İşte Avrupa'nın ‘Typhoon’u

Güncelleme Tarihi:

İşte Avrupanın ‘Typhoon’u
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2002 02:20

Avrupalı Eurofighter konsorsiyumun ürettiği ‘‘Typhoon’’ isimli ilk savaş uçağı, İngiltere'de önceki gün kamuoyuna tanıtıldı. Etiket fiyatı 60 milyon Euro olan Typhoon, ses hızının iki misli hızda uçabiliyor, hem avcı, hem de bombardıman uçağı yeteneğine sahip.

GÖKLERDEKİ milyarlarca dolarlık rekabet hızlandı. İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya'nın ortaklaşa ürettiği ‘‘Eurofighter’’ önceki gün İngiltere'de yapılan Farnborough Hava Şovu'nda kamuoyuna takdim edildi. ‘‘Typhoon’’ adı verilen avcı ve bombardıman uçağı Amerikalı rakip Lockheed Martin'in ‘‘Joint Strike Fighter’’ ile rekabet edecek.

‘‘Typhoon’’ İngiliz BAE Systems, İtalyan Finmeccanica, Alman ve İspanyol EADS şirketlerinin ortak üretimi. ARGE çalışmaları 12.5 milyar Euro'ya mal olan uçağın 1996 yılında üretilmeye başlanması planlanıyordu. Ancak tasarımdaki değişiklikler, teknik yenilikler ve ortaklar arasında yaşanan çekişmeler takvimin ertelenmesine yol açtı. Uçağın 2002 sonunda İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) katılması bekleniyor.

Etiket fiyatı 60 milyon Euro olan uçağın test uçuşlarını yapan pilot Christian Worning, yeni ürünü ‘‘benzerlerinden millerce ötede’’ diye övüyor. Uçak ses hızından 2 misli daha hızlı uçuyor. Bilgisayar sistemi, sadece pilota daha rahat kullanım sağlamıyor, aynı zamanda yeni teknolojilere de kolay uyum sağlıyor. Öncelikle avcı uçağı olarak geliştirilen uçağın yerdeki hedeflere saldırı yeteneği de bulunuyor.

AMAÇ İŞ ALANI

Londra yakınlarındaki Farnborough Hava Şovu'na katılan İngiliz Savunma Bakanı Geoff Hoon, Typhoon'dan övgüyle bahsetti. Hoon, ‘‘Typhoon RAF'da şimdiye kadar uçan en sofistike uçak olacak. RAF'ın hava üstünlüğü ve hava savunma yeteneğinde değişikliğe doğru atılan bir adım olacak. Typhoon, hızlı saldırı uçakları filosunun yıllarca belkemiğini oluşturacak ve gelecekteki belirsiz sorunların çözümünde bize faydası dokunacak’’ dedi.

Avrupa ülkeleri şimdiye kadar 620 adet ‘‘Typhoon’’ satın almayı vaad ettiler. İngiltere 232, Almanya 180, İtalya 121 ve İspanya 87 adet Typhoon alacak olması sözkonusu ülkelerin büyük bir askeri risk altında olmalarından değil, sosyo-ekonomik ihtiyaçlardan kaynaklanıyor. Eurofighter projesi şimdiye kadar 30 bin kişiye iş imkanı yarattı ve bu sayının 120 bine ulaşması bekleniyor. Eurofighter projesinde 1 kişiye iş imkanı yaratmak için ortalama 300 bin Euro harcandı. Eurofighter yöneticilerinden Andy Lewis, ‘‘Avrupa'ya yeni iş imkanları yaratacak bir proje bu’’ diyor. Ve bu vaad, Avusturya'nın 24, Yunanistan'ın ise 60 jet siparişi vermesinde etkili oldu. Konsorsiyum 20 yıl içinde öteki ülkelere 500 uçak satmayı planlıyor.

DİĞER RAKİPLER

Typhoon, alanında rakipsiz değil. Lockheed Martin, F-35 Joint Strike Fighter (JSF) isimli tarihin en büyük savaş uçağı projesiyle rekabete giriyor. F-35'lerin hem etkin, hem de ucuz bir uçak olacağı belirtiliyor. Hollanda teknoloji transferi ve Philips gibi yerel şirketlere sağlayacağı fayda yüzünden JSF'yi Typhoon'a tercih etti. Böylece Eurofighter, Avrupalı potansiyel bir müşteriyi ABD'ye kaptırmış oldu.

İsveç'in ürettiği Gripen savaş uçakları da pazarın rağbet gören avcı uçaklarından. 1996 yılından bu yana hizmete giren uçaklar Çek, Macar ve Güney Afrika gibi ülkelerden sipariş aldı. Fransa'nın Dassault şirketinin ürettiği ve 2000 yılında devreye giren Rafale uçakları ise yurt dışında pek ilgi görmüyor.

11 Eylül saldırılarının ardından hava savunma sistemleri giderek önem kazanırken, yeni uçaklarla körüklenen rekabette kimin üstün geleceğini önümüzdeki yıllar belli edecek.

Teknik özellikler

Kokpit: İnteraktif bir bilgisayar yer alıyor. Ses tanıyan ‘‘zeki’’ sistem, pilotun işini kolaylaştırıyor.

Ortaklar: Uçakta projeye katılan her ortağa ait parçalar bulunuyor.

Silahlar: 27 mm'lik mavzer silahı, 6 adet BVRAAM (Görme Mesafesini Aşan Havadan Havaya Füze), 2 adet ASRAAM (İleri Teknolojili Kısa Mesafeli Havadan Havaya Füze).

Tasarım: Aerodinamik tasarım, sürtünmeyi azaltırken manevra ve hız kabiliyetini artırıyor.

Motor: İki adet EJ200 Eurojet motoru bulunuyor. Typhoon, alçak irtifada en çok 30 saniyede ses hızına ulaşabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!