Güncelleme Tarihi:
AĞIR bir kışın ardından havaların ısınmasıyla birlikte, Türkiye turizm sezonunu açtı. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, bu yıl Paskalya tatilinin, mart ayı sonuna denk gelmesiyle birlikte Avrupalıların tatil sezonunu erken açtıklarını belirterek, “Paskalya’nın getirdiği hareketlilikle birlekte Turizmciler olarak sezona iyi başladık. Umarım bu yıl boyunca devam eder. Geçen yıl 30 milyonun üzerinde turist geldi, bu yıl bu rakamın 33 milyonu bulması hedefleniyor” dedi.
İSTANBUL’A 10 MİLYON TURİST
Özellikle İstanbul’un dünya turizminde yükselen bir trend olduğuna dikkat çeken Bayındır, şunları anlattı: “Son olarak Berlin turizm fuarında da bunu gördük. İstanbul en çok merak edilen, en çok gidilmek istenen destinasyona dönüşmüş durumda. Almanlar bu konularda başı çekiyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde İstanbul’a gelen turist sayısının daha da artamsını bekliyoruz. Geçen yıl 9 milyon 200 bin civarında turist geldi. Bu yıl ise, 10 milyon turist gelmesi bekleniyor.”
KİŞİ BAŞI GELİR ARTIYOR
İstanbul’un Türk turizmine de öncülük ettiğini söyleyen Bayındır, sektör her alanda gelişiyor. “İstanbul’da kongre turizmi kadar, sağlık turizmi ve kültür turizmi de giderek artıyor” diyen Bayındır, bunun tüm ülkede turizm sektörüne katkı yaptığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı son düzenlemeyle turizm gelirlerinin daha da arttığını hatırlatan Bayındır, “Şu anda 800-850 dolar kişi başı turizm geliri sağlıyoruz. Bunu 1000 dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
FİYATLAR ULAŞILABİLİR
Avrupa’daki kriz nedeniyle Türkiye’nin fiyatları ulaşılabilir tutmaya çalıştığını kaydeden Bayındır, şunları söyledi: “Kişi başı geliri artırmak için turiste daha fazla harcama yapacağı bir ortam sunmayı hedefliyoruz. Bunu da akıllı turizm yatırımlarıyla sağlamamız lazım. Turizm sektöründe standartlara uymayan yatırımlara ve uygulamalara izin verilmemeli. Gelirlerin kayıt altına alınması bu açıdan da önemli.”
İsrailli turist artar
TÜRKİYE-İsrail ilişkilerinde iyileşmenin turizm sektörüne de katkı sağlayacağını söyleyen Timur Bayındır, “Türkiye’ye gelen turist sayısında 5 milyonla Almanya ve 4 milyonla Rusya başı çekiyor. Bunun dışında Ortadoğu bölgesinden gelen turist sayısı da her yıl artıyor. Ortadoğu’daki olayların yatışmasıyla daha da fazla turist geleceğine inanıyoruz. İsrail’den de bu yıl daha fazla turist gelmesini bekliyoruz. Geçen yıllarda 650 bin civarında turist geliyordu. Bu yıl da bu civarda bir rakam olur diye düşünüyorum.”
Yat turlarına ilgi artıyor
AKDENİZ Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden Mersin’de, tatilcilerin ilgi gösterdiği günübirlik yat turları, hava sıcaklıklarının artmasıyla bu yıl erken başladı. Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde yerli ve yabancı turistler günübirlik düzenlenen yat turlarıyla “mavi yolculuk” yapmanın keyfini çıkarmaya başladı. Beldedeki turizm işletmelerince düzenlenen turlarla, farklı koylarda denizin tadını çıkaran yerli ve yabancı turistler, Holmi Harabeleri, Liman Kalesi, Dana Adası gibi tarihi mekanları da denizden izleme imkanı buluyor. Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, yat turlarında işletmeci ve turist sayısının her yıl arttığını, yat turları sayesinde her yıl yeni gönüllü turizm elçileri kazandıklarını vurguladı. Yat turları sayesinde mavi ve yeşilin bir arada izlendiğini, ayrıca buna tarihi mekanların da eklenmesiyle seyri doyulmaz bir imkan yakalandığına dikkati çeken Açıkbaş, şöyle konuştu: “Turizm denildiği zaman akla sadece sahiller geliyor. Ama Doğu Akdeniz’in bilinmeyen çok koyu var. Bu koylar eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Yut turları sayesinde bu koylar denizden keşfedilebiliyor. Turizmi bir bütün olarak düşünürsek bu turlar sayesinde iyi tanıtımla büyük turist potansiyeli yakalayabiliriz.”
Dünya turizm haritalarını değiştirebilir
UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, yaptığı açıklamada, ekonomisi yükselen ülkelerdeki orta sınıfın kazancının artmasıyla bu ülkelerin toplam turizm harcamasının da yükseldiğini belirtti. Rifai, bu değişimin gelecekte dünya turizm haritalarını da değiştirebileceğini
ifade etti.
Çinli turistler 102 milyar dolar harcadı
ÇİNLİ turistler, geçen yıl yurtdışında 102 milyar dolar harcayarak ülkelerini toplam turizm harcama rakamlarında ilk sıraya yerleştirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Organizasyonu’ndan (UNWTO) yapılan açıklamaya göre, Çin’in son yıllardaki ekonomik büyümesi ve dış seyahatler üzerinde kısıtlamaların azalması, yurtdışı gezi harcamalarına da yansıdı.
Yurtdışına seyahate giden Çinli turist sayısı 2000 yılında 10 milyonken geçen yıl bu rakam 83 milyona ulaştı.
ÇİNLİLER İLK SIRADA
Çinli turistlerin harcadıkları miktar da hızla artıyor. Önceki yıl 73 milyar dolar harcayan Çinliler, geçen yıl yaklaşık yüzde 40’lık artışla 102 milyar dolar harcama yaptı. Böylece Çin, en fazla harcama yapan ülkeler sıralamasında birinci sıraya yükseldi. Toplam turizm harcamasında 2005 yılında 7. sırada olan Çin, 2005’ten bu yana Almanya, ABD, İtalya, İngiltere ve Fransa’yı geride bırakarak ilk sıraya yerleşti.
BRIC ÜLKELERİNDE ARTIŞ
UNWTO’nun rakamlarına göre, yükselen ekonomilerin turizmdeki payı da önemli ölçüde artıyor. Dünyada, ekonomileri en hızlı büyüyen ülkelerden (BRIC) Rusya’nın vatandaşlarının turizmdeki toplam harcaması geçen yıl yüzde 32 artarak 43 milyar dolara ulaştı. Böylece Rusya 5. sırada yer aldı. En çok harcayan ülkeler sıralamasında 2005 yılında 29. sırada bulunan bir diğer BRIC ülkesi Brezilya, geçen yıl 22 milyar dolarla 12. sıraya yükseldi.
ABD VE ALMANYA TAKİPTE
En çok harcama yapan ülke sıralamasında ikisi de 84 milyar dolar civarında harcama yapan Almanya ile ABD ise 2 ve 3. sırayı paylaşıyor. İngiltere de 52 milyar dolarla 4. sırada bulunuyor. Sıralamada ilk 10’da yer alan Kanada, Avustralya ve Japonya’da da turistlerin harcama miktarı artarken, ekonomik krizin kendisini hissettirdiği Fransa ve İtalya’da ise vatandaşların yurtdışı harcamaları geriledi.