Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen "3. Türkiye bölgesel ve Sektörel Ekonomik Şurası"nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İstihdam sorunu biz çözeriz" derken cezalandırıcı değil, ödüllendirici uygulamalar beklediklerini söyledi.
YÜKE RAĞMEN AÇIK VERİYOR:
Odalar Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşen şuranın basına kapalı bölümünde konuşan TOBB Başkanı, ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Edinilen bilgiye göre Hisarcıklıoğlu, istihdam maliyetleri açısından Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında ilk sırada olduğunu, bir işverenin net asgari ücretin yüzde 70’i kadar vergi ve prim ödediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "nasıl bir sosyal güvenlik sistemidir ki, hem en ağır yükleri üzerimize yükleyecek, hem de yer yıl artan bir açık vermeye devam edecek. 20 yıl prim ödenip, 30 yıl maaş alınırsa tabiiki bu sistem iflas eder" dedi.
ÇÖZÜM ÖZEL SEKTÖRDE:
İşsizliğin çözümünün özel sektörde olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Bizler bu sorunu çözmeye hazırız, yeter ki istihdamı cezalandıran değil, ödüllendiren bir yaklaşım benimsensin" diye konuştu. Bunun ilk adımı olarak da istihdam üzerindeki prim yüklerinin düşürülmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda işsizlik sigortası uygulamasının da gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Fonda toplanan kaynağın 14 milyar dolara ulaştığını, her ay işçi ve işverenden 110 milyon dolar alındığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, oysa sadece bu paranın faiz gelirinin bile aylık ödemenin nerede ise 10 katı civarında olduğuna dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, bu haliyle işsizlik fonu kesintisinin istihdamı cezalandıran ilave bir vergiye dönüştüğünü ve istihdam maliyetini artırdığını belirtti.
AÇIĞI HAFİFE ALMAYIN:
Bu arada yapısal reformları tamamlamanın yanı sıra yeni bir sanayi politikası geliştirmenin gerekli olduğuna vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, cari açığı risk unsuru olmaktan çıkarmanın tek yolunun bu olduğunu belirterek, "Bugün finanse ediliyor diye, cari açık riski hafife alınmamalı" dedi. Cari açığın, finanse edildiği için oluştuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, geçmişte yaşanan krizleri tetikleyenin de hep cari açık olduğunu hatırlattı.
37 sektör ne istedi
TOBB Bölgesel ve Sektörel Ekonomi Şurası’nda TOBB, üç büyük ilin yanı sıra 10 bölgenin ve 37 sektörün sorunlarını kapsayan raporların sunumunu yaptı. Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınılan, KDV ve ÖTV indirimi istenen raporlarda, dağıtım özelleştirmelerinden ilaç ithalatına kadar pek çok konuya değinildi. KDV ve ÖTV indimi gibi isteklerin de yer aldığı raporda, sektörel olarak şu öneriler yer aldı:
Belli özellikler taşıyanlar hariç, 1000 metrekareden büyük kapalı alan gerektiren imalat sanayii yatırımları Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) yönlendirilmeli. OSB’lerden tüketilen elektrik bedelinden talep edilen yüzde 2 TRT payı kaldırılmalı, doğalgaz vergi yüklerinden arındırılmalı.
Sağlık mevzuatları yeniden düzenlenmeli, özel sağlık kuruluşları teşvik edilmeli.
Kaçak akaryakıt sorununa karşı hükümet nezdinde kararlı ve devletin ilgili tüm birimleri ile kuvvetli bir koordinasyon içinde toplumsal mücadele, ulusal marker uygulamasının bir an önce başlatılmalı. Yasa dışı faaliyetlerin bitirilmesi için, biyodizel motorin ile eşdeğer ÖTV’ye tabi tutulmalı.
Enerji sektöründe yatırım ortamının sağlanması gerekli. Dağıtım özelleştirmeleri, Hazine ve Maliye’ye gelir getirme beklentisinden uzak, fakat kaliteli ve sürekli hizmeti verebilecek yatırımların yapılmasını garanti altına alabilecek tarzda düzenlenmeli.
Tekstilde yerli üretim girdi maliyetleri üzerindeki vergiler rekabet içinde bulunulan pek çok ülkeden yüksek, bu da kayıtdışı faaliyetleri artırıyor. Konfeksiyon ve hazır giyimde, yatırım indirimi mutlaka gündeme gelmeli ve kademeli olarak uygulanmalı.
İlaç hammaddelerinde KDV’nin yüzde 8’e indirilmeli. Ulusal İlaç Kurumu kurulmalı. İthal ilaç furyasının önlenmesi ve yerli üretime dönüştürülmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı serbest rekabet kuralları içerisinde sektörü gözetmeli ve üretimi teşvik etmeli.
Turizm işletmelerinde ÖTV ve KDV aşağıya çekilmeli. Seyahat acenteleri ihracatçı sayılmalı.
Beyaz et sektöründe alınacak önlemlerde ülke kanatlı hayvan sağlığını riske sokan bu geleneksel yapı AB benzeri üretim yapısına dönüştürülmeli.
Okul, hastane yapın, devlete kiralayın
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, müteahhitleri ülkenin değişik yerlerinde okul ve hastane yaparak 15-20 yıllığına devlete kiralamaya çağırdı. Erdoğan, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü bildirdi. Başbakan Erdoğan, şuranın açılışında yaptığı konuşmada işadamlarına "Bütün gücümüzü, bütün enerjimizi üretime verelim. Ekonomiyi demokrasiden, hukuktan, adaletten bağımsız bir dinamik olarak asla düşünmeyelim. Keza demokratik gelişme ve kalkınmayı da toplumu kalkındırmadan, rekabet gücünü yükseltmeden sağlamamız asla mümkün değildir" diye seslendi.
Kendi ilinize bile yatırıma gitmediniz
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, TOBB Ekonomi Şurası’nın basına kapalı bölümünde işadamlarına "O kadar teşvik verdik, indirimler getirdik kendi ilinize bile yatırım yapmıyorsunuz." diyerek teşvik sisteminden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdiği öğrenildi. Erdoğan, kendisine sorunlarını anlatan işadamlarına, "Ben sizden müteşebbis gibi konuşmanızı beklerdim. Vali gibi belediye başkanı gibi konuşuyorsunuz" dedi. Erdoğan, toplantının basına kapalı bölümünde beş saat boyunca TOBB’un 13 bölge ve toplam 37 sektör kurulundan 31’inin temsilcilerini dinledi. Konuşmacıların genel olarak basına da dağıtılan sektör raporlarındaki yazılı sunumları tekraren okuduğu öğrenildi. Konuşmacılar başta enerji olma üzere girdi maliyetlerinin yükseliği ile istihdam vergilerinden yakındı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, "Neden bu teşvik verdiğimiz 49 ile gitmiyorsunuz. O kadar indirim yaptık niye yatırım yapmıyorsuzuz. Neden hala bizden bekliyorusunuz" diye sitemde bulundu. Erdoğan, ayrıca "Rusya’dan en pahalı doğalgazı bizim aldığımız doğru değil" derken Mavi Akım Projesi’nin de güçlendirileceğini söyledi.