İstanbul Finans Merkezi planı işe yaradı, İngilizler Türkiye’de banka almayı gündemlerine koydu

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Finans Merkezi planı işe yaradı, İngilizler Türkiye’de banka almayı gündemlerine koydu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2011 00:00

Ailesi 200 yıl önce Batı Avrupa’dan Mersin’e göç eden ve Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası Başkanlığı yapan Jonathan Beard, “İstanbul’un finans merkezi olma projesi uluslararası kamuoyunda artık kabul gördü” derken, İngiliz sigorta şirketi Lloyd’s of London’ın Başkanı Lord Levene’in Türkiye’ye yatırım yapmak için kendisiyle bağlantı kurduğunu açıkladı. Beard, “Kendisine Türklerin ticaret DNA’sını anlatacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

OSMANLI İmparatorluğu’nun bölgede sunduğu fırsatları yakalamak üzere Batı Avrupa’dan 200 yıl önce Mersin’e göç eden Beard Ailesi’nin 6 kuşak temsilcisi olan Jonathan Beard, kriz sonrası süreçte İngiliz yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin arttığını açıkladı. Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası’nın Başkanı olan Jonathan Beard, “İstanbul’un finans merkezi olma projesi uluslararası kamuoyunda artık kabul gördü. İngilizler Türkiye’de bankacılık sektörüne girmek istiyor. Buradan banka satın almak, ilk girişte sektörde pazar payı elde etmek istiyorlar” dedi. Dünyanın en büyük ve en eski sigorta şirketlerinden biri olan Lloyds of London’ın da Türkiye pazarına girmek isteyen finans kuruluşlarından biri olduğunu açıklayan Beard, “Lloyd’s Sigorta Başkanı Lord Levene benimle temasa geçti, 4 Temmuz’da İstanbul’a geliyor. ‘Benden, Türkiye’nin ticaret DNA’sını anlatmamı istedi. Türkiye’ye bir an önce girmek istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Ticaretin DNA’sı

Aynı zamanda Türkiye’nin geçmişi 200 yıl kadar geriye giden en eski İngiliz şirketlerinden biri olan Catoni Şirketler Grubu’nun Başkanı olan Beard, Türklerle yaptığı işte başarılı olmak isteyenlere şu öneride bulundu: “Öncelikle Türklerin ticaret DNA’sını öğrenmelisiniz. Bunun sırrı bir üçgende gizli, en tepede, duygu unsuru var. Sonra iki uçta da imrenme ve hırs unsurları var. Ortak olduğunuz Türklerde bu üç özellik varsa başarılı olursunuz.”

Giden İngilizler dönüyor

Türkiye ile İngiltere arasında ticaret ve yatırımın 5 yılda iki katına çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Beard, “İngiliz yatırımcılardan bilgi ve danışmanlık için yoğun başvuru geliyor. ‘İngiltere’de sektörün durumu çok kötü, biz de Türkiye’ye gelsek iyi olur’ diyorlar” diye konuştu. “Ailemin tarihini okuduğumda o günkü iş fırsatları ile bugünkü Türkiye’nin iş fırsatlarını benzer buluyorum. Türkiye bugün de dünyanın pırlantası” diyen Beard, şunları söyledi: “1911’de buradaki İngiliz Ticaret Odasında 2 bin 100 üyesi vardı. Şu anda 340 şirket kayıtlı. Giden şirketlerin çoğu gelmek istiyor.”

Haberin Devamı

Dünyanın en eski sigorta şirketi

LLOYD’S of London 17’nci yüzyılda kurulmuş, dünyanın en eski şirketlerinden biri. Ağırlıklı olarak denizcilik alanında faaliyetleri bulunan şirket, sadece bir sigorta şirketi değil, sigorta teminatı verenlerin oluşturduğu bir topluluk ve dünya gemicilik istihbaratı konusunda da merkez. Lloyd’s üyeleri bütün varlıklarıyla sorumluluk taşıyorlar ve hiç bir zaman sigortalı ile doğrudan temas etmiyorlar. Lloyd’s 2010 yılında 22.6 milyar sterlin gelir elde ederken, 2.2 milyar sterlinde kâr etti.

Mersin’de meyan kökü fabrikası ile başladı

ATALARININ ilk olarak 1800’lü yılların sonunda Mersin’e geldiğini belirten Beard Ailesi’nin geçmişini şöyle özetledi: “İlk gelen Beard, Adana-İskip tren yolunda mühendis olarak çalışmış. Mersin’de Kurduğu meyan kökü fabrikası ile ilk ihracatı gerçekleştirmiş. Çok büyük denizcilik şirketi Catoni ile akrabalık ve ortaklıklar kurulmuş, bugünlere kadar gelinmiş. Türkiye’de levanten (Osmanlı’da batı kökenliler) kavramı kalmadı. Ama Londra’da Levanten mirasını anlatmak için vakıf kurduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!