Güncelleme Tarihi:
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yabancı turistler, 2015 yılında Türkiye'de yaklaşık 30 milyar TL tutarında kartlı işlem yaptı. Harcamaların 3'te 2'sini alışveriş işlemleri, 3'te 1'ini ise nakit çekim işlemleri oluşturdu. Yabancı turistlerin Türkiye'de yaptığı kartlı alışveriş tutarı, 2015 yılında yıllık bazda yüzde 18 artışla 19,5 milyar TL oldu.
16.6 MİLYAR TL'LİK ÇEKİM
Geçen yıl yabancı kartlarla Türkiye'de yapılan alışveriş tutarı 16,6 milyar TL iken, bu tutar 2013'te 12,2 milyar TL düzeyindeydi. Bu yıl yabancı kartlarla alışverişteki ortalama işlem tutarı 443 TL olurken, alışverişlerin 4'te 1'ini internette yapılan kartlı ödemeler oluşturdu. 2015 yılında yabancı kartlarla internetten yapılan kartlı alışveriş tutarının 4,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
KARTLI ALIŞVERİŞİN YÜZDE 51'İ
Yapılan kartlı alışverişlerin il bazında dağılımı incelendiğinde, turistlerin en fazla harcama yaptığı il olarak İstanbul dikkati çekiyor. İstanbul'da yapılan alışverişler, yabancı turistlerin yaptığı toplam kartlı alışverişlerin yüzde 51'ini oluşturuyor.
İstanbul'un en yakın takipçisi yüzde 19 ile Antalya oldu. Bu ili yüzde 7 ile Muğla ve yüzde 5'le İzmir izledi. Nevşehir, Aydın ve İzmir yüzde 2'şer payla yabancı kartlarla yapılan alışveriş tutarının en fazla olduğu diğer iller oldu. Bu illerde yapılan işlemlerin, yabancıların yaptığı tüm kartlı alışverişler içindeki payı yüzde 88 düzeyinde gerçekti. Uzmanlar Antalya'daki otellerde genellikle her şey dahil sisteminin yaygın olması nedeniyle turistlerin otelden çıkmamayı tercih ettiklerini, o yüzde alışveriş harcamaları İstanbul'un çok gerisinde kaldığını belirtiyor.
EN ÇOK KONAKLAMAYA PARA HARCANDı
Yabancı kartlarla yapılan ödemelerin 2015'teki sektörel dağılımı incelendiğinde, yüzde 19 ile konaklama sektörünün en fazla paya sahip olduğu görülüyor. Bu sektörü yüzde 16 ile hava yolları, yüzde 15'le giyim, yüzde 10'la seyahat ve yüzde 10'la kuyumculuk sektörü izliyor. Bu beş sektör toplam kartlı ödeme tutarının yüzde 70'lik kısmını oluşturuyor. Bu yıl yabancı kartlarla yapılan nakit çekim tutarı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 10,4 milyar TL'ye yükseldi. Bu işlemlerde ortalama tutar ise 506 TL ile alışveriş işlemlerinden daha yüksek seviyede gerçekleşti.
Türkiye'de yabancı kartlarla yapılan kartlı alışveriş tutarı (milyar TL) şöyle:
Bu yıl Türkiye'de yabancı kartlarla yapılan kartlı alışveriş tutarlarının il bazında dağılımı şöyle:
İl Alışveriş Payı (Yüzde)
İstanbul 51
Antalya 19
Muğla 7
İzmir 5
Nevşehir 2
Aydın 2
Ankara 2
Yabancı kartlarla Türkiye'de yapılan alışveriş tutarının sektörel dağılımı şöyle:
Sektör Pay (Yüzde)
Konaklama 19
Hava yolları 16
Giyim 15
Seyahat 10
Kuyumculuk 10