Güncelleme Tarihi:
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, TBMM’ye sevkedilen pakette öngörülen doğum yapan kadına, “Yarım gün iş, tam gün maaş” uygulamasının işverenlerin iş hayatında kadınlar yerine, erkekleri tercih etme sonucu doğuracağına ilişkin eleştirilere yanıt verdi. İslam, tüm dünyanın doğum izni uygulamasının böyle başladığını dile getirerek, “Birileri kötü niyetli diye, suistimal edecek diye vazgeçmeyiz. İşverenler de kendini buna göre ayarlayacak. Suiistimal olursa yeni mevzuat hazırlarız” dedi.
VAZGEÇMEYECEĞİZ
İslam, kadına yönelik şiddetle mücadelenin yetersizliği ile kadın derneklerinin aile paketine yönelik başlattığı tartışmayla ilgili olarak Hürriyet’e, “Her düzenlemeyi kötü niyetle kullanmak isteyenler olabilir. Ama sırf bu nedenle düzenleme yapmaktan vazgeçemezsiniz. İşverenlerin kendilerini buna göre ayarlamaları gerekiyor. Önce bir uygulamayı görelim, suiistimal edenler olursa, bunun alt mevzuatlarını yaparak sorunu çözmeye çalışırız. Bütün dünyada kadın istihdamını arttırmak için bu uygulama yapılmış. Kısmi çalışma uygulamasına bir yerden geçiş yapmamız gerekiyordu. Ortaya çıkan sorunları aşama aşama çözeceğiz” dedi.
İslam, “Hamilelikte işten çıkarmanın işveren için ağır sonuçları var. Bu hükmün uygulamasıyla ilgili de bu tür yaptırımlar getirilebilir mi?” sorusuna ise “Buna benzer bu uygulamayı bu düzenleme için de yaparsak, ters etkisi yapabilir. Sert bir uygulama başlatacaksanız, doğuracağı sonuçları da iyi tahlil etmek gerekir. Şimdi bu çok önemli bir adım, daha yeni adımlar da gelecek” yanıtını verdi.
AK Parti Milletvekili İsmet Uçma’nın şiddetin önlenmesi için “mahalle fedaisi” önerisini de değerlendiren İslam, “Mahallenin fedaisi olarak değil, ama mahallenin duyarlılığı olarak alırsak katılırım. Çünkü şiddete yönelik olarak herkesin sorumluluğu var. Komşusunun da mahalledeki herkesin de şiddete duyarsız olmaması lazım. Gerekli yerlere haber vermesi gerekir. Butondan vazgeçmemiz diye bir şey söz konusu olamaz. Hem mahalle duyarlılığı, hem buton birlikte sürdüreceğiz” dedi.
İslam, kadına yönelik şiddet, çocuk, gaziler ve engelliler için yeni çalışmalar yaptıklarını da anlattı. İslam, “Kadına yönelik şiddet konusunda çıkardığımız yasadan kaynaklanan eksiklikleri gidermek için neler yapmamız gerektiğine bakıyoruz. Yasanın etki analizini yaptırıyoruz. Hacettepe Üniversitesi’yle yaptığımız araştırmanın sonuçlarını analiz ediyoruz, ona göre yasada bazı değişikliklere gideceğiz” dedi.