İstihdamın sacayağı

Güncelleme Tarihi:

İstihdamın sacayağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 22:40

Türkiye’de istihdamda en elverişsiz kesimler Çalışma Bakanlığı’nın planıyla engellerini aşacaklar. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 180 günlük planlarını genç, kadın ve engelli istihdamına yönelik yeni teşvik sistemleri üzerine kurduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak 180 günlük planlarının taslağı hakkında bilgi verdi. Bu planı üç kesim üzerine kuracaklarını anlatan Müezzinoğlu, eğitimli genç işsizler, kadınlar ve engellilerle ilgili yeni teşvik sistemlerini projelendirdiklerini bildirdi. Üniversite mezunu genç girişimciler, 5 yıl süreyle desteklenecek. Yasal zorunluluğa rağmen engelli çalıştırmayanlar, bunun parasını fona yatıracak. Fondaki bu para, daha fazla engelli çalıştıranlara gidecek. Engellilere kendi mahallesinde iş veren lokanta, pastane, bakkal gibi küçük esnafa da destek geliyor.
Müezzinoğlu, TBMM’deki sohbetinde, önümüzdeki dönem istihdamı arttırmak için yeni bir yol haritası hazırladıklarını açıkladı. Bu taslak projelerin tartışılacağı ve olgunlaştırıldıktan sonra uygulamaya sokulacağını dile getiren Müezzzinoğlu’nun anlatımıyla işte planın ayrıntıları:

Haberin Devamı

EĞİTİMLİ İŞSİZLEK

Birincisi, genç işsizlik projesi. Genç işsizlerin büyük bölümü iyi eğitimli kitle. Bir milyon gencin nitelikli eleman olarak çalışma hayatına katkı sunması, ileri teknoloji arayan bir ülke için büyük fırsattır. Toplam işsizlilerin yüzde 24’lük bölümünden bahsediyoruz. Genç işsizleri farklı alternatiflerle çalışma hayatına katmak istiyoruz. Bunun farklı yolları var. İşverenlere belli teşvikler vereceğiz. Genç girişimciler için destek verilecek. Örneğin diyeceğiz ki; 5 yıl sürecinde sizi destekleyeceğiz. Kalkınma Bankası imkanları da yeni fikirler ve genç girişimcilere kaynak oluşturacak.

BAKKALDA ÇALIŞTIR TEŞVİK AL

Engelli istihdamı konusunda ise birden fazla öneri geliştirdik. Şu anda, 50’den fazla işçi çalıştıran işletmelerin engelli çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Buna dokunmayacağız, aynen devam edecek. Ama 50’nin altında işçi çalıştıran örneğin, 10 kişi çalıştıran bir market, mahallenin bakkalı, kasabı, pastanesi özellikle o bölgede veya mahallede oturan bir engelliye iş verirse, özel teşvikten yararlanacak. SGK primlerinin üstlenilmesi, maaşın yarısının üstlenilmesi gibi formüller geliştireceğiz. Engelli kardeşlerimiz böylece kendi mahallesinde kalacak. Şehrin öbür ucundaki fabrikaya gitmek zorunda kalmayacak.

Haberin Devamı

ÇALIŞTIRMA PARASINI YATIR

Ayrıca, çok riskli ve tehlikeli işyerlerindeki engelli çalıştırma mecburiyetini kaldıracağız, ama onlara şöyle bir sorumluluk yüklenecek. Örneğin, çok tehlikeli sınıfta yer alan bir işyeri, 3 engelli çalıştırmak zorunda. Biz diyeceğiz ki; engelli çalıştırma ama bunun bedelini Engelliler Fonuna yatır. Yani bir engellinin maliyeti neyse onu yatıracak fona. Başka bir işyeri, örneğin bir tekstil fabrikası fazladan 3 engelli çalıştırmak istiyorsa; bu parayla onu finanse edeceğiz. Örneğin bir işyeri, ‘Ben işletmemi, engellilere göre dizayn ediyorum. Toplam çalıştırmam gerekenden daha fazla engelli çalıştıracağım derse, o fondaki kaynakları bu kişiler için kullanacağız. Bu tip işletmeler ayrıca teşvik edilecek.

Haberin Devamı

KADINLAR İÇİN ARAYIŞ

Kadınların istihdama katılması konusunda varolan teşvik sistemini geliştirmek ve değiştirmek istiyoruz. Birden fazla seçeneğimiz var.

BAKMADAN GEÇME!