Hayri ÇETİNKAYA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2006 00:00
İkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul’da kongre turizminden 1 milyar dolarlık yatırımla yılda yaklaşık 3 milyar dolar kazanılabileceğini söyledi.
AVRUPA 31. Medikal Onkoloji Kongresi’nin (ESMO) geçen hafta İstanbul’daki organizasyonunu düzenleyen İkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, kongre turizminden 1 milyar dolarlık yatırımla yılda yaklaşık 3 milyar
dolar kazanılabileceğini söyledi. Türkiye Tıbbi Onkoloji Derneği’nin ev sahipliğinde geçen hafta gerçekleştirilen onkoloji kongresi nedeniyle 106 ülkeden yaklaşık 10 bin kişinin İstanbul’da ağırlandığını belirten Ali Güreli, İstanbul’da akılcı yatırımlarla, kongre turizminin iyi bir kazanç kapısı olabileceğini söyledi. Güreli, Kongre turizmi ile ilgili görüşlerini, butik otel furyasına uyarak Nişantaşı’nda yeni açılan Sofa Otel’de bir grup gazeteci ile paylaştı.
LÜTFİ KIRDAR ÖRNEĞİ: 1996 yılında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’na yapılan 44 milyon dolarlık yatırımla 10 yılda 500-600 milyon dolar getiri sağlandığına dikkat çeken Ali Güreli, "Yapılacak 1 milyar dolar yatırım ile her yıl 3 milyar dolar getirisi olan kongreler, sergiler, etkinliklerin merkezi olan bir İstanbul düşünülmeli ve ele alınmalı" diye konuştu. Medikal Onkoloji Kongresi’nin Türkiye’ye 30 milyon doların üzerinde turizm geliri bıraktığını belirten Güreli, en son yapılan Onkoloji Kongresi’nin, Türkiye için rakamlarla ölçülemeyecek bir değer ve anlam taşıdığına dikkat çekerek, bu kongre için İstanbul’a gelen 10 bine yakın katılımcının her birinin kendi ülkelerine dönüşlerinde birer Türkiye Fahri Büyükelçisi olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
FAZLASIYLA HAK EDİYOR: İstanbul’da halen 35 bin yatak var. Bunlar, küçük çaplı iyileştirmelerle ihtiyacı karşılayabilir durumda. İstanbul’un Medikal Onkoloji Kongresi gibi büyük çaplı onlarca kongreye ev sahipliği yapması gerektiğine dikkat çeken Güreli, "İstanbul bunu fazlasıyla hak ediyor. Ancak önünde birtakım engeller var" dedi. Güreli, özellikle ulaşımla ilgili alt yapı eksikliklerinin kongre turizminin önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekti.
ÜÇÜNCÜ HAVAALANI ŞART: Güreli şunları söyledi: "Ulaşım kanalları yetersiz.
Atatürk Havalimanı terminal binaları yılda 15 milyon yolcuya göre inşa edilmiş olmakla birlikte "pist sıkıntısı" nedeniyle hiç bir zaman bu yoğunlukta yolcuya hizmet veremiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, kongre turizmine hizmet vermek için lokasyon olarak uygun değil. Bunun için yılda 30 milyon yolcuya göre planlanacak ve en geç 2010’da bitirilecek üçüncü bir havaalanı projesi hızla faaliyete geçirilmeli."
Kongre salonları yetersiz Anadolu yakasına da yapılsın LÜTFİ Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı bugün için bile kapasitenin üçte birine cevap verdiğine dikkat çeken Ali Güreli, 1996 yılında Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Sütlüce Kongre Merkezi 10 yıldır bitirilemedi. Proje tasarım yönünden güncelliğini kaybediyor. Yaklaşık 60 milyon dolar harcanmış, ancak bitmesi için gerekli 2 milyar 25 milyon dolar daha gerekiyor" diye konuştu. Güreli sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine 10 yıl önce başlatılan bir proje olan Ayazağa Konser ve Kongre Merkezi için de, başlangıçta 33 milyon dolar harcanmış, ancak bu projeye son 6 yıldır çivi bile çakılmamış.Ayrıca ciddi bir proje Anadolu yakasında planlanmalı ve hızla yapılmalı."
Katılımcılara ulaşım ücretsiz olmalıDÜNYANIN önde gelen kongre kentlerinde katılımcılara konakladıkları süre boyunca şehrin her yönünde kullanılmak üzere bedelsiz ulaşım imkánı sunulduğunu hatırlatan Ali Güreli, "Metro, otobüs, vapur ve benzeri ulaşım araçları ücretsizdir; katılım kartı ile seyahat edilebiliyor. Bu imkán ancak kongre için düzenlenen etkinliklere ve kongre merkezine ulaşım amaçlı son yıllarda belediye otobüsleri ile çok az sayıda kongrede verilebildi. Bu olanak şehrin mevcut ulaşım ağı ile hizmet planlamasında değişikliğe gerek kalmadan verilebilmeli" diye konuştu.
İstanbul’un cazibesi güçlendirilmeli İKON Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul dünya üzerindeki kongre kentlerine kıyasla aynı kongrelerde bile daha fazla katılımcı çektiğini belirtek, bu cazibenin daha da güçlendirilmesi ve güncellenmesi gerektiğini söyledi. Güreli, "İstanbul’un 365 gün süren etkinlikler merkezi haline gelmesi, bu anlayışın yalnızca 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri gibi değil daha uzun vadeli olması gerekir. Şehirde mevcut tarihi, eski bina kültürel etkinlik merkeziyapılmalı" dedi.