A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 14:13
Kuyumcu sanatkarlarını tek çatı altında toplayacak olan Yenibosna'daki Kuyumcukent, 23 Aralık Cumartesi günü açılacak. 2 bin 200 adet iş yerinin bulunduğu Kuyumcukent, toplam 200 milyon dolara mal oldu.
Sınırlı Sorumlu İstanbul Kuyumcu Sanatkarları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından yatırımı gerçekleştirilen Kuyumcukent'in açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor.
Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan Özgür, basın toplantısında, kuyum imalat atölyeleri, toptan satış mağazaları, fabrika tipi büyük atölyeler, çeşitli perakende mağazaları, sinemalar, fast food üniteleri ve restoranlardan oluşan 2 bin 200 adet iş yeri ile toplam 200 milyon dolara mal olan Kuyumcukent'in 1 milyar dolarlık piyasa değeri ile Türkiye'nin en önemli yatırımlarından biri olduğunu bildirdi.
Özgür, 328 bin metre karelik brüt inşaat alanı üzerine kurulmuş Kuyumcukent sayesinde
altın, gümüş ve mücevherat üretimi ve ticareti yapan yaklaşık 100'den fazla ülkenin Türkiye'den alışveriş yapma imkanının daha da artacağını, bu imkanın Türk kuyumcusunun ihracat yapma potansiyelini genişleteceğini söyledi.
Özgür, Kuyumcukent'in, küçük ve orta işletmeleri bünyesinde bulundurarak onların gelişmesine, daha verimli olmalarına olanak sunacağını, sektörün yıllardır içinde bulunduğu olumsuz üretim koşullarını teknolojik alt yapısı ile ortadan kaldırarak bünyesinde istihdam edeceği yaklaşık bin üretim atölyesinin ve 30 bin çalışanın verimini yükseltmeyi hedeflediğini kaydetti.
Kuyumcukent'in AB normlarına uygun olarak inşa edildiğini ve bütün alt ve üst yapısıyla AB kriterlerine uygun nitelik taşıdığını vurgulayan Özgür, sayısı bin 600'ün aşan kooperatif ortaklarıyla gerçekleştirdikleri Kuyumcukent'in, geçen yıl faaliyete geçtiğini anlattı.
Mustafa Ercan Özgür, Kuyumcukent'te şu anda doluluk oranının yüzde 30 olduğunu belirterek, “Yüzde 20'si tadilatlara devam ediyor. 3 ay sonra atölye bloğunun yüzde 50'si dolacak. Doluluk oranı, 2007 sonunda yüzde 100'e ulaşacak ivmeyle gidiyor. Şu andaki talep bunu gösteriyor” dedi.
SUR İÇİNDE İMALATHANEGazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özgür, İstanbul sur içinde imalathanelerin kalmaması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Buradaki tarihi dokunun ön plana çıkartılması gerekiyor. Biz imalatın şifresini bu tesisle çözdük. Gelen talepler nedeniyle Kuyumcukent'te ikinci etaba da başladık. Burası daha da genişletilebilecek.
METRE KARESİ 10 DOLAR KİRAHedefimizde Kapalıçarşı'nın dükkanlarını getirmek yok. Kapalıçarşı'nın nefes almasını istiyoruz. Kuyumcunun, perakendecinin gelmesini istemiyoruz. Hedefimiz imalatçıların buraya gelmesi. Bu tarihi doku içinde imalatın yapılmasını istemiyoruz. İmalat aşamasında asitler kullanılıyor. Onların kullandığı kimyasal, asit, oradaki arıtma tesisi ile kanalizasyona gidemiyor, toprakla buluşuyor. Orada yılların birikimi var. Sektör orada tuz ruhunun safını kullanıyor diye düşünebilirsiniz. Asidin tedbirini alırsanız zararsız, almazsanız büyük. Bugün Eminönü'ne ne kadar asidin girip çıktığı belli değil. Kuyumcukent'te ise ölçümleri yapılıyor.”
İmalathanelerin Eminönü bölgesinden çıkmaya başladığını bildiren Özgür, Kuyumcukent'in söylendiği gibi pahalı olmadığını, 25 metre karelik dükkanın kirasının 250
dolar olduğunu, elde edilen kira gelirlerinin giderleri karşıladığını, ekstra bir maliyet bulunmadığını bildirdi. Giyimkent, Tekstilkent ve Perpa'dan bina yapılarının farklı olduğunu anlatan Özgür, kurdukları işletme şirketinin Borsaya girebileceğini, bir şirketlerinin de Kuyumcukent GYO olacağını söyledi.
"BURAYA GELİRSENİZ DAHA ÇOK İLERLERSİNİZ"Kuyumcukent Başkanı Özgür, insanların buraya gelmesi için Kuyumcukent'i cazibe merkezi haline getirmeye çalıştıklarını, yapılan kavşakla
Atatürk Havalimanına çok kısa sürede ulaşılabildiğini kaydetti.
Özgür, insanların Kuyumcukent'e gelip gelmemekte serbest olduğunu ifade ederek, “Biz 'buraya gelirseniz daha çok ilerlersiniz' diyoruz. Hedefimiz küçük esnafı da ihracata katmak. Burası 365 gün daimi fuar alanı olacak” diye konuştu.
Şu anda 1,1 milyar dolar olan ihracatın 5 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Özgür, Kuyumcukent'te yıllık takı üretim kapasitesinin 750 ton olduğunu anlattı.
Kuyumcukent'e gelmesi için İstanbul Altın Borsası ve Merkez Bankasının Karaköy'deki para dağıtım merkezi ile görüştüklerini belirten Özgür, Darphane'nin de burada temsilcilik açmasının söz konusu olduğunu kaydetti.
Özgür, toplam arsa alanı 180 bin metre kare olan Kuyumcukent'te 800 yataklı 5 yıldızlı otel projeleri bulunduğunu, otel için bazı firmalarla görüşmeler yaptıklarını, bu projenin önümüzdeki yıl başlayacağını bildirdi.