İşte piyasaların Merkez'de yeni döneme tepkisi

Güncelleme Tarihi:

İşte piyasaların Merkezde yeni döneme tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2016 15:02

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'nın yeni başkanının kurum içinden olacağını açıklamasının ardından dolar geriledi. Yeni Merkez Bankası Başkanı'nın isminin Murat Çetinkaya olarak belirtilmesinden sonra düşüş hafif de olsa devam etti. Şimşek'in açıklamaları öncesi 2.8340 civarında olan dolar/TL 2.82 seviyesine kadar geriledikten sonra saat 14.57 itibariyle 2.8290 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası başkanlığı için Murat Çetinkaya’nın atanması için Bakanlar Kurulu’na imzaya açılması talimatını verdi. Peki piyasalar bu atama kararı için ne diyor? İşte yorumlar…

GÜRSES: PARA POLİTİKASI KONUSUNDA DENEYİMSİZ

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, “Piyasalara bakacak olursak; mevcut kurum içinden birisi geliyor daha önce ismini biliyorduk diye bakıyor ama bana kalırsa nasıl hareket edeceğini bilmiyoruz. Para politikası konusunda deneyimi yok benim açımdan. Politika yapıcı tarafta çalışmamış birisi. Tecrübesi yok. En önemlisi şu. Para politikası kurulunun en az dört üyesi değişecek. Ana yapısı değişiyor. Merkez bankasında değişimi sadece başkan değişimi, toplam bir değişim olacak mı diye bakmak lazım. Ama Çetinkaya’da başkan olursa para politikası konusunda çok fazla deneyimi olmadığını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

ÖKTE: PARA POLİTİKASINDA ÖNEMLİ DEĞİŞMEYE YOL AÇMAYACAK

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Murat Çetinkaya’nın yeni Merkez Bankası başkanı atanma sürecini para politikasında önemli bir değişikliğe yol açmayacak bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Sn. Çetinkaya bankacılık alanında kendini kanıtlamış bir yönetici ve kurum içinden atama olması da tecrübe açısından önemli. Bundan sonra yabancı yatırımcıların gözünde bir önemli konu olacak – şu anda Fed faiz artırım süreci ertelenirken, TCMB faiz indirim sürecine girdi. Bu süreç Sayın Çetinkaya döneminde de devam eder ancak ABD makro verileri gösterdiği iyileşme sürecini devam ettirirse ne olacak? Bir gelişmekte olan ülke Merkez Bankası, hem de likidite ihtiyacı olan, açık veren bir ülkenin Merkez Bankası, Fed faiz artırım sürecinin yeniden başlangıcına, kendi faiz indirim süreciyle girerse ne olur? İşte bu soru Sn. Çetinkaya’nın ilk toplantısıyla beraber sorulacak en kritik sorudur. Yoksa şu anki,  sermaye akışı net bir şekilde faiz indirim sürecinin devamına işaret etmektedir. Ancak, bugünü iyileştirmek adına, geleceği riske atma ihtimali mevcuttur. Sayın Çetinkaya’yı burada çok zor ve önemli bir görev beklemektedir. 

Haberin Devamı

SALAR: PİYASALAR İÇİN OLDUKÇA İYİ BİR İSİM

Azimut Bosphrous Capital Genel Müdürü Murat Salar, “Bankanın içinden gelmesi devamlılık esasından dolayı iyi bir şey. Akademik geçmişi son derece düzgün. Piyasalar açısından da sorun olmayan bir isim. Hiç bilinmeyen birisi gelseydi sorgulanırdı. Uzaması bu sürecin isimlerin yıpratılmasına neden olurdu, bu da olmadı. İsim piyasalar için de oldukça iyi bir isim” dedi.

ASH: PİYASALAR İÇİN POZİTİF

Nomura Bank’ın Gelişen Ülkeler Direktörü Tim Ash, Murat Çetinkaya isminin gündeme gelmesine yönelik geçtiği notta, bu ismin piyasalar için pozitif olduğunu söyledi ve “Birçok açıdan piyasa perspektifi açısından iyi bir gelişme” dedi. 

Haberin Devamı

Ash, "Çok daha kötü bir isim de getirilebilirdi" diye ekledi. 

MERKEZ'DE KİMİN GÖREV SÜRESİ NE ZAMAN DOLUYOR?

Başkan Erdem Başçı 19 Nisan 2016
Başkan Yardımcısı Turalay Kenç 29 Nisan 2016
Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya 29 Haziran 2016
Başkan Yardımcısı Necati Şahin 5 Haziran 2016
Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu 3 Haziran 2016
Banka Meclisi Üyesi Ahmet Faruk Aysan 1 Mayıs 2016
Üye Abdullah Yavaş Mart 2018 

BAKMADAN GEÇME!