İstanbul'da 2.2 trilyon liralık kalite zirvesi

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda 2.2 trilyon liralık kalite zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

BU yıl İstanbul'da yapılan EFQM Mükemmellik Forumu'nda farklılıkların nasıl birarada yönetilebileceği konusu tartışıldı. 2.2 trilyon liralık bir harcamayla gerçekleştirilen toplantının açılışını yapan EFQM Yönetim Kurulu Üyesi ve Forum 2000 Yürütme Komitesi Başkanı Hazım Kantarcı, farklılığın yaratacağı sinerjiye dikkat çekti.

AVRUPA Kalite Yönetimi Vakfı'nın (EFQM) düzenlediği Mükemmellik Forumu'na bu yıl ilk kez Türkiye ev sahipliği yaptı. Gündemi ‘‘Farklılıkların Birarada Yönetimi’’ olan forumun açılış konuşmasını yapan EFQM Yönetim Kurulu Üyesi ve Forum 2000 Yürütme Komitesi Başkanı Hazım Kantarcı, çeşitlilik içindeki sinerjiyi kullanarak daha iyi bir dünya yaratılabileceğini söyledi. 36 Avrupa ülkesinde 850'den fazla şirket ve kuruluşun üye olduğu EFQM'in bu yılki toplantısı dün İstanbul'da başladı. Avrupa Kalite Ödülleri'nin de sahiplerini bulduğu Forum 2000 etkinlikleri için 2.2 trilyon lira harcanırken, Avrupa ülkelerinden bin civarında davetli İstanbul'da ağırlandı.

ÇEŞİTLİLİĞİN SİNERJİSİ

EFQM'in Forum 2000 toplantında bu yıl ‘‘Farklılıkların birarada yönetimi’’ konusu tartışıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sabancı Holding'in CEO'su, EFQM Yönetim Kurulu Üyesi ve Forum 2000 Yürütme Komitesi Başkanı Hazım Kantarcı, toplantının İstanbul'da yapılmasının çeşitlilik fikriyle mükemmel bir şekilde örtüştüğünü vurguladı. Kantarcı bunu, İstanbul'un yüzyıllar boyunca çeşitli kültürlerin kaynaştığı, farklı dini ve etnik kökenli insanların uyum içinde yaşadığı bir şehir olmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Globalleşmenin interaktif bir dünya oluşturduğunu, bu dünyada kişilerin ve kültürlerin çeşitliliğini sürdürdüğünü anlatan Kantarcı, bu nedenle şirketlerin global piyasa, ürün ve emek çeşitliliğini anlaması gerektiğini söyledi. Çeşitliliği gözardı eden şirketlerin piyasada başarılı olamayacağını vurgulayan Kantarcı, şöyle dedi:

‘‘Bugün iş dünyası, birleşmeler ve stratejik ortaklıklar yardımı ile gelişecek. Stratejik ortaklıkların başarısı için, yöneticilerin şirketleri mükemmeliyete katkısı olacak şekilde yönetmeleri gerek. Çeşitliliği kabul ederek ve çeşitliliğin içindeki sinerji kullanarak daha iyi bir dünya yaratabiliriz.’’

KalDer Başkanı Yılmaz Argüden ise, artık başarının yolunun, farklılıkların yönetişim yapılarına dahil edilmesinden geçtiğini vurgularken, şunlar söyledi:

‘‘Göçlerimizi ve kucaklarımızı çeşitliliĞİn zenginliğine açmak ve birarada gelişme tecrübesini yaşamış kültürlerin tarihinden ders alarak, farklılıkların birarada yönetimi konusundaki bilgi ve becerimize anlamlı katkılarda bulunacaktır. ’’

Filler zürafa evine sığar mı?

FORUM 2000'in en ilginç konuşmacısı American Farklılık Yönetimi Enstitüsü'nden Dr. Roosevelt Thomas oldu. İnsanları farklılıklarıyla birlikte kabul edildiği başarı örnekleri veren Dr. Thomas'ın anlattığı ‘‘fil ve zürafa’’ öyküsü, daha sonraki konuşmalarında odak noktasını oluşturdu. Thomas'ın anlattığı öyküde marangoz bir zürafanın, iş yükünü hafifletmek için fille yaptığı işbirliğini anlatıyor. Başlangıçta iyi giden bu ortaklık, filin zürafanın evinde rahat hareket edemeyişiyle gölgeleniyor. Fil, zürafanın evinde birtakım değişiklikler yapmasını beklerken, zürafa file spor, bale gibi bir takım uğraşlarla zayıflamasını öneriyor. Thomas'ın hikayesi burada biterken, dinleyiciler ‘‘sorun nasıl çözülür, bu iş ortaklılığı hiç olmamalımıydı, zürafa mı file, fil mi zürafaya uymalı’’ gibi sorularla başbaşa bırakılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!