İstanbul trafiğine Amsterdam katkısı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul trafiğine Amsterdam katkısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2019 08:30

Zorlu Holding öncülüğünde 3 yıl önce kurulan sosyal girişimcilik platformu ‘İmece’, son yıllarda dünyada giderek yaygınlaşan bir platform modeli olarak dikkat çeken açık sosyal inovasyon laboratuvarı kurdu.

Haberin Devamı

İmeceLAB adı verilen platform karmaşık ve çok boyutlu toplumsal sorunlara çözüm önerileri geliştirecek. İmeceLAB’ın ele alacağı ilk konu başlığı ise ‘trafik meselesi’ oldu. İmeceLAB bünyesinde ilk etapta 400 lise ve üniversite öğrencisi ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ başlığı altında İstanbul’un trafik sorunu dahil pek çok mesele için çözüm önerileri hazırlayacak. Gençlerin kent yaşamında çevre ve toplumsal sorunları birer ‘mesele’ olarak ele alacakları projede, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu da özellikle yoğun bisiklet kullanımı ile bilinen Amsterdam’ın ulaşımdaki deneyimlerini paylaşacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi ile işbirliği yapılan projede ayrıca Amsterdam Üniversitesi de katkıda bulunacak. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, “Sosyal girişimcilik anlatılması zor bir mesele. Bu konudaki farkındalığı arttırmak istiyoruz. İlk tohumları attık ve İmeceLAB’da lise ve üniversite öğrencilerini çevresel ve toplumsal meselelere çözüm üretilmesi sürecine dahil edecek bir model geliştirdik. 10 haftalık program kapsamında gençler ilk olarak İstanbul’da trafik meselesini ele alacaklar” dedi.

İstanbul trafiğine Amsterdam katkısı

Haberin Devamı

24 PROJEYE DESTEK

İmeceLAB’ın birinci mesele sürecinin detayları Emre Zorlu’nun yanı sıra, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis ve İmece Direktörü Buğra Çelik’in de katıldığı bir sohbet toplantısı ile anlatıldı. Zorlu Holding ve Atölye’nin kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile kurulan İmece’nin büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini belirten Emre Zorlu, İmece’nin bugüne kadar 24 sosyal girişimin gelişmesine liderlik ettiğini söyledi. Bu 24 projenin 7’sine 120 biner liralık hibe yaptıklarını kaydeden Emre Zorlu, “İmece’ye binlerce başvuru geldi. Hibe ile desteklemeye karar verdiğimiz projelerle 7 aylık bir çalışmamız oldu. Şimdilerde bu girişimler kendi ayakları üzerinde duruyorlar. Farklı kurumlarla işbirlikleri, ortaklıklar yapıyorlar. Bu girişimler, kitlesel fonlama gibi imece usulü fonlama yöntemleri ile yurtdışından finansman sağlayabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bart van Bolhuis da, İstanbul’da yaşayanların her gün trafikte vakit kaybettiklerine dikkat çekerek, “Hollanda, dünyanın en iyileri arasında gösterilen bir açık inovasyon atmosferi ve gelişmiş bir altyapısı olan yoğun nüfuslu bir ulaşım merkezi konumunda. Hollanda, bisiklet kullanımını günlük hareketliliğe başarılı bir şekilde entegre etmesinin yanı sıra, elektrikli araç uyumu alanında da öncülük ediyor ve insan odaklı tasarlanmış şehirler yaratıyor. Biz İmeceLAB’da bu deneyim ve öğrenimlerimizi paylaşabileceğimiz fırsatlar görüyoruz” dedi. Konuşmasında İstanbul’daki partnerlerimiz ile işbirliği hâlinde, daha akıllı ve sürdürülebilir bir İstanbul’un yaratılmasına destek olmayı ve birlikte çözümler tasarlamayı ümit ediyoruz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!