Güncelleme Tarihi:
Türkiye, bu 13 yıllık dönemde ortalama yüzde 4 civarında büyüdü. Bu büyümenin itici sektörleri ise madencilik, inşaat ve enerji oldu.Bu gelişme de doğal olarak iş dünyasına yeni aktörler kazandırdı. İşte Ankaralıların geçen yıl EGO arazisine 1,3 milyar TL vermesiyle ilk kez tanıdığı Çiftay Grubu bu isimlerden biri. Başkentin gözde semtlerinden Çukurambar’da Holiday Inn Oteli’ni satın alması üzerine, grubu tanımak istedim. Aslında 1963’te kurulan bir şirket Çiftay Madencilik. Sivaslı Ziya Aydın tarafından kurulmuş.
VERGİ REKORTMENİ
Ankara’nın kurumlar vergisi rekortmenleri sıralamasında ismini açıklamasa da, beş yıldır üst sıralarda. 2014 sonuçlarına göre banka ve devlet kurumlarının ardından 20’inci sırada yer alıyor. Şirketin cirosu 500 milyon TL. Şirketin bin 800 çalışanı bulunuyor. Çiftay Grubu’nu araştırmaya başlayınca, Yönetim Kurulu Başkanvekili, ailenin ikinci kuşak temsilcisi Serkan Aydın’a ulaştım. Sessiz sedasız nasıl büyüdüklerini ve neler yapmak istediklerini sordum. Serkan Aydın 36 yaşında. Babasının kurduğu şirkette sermaye birikiminin belli bir noktaya ulaşması ile yeni alanlara yönelmek istiyorlar. İş geliştirme görevini üstleniyor. Ankara’da hala en fazla gelişen gayrimenkul olduğu için de bu sektöre girmeye karar veriyorlar.
HEDEF 10 YILDA 10 OTEL
Orta ve üst gelir grubu için planlanıyor proje. “Ancak henüz metrekare fiyatlarını belirlemedik. Bu proje en’leri barındıracak” diyor. AVM ve oteli de kendilerinin işleteceğini anlatan Aydın, projenin adına ise henüz karar vermediklerini söylüyor. 2017’de başlayacak projenin 4 yıl içinde bitirileceğini de anlatıyor. Bu arada grup olarak turizm ve güneş enerjisi yatırımları da olacak. Bu alanlarda büyümeyi planlıyorlar. “10 yılda 10 otel açacağız” diyor Aydın. “Dünyada ekonomi kriz yaşarken, Türkiye’de de büyüme yüzde 3’lere takılmışken, ciroyu 1,5 milyar TL, çalışan sayısını da 10 bine çıkarmayı hedefleyen bu yatırımlar için ortam uygun mu?” sorumu ise şöyle yanıtlıyor:“Kimi zaman kriz zamanları aynı zamanda fırsat zamanıdır. O dönemlerde yatırım yapmak gerekir. Yatırımlarımız devam edecek. Çünkü Türkiye’de istikrar var, önümüzü görebiliyoruz. Krize de hazırlıklıyız. Türkiye belli bir ivme yakaladı, bu sürecek.”
Türkiye her yıl 800 bin gence iş yaratmak, büyümek zorunda. Biriken sermayenin yeni yatırımlara yönelmesi güzel… Ancak keşke üretim, sanayii ağırlıklı olsa!