Güncelleme Tarihi:
Listeye göre İstanbul toplam ihracattan aldığı payı yüzde 21.7’den yüzde 23.2’ye yükseltti. İstanbul’u liste başı yapan 10.9 milyar dolarlık kıymetli ve yarı kıymetli taşlar faslı oldu. Bunu 6.6 milyar dolarla örme giyim eşyası ve aksesuvarı ile 5.2 milyar dolarlık kazanlar, makineler faslı izledi.
OTOMOBİLLE İKİNCİ OLDU
Türkiye’nin önemli otomobil üretim merkezlerinden Kocaeli’ni ikinciliğe taşıyan ise 10.3 milyar dolarlık motorlu kara taşıtları ihracatı oldu. Listenin üçüncü sırasında yer alan İzmir’in ihracatı geçen yıla göre yüzde 4.9 azalsa da bu şehirden en fazla ihracat 5.8 milyar dolarla mineral yakıtlar, yağlar ile 2.4 milyar dolarlık kazanlar, makinalar ve 1.8 milyar dolarlık demir ve çelikte yapıldı.
Başkent Ankara’nın ihracatı da geçen yıl yüzde 10.6 artarak 11 milyar dolar oldu. İlin toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 3.9’dan yüzde 4.3’e yükseldi.
Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 15 ili listesinde 6 Şubat depremlerinin vurduğu Gaziantep ve Hatay da vardı. Listenin 9’uncu sırasında yer alan Gaziantep’in ihracatı yüzde 1.6 azaldı, 9.1 milyar dolara düştü. 11.sırada yer alan Hatay’ın ihracatı ise bir önceki yıla göre yüzde 11.7 oranında azaldı. Böylece Hatay’ın ihracatı 5.9 milyar dolardan 5.2 milyar dolara geriledi.
ÇÖLDE İNGİLİZLERLE İŞBİRLİĞİ HAZIRLIĞI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün Birleşik Krallık Uluslararası İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch ile İstanbul’da bir araya gelecek. Türkiye-Birleşik Krallık Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) yedinci dönem toplantısının ardından bir protokol ve eylem planı imzalanacak. 27 maddelik plan, Birleşik Krallık ile ticari ve ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması açısından yol haritası niteliği taşırken, Üçüncü Ülke İşbirliği Mutabakat Zaptı da imzalanacak. Mutabakat zaptıyla Türk müteahhitlik firmalarının inşaat alanındaki deneyim ve becerileriyle İngiltere’nin finansman imkanları ve teknolojisinin birleşerek Körfez başta olmak üzere Orta Asya ve Avrupa pazarında işbirliği hedefleniyor.