Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE genelinde binlerce işyerine “gürültü sınırı” getiriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı taslakla işyerlerinde yüksek gürültülü alanların sınırları çizilecek. Bu alanlara girişler kontrollü şekilde yapılacak. Son şekli verilen taslağa göre tüm işyerlerinde gürültünün şiddetine göre yeni düzenlemeler yapılacak. Buna göre işverenler gürültüyü teknik yollarla azaltmak için bazı önlemleri almak zorunda olacak. Bunun için hava yoluyla yayılan gürültü perdeleme, kapatma, gürültü emici örtülerle; yapı yoluyla iletilen gürültü ise yalıtım ve sönümleme yöntemiyle azaltılacak.
SÜREYE VE DÜZEYE SINIRLAMA
İşçilerin gürültüden etkilenmemesi için de maruziyet süresi ve düzeyinin sınırlanması gerekecek. İşyerinde en yüksek maruziyet eylem değerlerinin aşıldığının tespit edilmesi halinde de işverenin şu önlemleri alması gerekecek:
“Gürültüye maruziyeti azaltmak için teknik veya organizasyona yönelik bir eylem planı oluşturulacak ve uygulamaya konulacak. Gürültüye maruz kalınan çalışma yerleri uygun şekilde işaretlenecek. İşaretlenen alanların sınırları belirlenerek teknik olarak mümkünse bu alanlara girişlerin kontrollü yapılması sağlanacak.”
FAZLA GÜRÜLTÜYE ROTASYON
İşitmeyle ilgili sağlık gözetimi sonucunda, çalışanda saptanan işitme kaybının işe bağlı gürültü nedeniyle oluştuğunun tespit edilmesi halinde de işveren işyerinde yapılan risk değerlendirmesini gözden geçirecek. Ayrıca, riskleri önlemek veya azaltmak için gerekli görülen ve çalışanın gürültüye maruz kalmayacağı başka bir işte görevlendirilmesi de dahil benzeri önlemleri uygulamaya koyacak.
HAFTADA 87 DESİBEL ŞARTI
Günlük gürültü maruziyetinin günden güne belirgin farklılık gösterdiği belirlenirse maruziyet sınır değerleriyle maruziyet eylem değerlerinin uygulanmasında günlük gürültü maruziyet düzeyi yerine, haftalık gürültü maruziyet düzeyi kullanılacak. Yeterli ölçümle tespit edilen haftalık gürültü maruziyet düzeyi 87 desibel sınır değerini aşmayacak.