Güncelleme Tarihi:
İstanbul ofisi, Güney Avrupa ve Orta Asya'da 13 ülkeye hizmet veriyordu. İstanbul Operasyon Merkezi ise, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı içeren EMENA bölgesinde 30 ülkeye hizmet verecek.
IFC Asya, Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Rashad Kaldany, IFC'nin Washington'daki merkezi dışında çalışan ikinci başkan yardımcısı olacak. Kaldany'in yanı sıra 3 bölgesel endüstri direktörü ve bir risk direktörü İstanbul ofisinden, iki bölge direktörü de Kahire ve Moskova ofislerinden bölgeye destek verecek.
Rashad Kaldany, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, karar verme yetkisine sahip yöneticilerinin müşterileriyle aynı zaman dilimi içinde ve daha yakın bir şekilde çalışmalarının, bölgedeki etkilerini artırmaya yardımcı olacağını söyledi.
Kaldany, İstanbul Operasyon Merkezi'nin aktif hale gelmesi ile birlikte bölgedeki tüm hizmetleri birden sunabilir hale geleceklerini, böylece müşterileri için daha fazla fırsat yaratmayı hedeflediklerini bildirdi.
Bu bölgede kalkınma açısından özel sektörün gelişmesini amaçladıklarını kaydeden Kaldany, 2010 mali yılında toplam portföylerinin 120 ülkede 1.656 şirkette 48,8 milyar dolar olduğunu, yatırımlarının yarısından fazlasının yoksulluk düzeyinin yüksek olduğu IDA ülkelerinde bulunduğunu söyledi.
Bölgesel önceliklere odaklandıklarını belirten Kaldany, İstanbul Operasyon Merkezi ile bu bölgede daha verimli ve küçük şirketlere daha yakın olacaklarını kaydetti.
“SON DERECE MUAZZAM BİR SONUÇ BEKLİYORUZ”
Rashad Kaldany, “Etki açısından da son derece muazzam bir sonuç bekliyoruz. İstanbul'da daha fazla çalışanımız olursa bu bölgenin nabzını daha iyi tutabiliriz. İstanbul'da olmak, bu bölgenin ihtiyaçlarını anlamamıza yardımcı olacak” dedi.
Çalışanlarının sayısının arttığını bildiren Kaldany, şu anda 24 ayrı ülkeden 103 çalışanları bulunduğunu, önümüzdeki 1-2 yılda 200 kişiye ulaşacaklarını, İstanbul Operasyon Merkezi ile IFC'de yönetici seviyesinde çalışan pek çok kişiyi İstanbul'a getirdiklerini anlattı.
“Bizler bu bölgedeki özel sektörün kalkınmasını taahhüt ediyoruz” diyen Kaldany, bir soru üzerine, geçtiğimiz 10 yılda çeşitli tecrübeler elde ettiklerini, bir yere gittikleri zaman oradaki iş hacimlerinin arttığını, operasyon merkezi ile bu bölgede daha düşük maliyetle iş yapacaklarını söyledi.
Kaldany, operasyon merkezinin iş hacimlerine etkisinin ne olacağının sorulması üzerine, “Bu bölge için konuşacak olursak önümüzdeki 3 yılda iş hacmimizin yüzde 6-8 büyümesini bekliyoruz. Türkiye'de de bu şekilde gerçekleşir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kaldany, İstanbul Operasyon Merkezinin Kanyon'da olduğunu ve ofisi genişlettiklerini bildirdi.
“TÜRKİYE'Yİ BÖLGESEL OYUNCU OLARAK GÖRÜYORUZ”
IFC Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa Direktörü Dimitris Tsitsiragos da, IFC'nin amacının; insanların yoksulluktan kurtulması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi olduğunu belirterek, bu bölgede ekonomik kriz ve gerileme konusunda müşterilerine hizmet verdiklerini anlattı.
Tsitsiragos, IFC'nin 40 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de özel sektörün kalkınmasına destek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye tüm dünyada Rusya, Hindistan, Çin ve Brezilya'dan sonra IFC'nin en fazla yatırım yaptığı 5. ülke konumundadır. IFC'nin Türkiye'de 2,4 milyar doları kendi adına olmak üzere yaklaşık 3 milyar dolarlık toplam aktif portföyü bulunmaktadır. 2010 mali yılında toplam 12 projeye 428 milyon dolar yatırım yapılmıştır. Ayrıca IFC Dünya Bankası ile kabul edilen, 2008-2011 Ülke Ortaklık Stratejisi çerçevesinde Türkiye'ye kendi adına 2-2,5 milyar dolar yatırım yapmayı öngörmektedir.”
Türkiye'nin stratejik önemini bildiklerini ifade eden Tsitsiragos, “Washington D.C dışında İstanbul bizim için bir kilometre taşı. Burada yarısı Türk, yarısı çeşitli ülkelerden gelen çalışanlar olacak” dedi.
Tsitsiragos, İstanbul Operasyon Merkezi ile müşterilerinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamayı, bölgedeki kalkınma etkisini artırmayı ve IFC'nin sahadaki varlığını güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.