.
İstihdam piyasasında reform yapılarak kamu sektöründeki işgücü fazlasının başka işlere yönlendirilmesi için esneklik sağlanacak.
Gelecek yıl akaryakıt vergisi yükseltilecek.
EFSF: İtalya’da karmaşa sürerse yardıma hazırız
AVRUPA Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling, İtalya’ya piyasaları sakinleştirmek için hızla harekete geçme çağrısı yaptı. Regling, politik ve mali istikrarına ilişkin İtalya’nın yatırımcıları sakinleştirmek için çok fazla zamanı kalmadığına dikkat çekerek, en kısa bir sürede göreve başlayabilecek bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurguladı. Regling, herhangi bir ülkenin acil yardım talep etmesi durumunda EFSF’nin yardıma hazır olduğunu kaydetti. Regling, fonun Aralık ayında kısa vadeli bonolar satmaya başlayacağına dikkati çekerek, bunun EFSF’ye zor durumdaki Euro Bölgesi’ne üye ülkelerin kamu borçlanma kağıtlarının satın alınmasında veya bankaların yeniden sermayelen-dirilmesinde kullanılabilir bir likidite tamponu oluşturacağınının altını çizdi.
‘The End’ kapakta
L’ESPRESSO dergisi son sayısının kapağında boş bir koltuk resmi altına “The End” (Son) yazarak ve Berlusconi devrinin büyük yaralarla kapandığına işaret ederek “O hâlâ siyasette yaşama girişimlerinde bulunacak ancak hükümeti sona erdi. Ekonomi onun sayesinde dramatik bir hal alırken ülkemizin itibarı sıfıra indi ve asla zaman kaybı olmamalı” değerlendirmesinde bulundu.
Juncker: Euro Bölgesi’nden hiçbir üye çıkmaz, yenileri girer
EURO Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesi’nden herhangi bir ülkenin ihraç edilmesi olasılığını reddetti. Juncker, “Euro Bölgesi’nden bir ülkenin çıkarılması varsayımını kabul etmiyorum, gerçekte Avrupa anlaşması bize bu olanağı sağlayacak bir enstrüman sunmuyor” dedi. Euro Bölgesi’nde mevcut üyeliğin gelecek yıllarda değişmeyeceğinden emin olduğunu ifade eden Juncker, “Sanırım, bu 10 yılda Euro Bölgesi üyesi ülkelerin tamamı halen bölgede olacak. Bu 10 yılda Euro Bölgesi’nin daha fazla üyesi olacağından eminim” diye konuştu. Juncker, Avrupa’yı, “dürüst kuzey ve dürüst olmayan güney” şeklinde bölünmüş bir alan gibi görme fikrini “gülünç” olarak değerlendirdi.
ABD: Avrupa’daki krizi Asya ülkeleri toparlar
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Euro Bölgesi’nde yaşanan kriz nedeniyle yavaşlayan küresel ekonomiyi Asya ülkelerinin toparlayabileceğini söyledi. Geithner, “Daha sağlam bir duruş sergileyen APEC ülkeleri küresel toparlanmaya yardım etmenin yanı sıra, daha güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir gelecek büyümesi yaratmayı sağlayabilir” dedi. Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunda konuşan Geithner şunları söyledi: “Avrupa’nın daha güçlü bir plan hazırlaması gerekiyor. Avrupa’daki krizden direkt etkileniyoruz. Avrupa’nın finansal düzeninin yeniden sağlamak adına hızlı hareket etmesi, hayati önem taşıyor.”