Güncelleme Tarihi:
Bayrampaşa'daki kuru gıda halinde bir depoda kaçak et kesildiği ihbarı sonucu düzenlenen operasyonda ele geçirilen yaklaşık 350 kilogram kaçak et imha edildi.
Pendik'te bir restoran sahibi, toptancıdan aldığı etten şüphelenerek, özel bir laboratuvarda tahlil ettirdi. Etin, "tek tırnak" diye tabir edilen, at ve eşek eti olduğu tespit edildi. Bunun üzerine restoran sahibi, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne şikayette bulundu.
Olayı araştıran İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bayrampaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bayrampaşa Zabıta ekiplerini, et dağıtım firmasının Kuru Gıda Hali'ndeki adresine yönlendirdi.
Firmanın deposuna polis ekipleriyle operasyon yapıldı. Firma sahibinin çağrılmasına rağmen gelmemesi üzerine polis, Cumhuriyet savcılığından arama kararı aldı. Bunun üzerine ekipler, dopaya çilingir yardımıyla girdi.
İş yerinde yaklaşık 350 kilogram kaçak et ile bu etlerden yapılan sucuk, sakatat ve hazırlanmış et döneri ele geçirildi.
Et ve malzemelerinin hijyen kurallarına uyulmadan yerlere serildiği, çürüyen etlerin koktuğu görüldü.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü veterinerleri ve polis ekipleri tarafından etlerden numuneler alınarak, laboratuvara gönderildi.
Polis, firmanın İstanbul ve çevresinde birçok iş yeri, lokanta ve otellere sattığı etler karşılığında hazırladığı faturalara da tutanakla el koydu.
İncelemelerin ardından depodaki 350 kilogram et, belediyeye ait bir çöp konteynerine atılarak imha edildi.
Firmanın sahibi Nevzat A'nın da polis tarafından arandığı kaydedildi.
İlk incelemelerde depoda bulunan etlerin "tek tırnak" diye tabir edilen at ve eşek eti olduğunun tahmin edildiği fakat asıl sonucun tahliller sonucunda ortaya çıkarılacağı belirtildi.
'ORTAM ÇOK KİRLİ'
Bayrampaşa Zabıta Amiri Yalçın Sırakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede gıda konusunda çok sık denetim ve incelemeler yaptıklarını belirtti.
Bu olayın duyarlı bir iş yeri sahibinin ihbarı sonucu bildirildiğini anlatan Sırakaya, şunları söyledi:
"Gördüğünüz gibi etler mühürsüz, iş yerinin kesim izni yok. Öte yandan ortam çok kirli ve hijyen kurallarına hiç uyulmamış. Ayrıca etlerin çoğu koktuğu için tek tırnaklı hayvan olma durumu yüksek. Bu durum tahlillerin ardından daha net ortaya çıkacak. İş yerinin kesim ve dağıtım yönünden ruhsatı da mevcut değil. Bizler halkın sağlığını önemsiyor ve insanımızın sırtından para bu şekilde para kazanan iş yerlerine asla müsaade etmiyoruz."