Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 00:00
Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM) Başkanı Oguz Satıcı ve ekibi, 1 Ekim’de Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in önderliğinde Anıtkabir’e gidip Ata’nın huzurunda "12 ayda 100 milyar dolarlık ihracat yaptık" diyecek. Anıtkabir’e gitmeden önce ilk TBMM binasında toplanacak ihracatçılar, burada ’ihracatçı andı’ okuyacak.
KURULDUĞUNDA, bir yılda (1923) 50.8 milyon
dolar ihracat yapabilen Türkiye Cumhuriyeti, 1 Ekim 2007 itibariyle geriye doğru 12 aylık (1 yıllık) dönemde 100 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmış olacak. İhracatta, Cumhuriyet’in 84’üncü yılında aşılabilen bu kritik eşiğin çok önemli olduğu düşünen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yönetimi ve ihracatçı birliklerinin başkanları 1 Ekim’de Ankara’da çok özel bir kutlama yapacak. Türkiye’nin tüm ihracatçılarını temsil eden heyet, 1 Ekim’de önce ilk TBMM binasında toplanacak ve burada (halen yazımı devam eden) ’ihracatçı andı’ okuyacak. Ardından Anıtkabir’e gidip Ata’nın huzurunda "12 ayda 100 milyar dolarlık ihracat yaptık, işte Atam 100 milyar dolarlık ihracat" diyecekler. Tören, yeni Anayasa çalışmalarıyla ’siyaseten gerilen’ Türkiye’nin
Atatürk’ün hedeflerine ulaşmak için ’ne yapılması gerektiğine dair’ önemli bir mesaj olacak.
HER ŞEYE RAĞMEN GURURLA: Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçıların "100 milyar dolarlık ihracat" anısına düzenledikleri Ankara programının çok yerinde olduğunu söyledi ve "Çünkü 100 milyar dolar kritik bir eşiktir. Eğer 100 milyar doları devirdiysek bunun anlamı; Türkiye artık pazarlardaki gücüyle, üretimdeki kapasite ve kalitesiyle çok iyi bir noktaya gelmiştir ve bundan sonra ihracatımız daha da hızlı büyüyecektir. İhracatçılarımız bu rakama her şeye rağmen ulaştılar. Mesela kurlar hiç yardımcı olmadı ama onlar yüksek performans göstererek her dönemde ülkemiz için moral kaynağı olmayı başardılar. bu nedenle de Ata’nın huzuruna grurla çıkacaklar" dedi. Tüzmen, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023 yılı için koydukları 500 milyar dolar yıllık ihracat hedefinin de bu tarihten önce gerçekleşeceğini belirtti.
DEMOKRASİ ADINA DA BAŞARI: Kürşad Tüzmen, ihracatta 100 milyar doları aşmanın sadece ’ekonomide bir başarı’ olarak da algılanmaması gerektiğini savundu ve şöyle devam etti: "Aslında Atatürk’ün huzuruna çıkarken onun ’muasır medeniyetler seviyesine çıkma’ hedefine de büyük hizmet ettiğimizi düşünüyoruz. Çünkü bir ülkede demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi için o ülkede refah düzeyinin yüselmesi son derece önemlidir. 100 milyar dolarlık ihracatla 5 bin dolar milli geliri aştık. 200 milyar dolar yaparsak 10 bin dolar milli gelire ulaşırız. Bu rakamın içinde içinde demokrasi de var, OECD ülkeleri arasında ihracatı en hızlı artan ülke olmak da var."
İhracatçılar 10’uncu Yıl Nutku’ndan ilham aldıDEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, "İhracatçılar zaten kendi alanlarındaki mücadelede Atatürk’ün 10’uncu Yıl Nutku’ndan ilham aldılar. Her halde ve durumda mücadeleden vazgeçmediler. Başarmak için de muhtaç oldukları kudretin damarlarındaki asil kanda olduğuna inandılar" dedi.
