İstanbul köylerinde lale dönemi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul köylerinde lale dönemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 09:40

Başta Silivri olmak üzere İstanbul’un köylüleri tekrar lale üretmeye başladılar.

Haberin Devamı

Lale soğanı yetiştiriciliği projesinde İstanbul’un köylüleri ürettikleri lalelerin çiçeklerini festival havasında kırdılar.

Lale ekip kazandılar / Foto-Galeri

Yıllardır eski ihtişamından uzak olan lale, yoğun çalışmalar sonucu tekrar anayurduna döndü. Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği Sosyal Sorumluluk  Projesiyle de başta Silivri olmak üzere İstanbul’un köylüleri, Osmanlı topraklarından Avrupa’ya götürüldüğü noktada, tekrar lale üretmeye başladılar. Böylece ülkemizde lale soğanı üretimini teşvik ederek, topraktan geçimini sağlayanlara yeni iş alanları açıldı.

İlk defa 2007-2008 döneminde başlayan bu sosyal sorumluluk projesiyle İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. İstanbul orman köylülerine 1.300.000 adet lale soğanı dağıtarak yetiştirip büyüttükleri laleleri aldı. 2008-2009 döneminde de 2.462.362 adet, 2009-2010 döneminde de toplam 2.846.798 lale soğanı üretimi gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

NE KADAR KAZANDILAR?

Yetiştriricilere her lale soğanı başına 6,5 lira ödeniyor.

2008 yılında Silivri Seymen Köyü'nde lale üreticiliği yapan aileler toplam 63 bin 700 lira net gelir elde ederken, bu rakam 2009 yılında 160 bin liraya çıktı. Aile başına düşen gelir de sırasıyla 7 bin ve 6 bin 100 lira olarak gerçekleşti.

İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği Projesiyle, 2014 yılı sonunda İstanbul’da kullanılan lalelerin tamamının Türk köylüleri tarafından üretilmesini ve lale soğanı ihraç etmelerinin hedeflendiğini söyledi.

Lale soğanı üretimi yapan ve Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği Projesinin Seymen köyünde ilk defa başlamasına öncülük eden Silivri Seymen Köyü eski Muhtarı Necmettin Eren de "Geçen yılki üründen çok güzel para kazandık. Bu yıl daha da arttı. Biz çiftçilik yapıyoruz. Buğday ve ayçiçeğinde böyle güzel para yok. Lale soğanı ekimi için civar köylerden de talep çok büyük. Üretici sayısının kısa sürede artacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!