Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Kadir Topbaş, gelirlerini artırmak amacıyla umumi tuvaletlere yönelik yeni bir proje başlatacaklarını söyledi. Topbaş, “Belediyenin şirketlerinden Sağlık A.Ş., İstanbul’daki bütün tuvaletleri devralarak, kendisi işletmeye başlayacak.
Gerekirse bunların sayısını artıracak. Şu anda kaç tuvalet var, bunlar ne durumda, tuveletlerin işletmesinden ne kadar gelir elde edilecek bütün bunları araştırıyoruz. Belediye’nin bu operasyonundan ne kadar gelir elde edeceği belli değil. Bu proje sadece Belediyeye yeni gelir sağlamakla kalmayacak aynı zamanda bu projeyle İstanbullu’ların daha iyi hizmet almasını sağlamış olacağız” dedi.
Mobil tuvalet kiralama
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya gelen Topbaş, tuvaletlere yönelik projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Projenin bir başka ayağı da mobil tuvalet kullanımını kapsıyor. Bütün sahil bandı, piknik alanlarında, ormanlarda hafta sonlarında insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde mobil tuvaletler kuracağız. Bunları cuma akşamı koyup, pazar akşamı veya pazartesi sabahı toplayacaklar.
Maç yoğunluğu olan yerler ve semt pazarlarının başı veya sonuna da mobil tuvalet koyulacak. İstenirse bunlar özel mekanlar için kiraya verilecek. Örneğin bahçesinde etkinlik yapmak isteyen insanlar bu mobil tuvaletlerden kiralayabilecekler. Bu sistemin çok iyi çalışacağına ve iyi bir değer oluşturacağına inanıyorum.”
Belediye GYO geliyor
Belediye’nin finansal kaynak arayışları kapsamında İBB’nin sahip olduğu gayrimenkulleri bir paket altında toplayacaklarını ve halka açacaklarını belirten Topbaş, şöyle konuştu: “Sahip olunan bütün varlıkları Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) çatısı altında toplayacağız. Bu konuda düğmeye bastık. GYO kurmak için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) gerekli izinler için başvuracağız. Sahip olunan varlıkların değerlerini tespit edip, daha sonra halka açmak istiyoruz. Şu anda nasıl bir değer oluşacağını tahmin etmek güç. Ama iyi bir rakam olacağına inanıyoruz. Sektör uzmanları ortaya müthiş bir rakam çıkacağını söylüyorlar.”
46 milyar lira yatırım
İBB’nin 8 yılda 46 milyar lira yatırım yaptığını vurgulayan Topbaş, şöyle devam etti: “Bunun 22 milyar lirası ulaşımla ilgili yatırımlara gitti. Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl 19.5 milyar lira olan konsolide bütçemiz içinde yatırımlara 7.5 milyar lira ayrıldı. Bir yılda yaptığımız yatırımların toplamı tüm bakanlıklar, resmi kurumlar, özel idareler ve belediyelerin yaptığı tüm yatırımların yüzde 26’sını biz yapıyoruz. Bu kente önemli bir ekonomik hareketlilik sağlıyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 43’ü, sanayinin yüzde 35’i, ihracatın yüzde 60’ı, ithalatın yüzde 65’i İstanbul’da. İstanbul sadece kendine ya da Türkiye’ye değil dünyaya karşı da sorumlu. Bizim ortaya koyduğumuz performans diğer kentleri etkiliyor.”
Frene bassak ülke sarsılır
KADİR Topbaş, İBB olarak yatırımların finansmanında ve planlamasında dikkatli gittiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Sıkıntılı süreçlerde yatırımları durdurmuyoruz. Frene bassak ülke sarsılır. Yatırımlar devam ediyor. Örneğin 2008 sonunda İETT arazisinin satışının iptali nedeniyle sıkıntılı günler yaşadık. O dönem hak edişleri 8-9 ay sonra öderken, bazı işlerimizden dolayı Belediye’ye 300 milyon bir para lira geldi. O dönem, ‘Küçük müteahhitler öncelikli olmak üzere bu parayla hak edişleri hemen ödeyin’, ‘Bu para piyasaya girmeli’ dedik. Bu parayı dağıttık. Gerçekten piyasada o zamanlar bir hareketlilik yaşandı. Bu çok önemli. Bir belediye başkanı rutin belediyecilik işleri değil, bir iş adamı mantığında da düşünmek, her alanda olmak zorunda. Şu anda müteahhitlere 1 ayın altında zaman içinde paralarını ödüyoruz. Gayet iyiyiz, sıkıntı yok. Bütçeyi yüzde 98 oranında realize ediyoruz.”
İGDAŞ’ın satışı için Ankara Gaz’ı bekliyoruz
İGDAŞ’ın özelleştirilmesine hazırlandıklarını kaydeden Kadir Topbaş, “Ankara Gaz’ın satışını bekliyoruz. İGDAŞ’ı satmış olmak için satmak istemiyoruz. Beklediğimiz rakamın olması gerekir. Şartları iyi kollamamız gerekiyor. O yüzden şartlar takip ediliyor, iyi duruma geldiği zaman değerlendireceğiz” dedi.
Silûet için dijital maket yaptırdık
KADİR Topbaş, son dönemde yapılan yüksek binaların İstanbul’un tarihi silüetini etkilemesiyle ilgili tartışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “İstanbul’un dijital maket çalışmasını yaptırdık. Makete herhangi yeni bir yapı konulduğu zaman nasıl bir algılama yaratacağına ilişkin görüntü verecek olan bu çalışma tamamlanıncaya kadar problem yaşamamak için 10 ilçeyi kapsayan topografik kodlamalar gerçekleştirildi. Bundan sonra sıkıntı ortaya çıkmayacağını öngörüyoruz. Bu problem 16.9 İstanbul Projesinden geliyor. Zeytinburnu hattı üzerinde 9 tane plan yapıldı. Ortaya çıkan bu siluet öngörülmedi. Orada yapılacak diğer yapılarla ilgili çalışma yapıldı.”
İETT arazisindeki iptal 400 milyon lira faiz ödetti
İETT’nin Levent’teki arazisinin satışı konusuya ilgili davanın belediyenin lehine sonuçlandığını belirten Kadir Topbaş, şunları söyledi: “Bu konuyu yargıya taşıyanların kente verdikleri zarar çok büyük oldu. 6 yıl sonra yasa bize bu hakkımızı iade etti. Ama o dönemde söz konusu olan 1 milyar 156 milyon TL’lik para kasaya girmedi.
Bu gecikmeden dolayı uğranan zarar çok büyük. Biz bu paraya göre planlamalar, hesaplamalar yapmıştık. Para kasaya girmediği için kısa vadeli borçlanmalar yapmak zorunda kaldık. Sistemdeki sıkıntıları aşmak ve yapılan ihaleleri aşmak adına bu borçlanmalarda takriben 300-400 milyon lira faiz ödedik. Kente büyük haksızlık yapıldı, bu paralar milletin cebinden çıkmak zorunda kaldı. Bir A4 kağıdına yazdıkları dilekçenin bu kente kaybettirdiğidir bu. Bu parayı zamanında kasamıza alsaydık, bugün ulaşım sistemlerinde çok daha fazla mesafe almış olacaktık. Şimdi bundan sonra yeniden ihale açacağız. Aynı plan, neydi o proje aynısı tekrar ihaleye çıkacak. Hazırlık yapıyoruz. Aynı bedelle satarız, satmayız onu şu anda söyleyemiyorum. Ama daha düşük satmayız. Kaybettiklerimizi da almamız lazım.”