Kimseyi şikayet etmeyeceğiz Atamıza güvenle hesap vereceğizTÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türk ihracatçısının Atatürk’ün koyduğu hedefler doğrultusunda çalışmaya devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "1 Ekim’de ’geriye doğru 12 ayda 100 milyar küsur bin dolarlık ihracat yaptık’ diyeceğiz. Kimseyi şikayet olmayacak. Biz Türkiye’nin şöyle bir silkinerek kendine gelmesine, geriye uzanıp geleceğe doğru fırlaması için bir akıl oluşturmasına katkı sağlamak istiyoruz. Atamıza gidip, ’çalışıyoruz, hedeflerine koşuyoruz’ diyeceğiz. Biz güvenle, kendi adımıza Atamıza hesap vereceğiz."
Sanayi devlerine sanayi ihracatıTÜRKİYE, 2006’da gerçekleştirdiği 85.8 milyar dolarlık ihracatın 47.9 milyar dolarlık bölümünü 27 AB ülkesine yaptı. Toplam ihracatın yüzde 86.2’lik bölümünü ise sanayi ürünleri oluşturdu.Tarım ürünleri ihracatı yüzde 11.4, madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 2.4 paya sahip. En fazla ihracat yaptığmız 10 ülke ise şöyle sıralandı:
Otomotiv ihracatı hedefi aştı 18 milyarı dolara ulaşacakİHRACATIN lokomotif sektörü haline gelen Türk otomotiv sektörü, devreye giren yeni projeler ve kapasite artırımları sayesinde, daha önce 17 milyar dolar olduğu bildirilen ihracat hedefini, 18 milyar dolar olarak revize etti. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçılar Birliği (TAYSİB) Başkanı Erkut Özerman, otomotiv ihracatının ocak-ağustos itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34.1’lik artışla 13 milyar 224 milyon doları yakaladığını belirtti. Sektörün geçen yıl ki toplam ihracatının 15.5 milyar dolar civarında olduğunu anımsatan Özerman, ihracattaki artış hızının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Özerman, bunda Oyak Renault, Fiat-Tofaş, Hyundai, Ford Otosan gibi otomotiv ana sanayi kuruluşlarında devreye giren yeni projeler ve kapasite artırımlarının etkili olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Otomotivde yıl sonu ihracat hedefini 18 milyar dolar olarak revize ettik. İhracatımızın büyük bölümünün
euro bölgesine yapılması da bu başarıda etkili oldu. Şu anda otomotiv sektörünün, toplam ihracat içindeki payı yüzde 19.8’e ulaştı. Lider sektör konumundayız. Ocak-ağustos dönemi itibariyle en yakın rakibimiz hazır giyim ve konfeksiyon sektörüyle arayı yüzde 4 açtık. Hazır giyimin payı yüzde 15.8. Önümüzdeki 2 yıl içinde, şu anda 1 milyon adet olan üretim kapasitemizi 2 milyona çıkarmayı hedefliyoruz."
AB’ye üyelik etkilemezOTOMOTİVDE, kalifiye iş gücü, düşük maliyet ve yüksek kalite avantajıyla uluslararası alanda rekabetçi yapıya sahip Türkiye’nin, "AB üyesi olması halinde, avantaj kaybedeceği" yönündeki görüşleri değerlendiren TAYSİB Başkanı Erkut Özerman, Türkiye’nin 50 yıla dayanan otomotiv kültürü ve güçlü altyapısı olduğunu söyledi. Özerman şöyle devam etti: "AB ülkelerinde saat ücreti, Almanya ve Fransa’da 35 avro, İspanya ve İtalya’da 20 avro civarında. Türkiye’de tüm haklardan yararlanan sendikalı işçinin maliyeti 5 avro seviyesinde. ’Yetişmiş eleman, tecrübeli sanayici, yeni yan sanayi yatırımları, Türkiye’nin asıl rekabet gücünü oluşturuyor."