A.A
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 12:47
İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in Yaşam Maliyeti Araştırması'nın sonuçlarına göre, İstanbul yaşam maliyetinde 79'uncu sırada.
214 şehirde gerçekleştirilen, her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2012 yılının en pahalı şehirleri Tokyo, Luanda ve Osaka olarak sıralandı. Moskova ve Cenevre 4'üncü ve 5'inci olarak geçen yılki sıralamalarını korurken, Zürih geçen yıla göre yaşam maliyeti listesinde 1 sıra yükselerek 6'ncı oldu.
Yaşam maliyeti en düşük şehir Karaçi oldu. Geçen yılki araştırmada 70'inci sırada yer alan İstanbul, bu yıl 79'uncu sıraya gerileyerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre “daha ucuz” bir şehir olarak listede yer aldı.
33'üncü sıradaki New York, Amerika'nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, Los Angeles 68'inci, San Francisco 90'ıncı sırada yer aldı. Los Angeles 9, San Francisco 16 basamak yükseldi. Geçen yıl 108' inci sıradaki Washington bu yıl 107'nci sıraya çıktı. Amerikan dolarının değer kazanması ile Amerika'da birçok şehrin sıralamada yukarı çıktığı tespit edildi.
Ortadoğu'da en pahalı şehir Beyrut
Moskova, Avrupa'daki en pahalı şehri unvanını korumaya devam ederken, ilk 10'daki diğer Avrupa şehirleri Cenevre ve Zürih oldu. Cenevre 5'inci, Zürih 6'ncı sırada yer aldı. Bern 14'üncü, Londra 25'inci, Paris 37'inci, Milano 38'inci, Roma 42'nci, Stokholm 46'ncı, Viyana 48'inci, Amsterdam 57'nci, Helsinki 65'inci ve Prag 69'uncu oldu. 2011 yılına kıyasla, Viyana 12, Amsterdam 7, Helsinki 23 ve Prag 22 basamak gerileme göstererek ucuzladı.
Dünyanın en pahalı şehri geçen yılın ikincisi Tokyo olurken, geçen yıl da ilk 10'da bulunan Osaka, 3 basamak yükselerek 3'üncü oldu. Osaka ayrıca, Asya'da en pahalı ikinci şehir unvanını da elde etti. Singapur 6'ncı, Hong Kong 9'uncu ve Nogaya 10'uncu sırada yer aldı. Bu kıtada pahalılığın artışını etkileyen faktörler arasında, yuanın yükselişi, konut, ulaşım, yiyecek, giyim gibi farklı ihtiyaç kalemlerinde görülen fiyat artışının yanı sıra yoğun talebe karşın kısıtlı konaklama imkanları sayıldı.
Ortadoğu'da, en pahalı şehir unvanını, 67'nci sırada yer alan Beyrut elde etti. Abu Dabi 76'ncı sırada yer alırken, Dubai 94'üncü, Riyad 123'üncü ve Suudi Arabistan'ın en ucuz şehri Cidde 186'ncı oldu. New York'a kıyasla bazı kalemlerin ve hizmetlerin daha az fiyat artışı göstermesi ve konut ücretlerin az da olsa düşmesi ile tüm Ortadoğu şehirleri sıralamada gerileme gösterdi.