Güncelleme Tarihi:
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, yaptığı açıklamada, 19 Ağustos 2016'da çıkan kanunun çok geniş kapsamlı olduğunu, bir taraftan mevcut borcu olan mükelleflerle ilgili çok ciddi avantajlar getirdiğini, diğer taraftan dava aşamasında borcu olan, incelemeleri devam eden ve düzenli vergi mükellefi olmayanları kapsadığını hatırlattı.
Kanuna vatandaşların ilk günden itibaren büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Bayrakdar, bu dönemde dairelerde büyük bir mükellef kitlesi ile karşı karşıya bulunduklarını, İstanbul genelinde 25 Ekim Salı günü itibarıyla 1 milyon 462 bin başvuru aldıklarını, bu başvurular ile yapılandırılan tutarın 13 milyar 135 milyon lira olduğunu bildirdi.
Bayrakdar, "Burada en büyük yeri daha önce kesinleşmiş borcu olanlar tuttu. Daha önce stok borçları olan mükelleflerin yapılandırdıkları tutar 9 milyar 471 milyon lira oldu." dedi.
2,3 MİLYAR LİRALIK MATRAH ARTIRIMI BAŞVURUSU
Bekir Bayrakdar, kanunla bir taraftan borçların yapılandırıldığını, diğer taraftan da kanunda yer alan "matrah artırımı" denilen özel düzenlemenin mükelleflere gelecek yıllar için geçmişleriyle alakalı güvence verdiğini belirterek, "Yani siz son 5 yıl ile ilgili kazanmış olduğunuz gelirle orantılı olarak bir vergi beyan edip öderseniz, o yıllarla alakalı bir incelenmeme garantisi alıyorsunuz." dedi.
Mükellefin matrah artırımını gelir vergisi, kurumlar vergisi, stopaj ve katma değerden yana yapabileceğine işaret eden Bayrakdar, şunları kaydetti:
"Hangi vergi türü ile ilgili bir artırımda bulunursanız, onunla alakalı bir incelenmeme garantisi alıyorsunuz. Şu an itibarıyla İstanbul'da gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı yapan 43 bin 275 mükellefimiz var. Bunların matrah artırımı ile ilgili ödeyeceği rakam 1 milyar 297 milyon lira. KDV konusunda matrah artırımı yapan mükellef sayımız 35 bin 727. Bunlar da bu artırım ile alakalı 1 milyar 56 milyon liralık bir rakam ödeyecekler. İkisinin toplamına baktığımızda bugün itibarıyla 2,3 milyar liralık bir rakam yapıyor."
"MÜKELLEFLER ÇOK CÜZİ BİR VERGİ ÖDEYEREK KAYITLARINI DÜZELTEBİLİR"
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bayrakdar, mükelleflerin kayıtları, muhasebesi ve bilançosundaki bazı hesaplarda sıkıntı olduğunu, kanun ile bu konuyla ilgili de bir düzeltme imkanı getirildiğini söyledi. Mükelleflere bu haktan faydalanma tavsiyesinde bulunan Bayrakdar, burada sürenin 30 Kasım'a kadar devam ettiğini, mükelleflerin çok cüzi bir vergi ödeyerek kayıtlarını düzeltme imkanından faydalanabildiğini anlattı.
Yapılandırma konusunda kendilerine bir hedef koymadıklarını, borçlu mükellefin hepsinin yapılandırmadan faydalanmasını istediklerini dile getiren Bayrakdar, "Bu kanunu, geçmişte çıkan yapılandırma kanunları ile mukayese ettiğimizde ilginin daha fazla olduğunu görüyoruz. Geçmişteki rakamları geçtik. Yapılandırma konusunda bugünlerde daha büyük bir taleple karşı karşıyayız. Son dönemde günde neredeyse 100 binlik bir başvuru oldu." şeklinde konuştu.
BAŞVURULARIN YÜZDE 59'U İNTERNETTEN
Bekir Bayrakdar, başvuruların birçoğunu, yüzde 59'unu internetten aldıklarını, İstanbul genelinde başvuruların büyük çoğunluğunun Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik para cezası yönünde olduğunu belirterek, " Vatandaşlarımıza istirhamım, son günlere kalmasınlar, imkanları varsa internet üzerinden başvuru yapsınlar. Vergi dairelerine gelmeden internetten yapılandırma yapılırsa daireler rahatlamış olur." dedi.
Yapılandırmada gelinen noktada, tutar bazında önceki yılların yakalandığını vurgulayan Bayrakdar, ticaretle uğraşan, sürekli mükellefiyeti bulunanların bu uygulamadan yüzde 100 yararlanabileceğini, geçmiş yıllardan borcu olanlarla ilgili faizlerde ciddi bir indirim yapıldığını anlattı. Bayrakdar, "Yani 500 liralık borç belki 140 liraya, 130 bin liralık borç belki 40 bin liraya düşecek. Nihayetinde o kişinin borçtan kurtulma şansı yok, mutlaka gelip faydalansın." ifadesini kullandı.
"YAKALAMA ŞANSINIZ YÜKSEK"
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bayrakdar, 5 yıl içerisinde gayrimenkul alımı satımı yapanların da vergiye tabi olduğunu, bu mükelleflerin söz konusu kanunla hem matrah artırma hem de pişmanlıkla bunu beyan etme şansı yakaladığını söyledi.
Kurumların artık birbiriyle daha çok iletişim içinde olduğunu vurgulayan Bayrakdar, şunları kaydetti:
"Biz tapu kayıtlarını görüyoruz, bizim kayıtlarımızı da tapu, banka görüyor. Yani yakalama şansınız yüksek. Böyle bir beyan yapmadığında, biz incelediğimizde diyelim 100 lira kar çıktı, 30 lira vergisi varsa, 30 lira da cezası oluyor. Bu işlemi belki 2014'te yaptı, faizi oluyor. Ama şimdi bundan faydalanırsa bu ceza olmayacak, faiz çok düşük olacak, 6 taksitte ödeme şansı olacak, çok ciddi avantajları var. Bence o riski taşımak çok anlamlı değil."