Güncelleme Tarihi:
İsveç'in dünyaca ünlü teknoloji kuruluşları, İstanbul'da başlayan IT Day'de buluştu. Organizasyonun açılışına Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mesut Yılmaz ve eski İsveç Başbakanı Carl Bildt de katıldı.
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen ‘IT Day’ (Bilgi Teknolojileri Günü)'nde internetin, bilgi teknolojilerinde nasıl bir çığır açtığı tartışıldı. İsveç Büyükelçiliği, İsveç Konsolosluğu Ticaret Merkezi ve Türkiye Bilişim Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenen konferansa Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mesut Yılmaz ve eski İsveç Başbakanı Carl Bildt de katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İsveç Büyükelçisi Henrik Liljegren, Avrupa Birliği'nin dönem başkanı olan İsveç'in başkanlığı süresince genişlemeye çok önem vereceğini belirterek, ‘‘Türkiye'nin üyeliği hem Avrupa, hem de Türkiye için çok iyi olacaktır’’ dedi.
Konferansta konuşan Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Türkiye'de 1990'ların ilk yarısında devletteki dönüşümün toplumdaki değişimin gerisinde kaldığını, hükümet olarak koydukları kapsamlı istikrar programı ile Türkiye'nin potansiyelini çok daha iyi kullanmasının mümkün olacağını belirtti. Bilgi toplumunun alt yapısını oluşturan enformasyon teknolojileri konusunda da bir gelişme gözlendiğini belirten Yılmaz, ‘‘Örneğin halen 15 milyon civarında olan GSM kullanıcılarının sayısının kısa bir zamanda 25 milyona ulaşması beklenmektedir. Türkiye'de internet kullanıcılarının sayısı bir yılda yüzde 74 gibi önemli bir oranda artmıştır’’ dedi.
Yılmaz, ayrıca Türkiye'de bilgi teknolojileri kullanımının yaygınlaşması süreci ile paralel olarak bilinçli kullanıma dayalı bir teknoloji kültürü oluşturması gerektiğini de sözlerine ekledi. Dünyanın en önde gelen bilişim ülkesi olarak açıklanan İsveç'in eski Başbakanı Carl Bildt ise bilgi teknolojilerinden bahsetmenin Avrupa'dan bahsetmek anlamına geldiğini anlattı. Bildt, ‘‘Biz yeni bir ikinci dalga internet devriminin eşiğindeyiz. İsveç ve Finlandiya bazı alanlarda ABD ile aynı düzeyde ya da sektöre liderlik yapıyor’’ diyerek, ilerleyen yıllarda da internet ve bilgi teknolojileri kullanımının içinde ABD'den de fazla yaygınlaşacağını tahmin ettiğini söyledi.
Konferansa katılamadığı için konuşması sinevizyondan gösterilen İsveç Ticaret Bakanı Leif Pagrotsky, İsveç'te gayrı safi milli hasılanın büyük oranının eğitime harcandığını yetişkinler için de eğitim imkanları sunulduğunu belirterek, ‘‘Eğitime yatırım, üretim ve kendini erken yaşta adapte edebilen insanlar için çok önemlidir’’ dedi.
TBMM Bilgi ve Bilgi Teknolojileri Grubu Başkanı Prof. Dr. Ziya Aktaş ise ekonomilerinin sadece işgücü ve sermayeye dayanmadığını bilgi ile uyum sağlamaya da dayandığını söyledi. Aktaş, 3 yıldır TBMM'de bir çalışma grubu ile bu konu üzerine de bilinç yaratmak amacıyla çalıştıklarını söyledi.