İşverenlerin 3'te biri çalışma ödeneğinden vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

İşverenlerin 3te biri çalışma ödeneğinden vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 10:12

Kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunan işverenlerin 3'te biri, inceleme sürecinde bu talebinden vazgeçti.

Kısa çalışma ödeneğine başvuru ve gerekli incelemelerle ilgili sürecin sadeleştirilmesinin ardından İŞKUR ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, talepleri en kısa sürede sonuçlandırmak için bir dizi tedbir aldı.

Bu çerçevede müfettişlere kısa çalışma uygulaması konusunda eğitimler verildi ve konuyla ilgili incelemelerde dikkate alınacak kriterler belirlendi.

İncelemelerde de iş yerlerinin genel ekonomik krizden etkilenip etkilenmediğini belirlemek için sektörlerin niteliklerine göre değişen bazı kriterlerin oluşup oluşmadığına bakıldı.

Müfettişler bu doğrultuda, iş yerinin son 1 yıl içerisinde üretiminde meydana gelen artış ve azalışlara, üretilen malların satış miktarı ve cirosuna, stokların durumuna, alınan ve iptal edilen siparişlere, yapılan ve yapılamayan tahsilatlara, borçlara ve borçları ödenme kapasitesine, işçi sayısında meydana gelen değişimlere, iş yerindeki çalışma sürelerine, üretim maliyetlerindeki artış ve azalışlara, son 1 yıldaki gelir-gider durumuna ilişkin tespitlerde bulundu.

Değerlendirmeler sonunda kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek iş yerleri belirlenerek, kapsama giren işçi sayıları İŞKUR'a bildirildi.

İŞKUR, kısa çalışma ödeneği talepleri incelenmek üzere, İş Teftiş Kurulu Başkanlığına 18 Kasım 2008-28 Mayıs 2009 tarihleri arasında 4 bin 58 iş yeri bildirdi. Başvuruda bulunan tüm iş yerleri için müfettişler görevlendirildi.
İş teftiş müfettişleri, bu iş yerlerinin 3 bin 400'üne ilişkin incelemelerini tamamladı. İncelemeler sonunda 1987 iş yerinin kısa çalışma ödeneği talebi kabul edildi, 358'inin talebi reddedildi.

Bu arada inceleme sürecinde işverenlerin yaklaşık 3'te biri kısa çalışa ödeneği talebinden vazgeçti. Talebini geri çeken işverenlerin sayısı 1001'i buldu.

KEBAPÇI BİLE BAŞVURDU

Kısa çalışma ödeneği talepleri, ağırlıklı olarak üretim ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinden geldi.
İşverenlerin taleplerini geri çekmesinde kısa çalışma ödeneği konusunda İŞKUR ile İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca verilen eğitimlerin ve ekonomide ortaya çıkan olumlu gelişmelerin etkili olduğu belirtiliyor.

Başvuranlara, “nakdi yardım” yapılacağını sanan bazı işverenlerin de eğitimler sonunda uygulamanın içeriğini öğrenince, bu taleplerinden vazgeçtikleri ifade edildi.

Başvurularda bazı ilginç örneklerle de karşılaşıldı. Erzurum'daki bir kebapçı da “müşteri sayısı düştüğü” gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği için başvurdu. Ancak söz konusu iş yerinde gerekli nitelikler oluşmadığı için bu talep kabul edilmedi.

Kısa çalışma ödeneği uygulamasından yararlanmak isteyen işverenlerin, İŞKUR İl Müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Bu başvurular, İş Teftiş Grup Başkanlıklarına iletiliyor ve kısa sürede inceleme için müfettiş görevlendiriliyor. Müfettişlerin olumlu görüş belirtmeleri halinde, uygulamadan yararlanacak işçiler ve uygulama süresi İŞKUR'a bildiriliyor. Kısa çalışma ödeneği, İŞKUR tarafından hak etme koşullarına sahip işçilerin hesaplarına yatırılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!